• Start
  • / Nyheter
  • / Hej Lars-Johan på Träslövs Trädgård!
27 september 2022

Hej Lars-Johan på Träslövs Trädgård!

Möt trädgårdsmästaren som inte bara har gröna fingrar utan har det gröna i sitt DNA. Lars-Johan Svanström fick sitt första växthus vid 10 års ålder och sedan 30 år tillbaka driver han Träslövs Trädgård, som växt från trädgårdshandel till inspirerande besöksmål genom sitt unika sortiment, sin breda kunskap, sina vackra miljöer och ett väldigt uppskattat instagramkonto!

Vem är du?

Jag som driver Träslövs Trädgård heter Lars-Johan är 55 år och inflyttad till Varberg 1990.

Jag visste redan som 7-åring när fröken frågade i 1:a klass om vi visste vad vi skulle jobba med när vi blev stora. ”Trädgårdsmästare!”, ropade jag ut inför hela klassen.

Jag tror mitt intresse för det levande gröna kom med att jag var mycket ute i skog och mark med mina föräldrar när jag växte upp. Skogen skulle i princip tömmas på allt som gick att äta, blåbär, lingon, svamp m.m. Och hemma i trädgården så odlade mor och far istället för att ha gräsmatta, allt för att dryga ut hushållskassan. Jag fick mitt första växthus när jag var 10 år som far byggt. Där odlade jag tagetes, pysslinkrage, lobelia och andra sommarplantor som jag sålde till alla grannarna på gatan.

Efter grundskolan så blev det trädgårdsskola i Örebro och därefter jobb i branschen för att samla på mig livserfarenhet innan jag läste vidare på Alnarp utanför Malmö. Där börjar man specialisera sig inom olika trädgårdsområden. Jag valde plantskoleskötsel som handlar om förökning, försäljning och skötsel av alla trädgårdsväxter och träd som planteras i våra trädgårdar, bostadsområden och övriga offentliga miljöer.

Varför har du valt att starta företag i Varberg?

Luktärter i vaser

Det är mycket av nostalgiska själ. Min mamma kommer härifrån, så hela min släkt på den sidan är varbergare från begynnelsen. Varenda skollov tog jag mig ner från Fagersta där jag är född för att bo och jobba hos morbror Göte som hade handelsträdgården före mig, som jag sedan tog över 1993.

Innan jag tog över odlades det mest grönsaker som såldes på partihallarna i Göteborg och på Varbergs Torg. Jag har fortfarande kvar en årsplats som jag betalar för av nostalgiska själ, tänker kanske på en ”comeback” i framtiden med samma rigorösa skyltningar på dom långa torgborden som förr.

Sen är ju Hallands zon 1 ett drömklimat för en trädgårdsmästare att driva företag i, man kan ju sälja allt!

Vad är ditt mål och vision för verksamhetens utveckling i framtiden?

Att fortsätta erbjuda våra kunder ett unikt och brett växtsortiment. I dagens värld är det många stora kedjor som t.ex byggvaruhus som erbjuder trädgårdsväxter, men tyvärr då i ett väldigt smalt enformigt sortiment. Det är viktigt att trädgårdsintresserade människor kan erbjudas en mångfald av vanliga och unika växter.

Bänk i grönskan.

Jag ser också Träslövs Trädgård som ett nytt besöksmål för turister. Eftersom vi har ett upplägg med olika visningsmiljöer för inspiration, ett brett växtsortiment samt en enorm kunskap som vi som jobbar här bär på, så börjar vi bli lite unika i branschen. Så de senaste åren har vi på helgerna massor av kunder som besöker oss från Göteborg ner till Halmstad men även från Växjö och Borås inåt landet. På sommaren kommer folk från hela landet tack vare vårt stora instagramkonto, där den växande gruppen trädgårdsturister i Sverige, har som huvudmål att besöka Träslövs Trädgård på sin resa.

I år öppnade vi även upp ett Trädgårdscafé till våra gästers stora förtjusning. Det drivs av den nyblivna företagaren Elsa Vasterson som gjort succé med allt hembakat i trädgårdstema.

Har du någon rolig fakta om Träslövs Trädgård?

Jag och min medarbetare Maria hade ett trädgårdsprogram i 17 år med Nisse Gunnarsson i P4 Radio Halland. Jag är från Bergslagen och Maria från Piteå.
I den halländske programledarens öron lät vi båda som norrlänningar och då drogs slutsatsen hos lyssnarna att vi måste varit gifta med varann, vilket vi inte är. Än idag kommer det in kunder som frågar efter min fru Maria som dom talat med tidigare, och till Maria frågar dom efter hennes man trädgårdsmästarn.

I början förklarade vi för alla kunder att vi inte var tillsammans, men efter ett tag så kapitulerade vi. Så idag när någon frågar efter min fru som de talat med innan i butiken. Ja, då går jag och hämtar Maria utan att förklara hur det egentligen ligger till.

Korta fakta

Bransch: Trädgårdshandel, Trädgårdsdesign och beskärning.
Adress: Prästakullegatan 4, 432 37 Varberg.
Antal anställda: 7 anställda.
Ägare: Lars-Johan Svanström - ägare och trädgårdsmästare.

Senast ändrad: 2022-09-28