14 september 2022

BIMA Plastteknik sitter säkert

BIMA plastteknik är lite av en doldis i Varberg. Med både nationella och internationella kunder är kontakterna mestadels riktade utåt, och de syns sällan i Varbergs näringsliv. Men på Varbergs Frukostgala tog de äntligen en välförtjänt plats på scen.

BIMA Plastteknik tillverkar rullstolsdynor och sittdynor till hjälpmedelsbranschen, men även produkter till sjukhus, främst till röntgenmiljö. Som ett producerande företag med en uttalad miljöprofil håller de i hela tillverkningskedjan – från idé och utveckling, till produktion och försäljning.
- Kort sagt: Till fabriken anländer skumplastblock och textilier, och ut ur fabriken levereras färdiga dynor, berättar Monica Johansson, delägare och produktionsansvarig på BIMA Plastteknik.

Ni belönades med priset Årets kreativa företagare 2021, varför då tror du?

- Vårt engagemang inom integration och inkludering har troligtvis gjort att en del fått upp ögonen för oss. Vi gillar kreativa lösningar, inte bara när vi tar fram nya produkter utan även när det gäller arbetssätt och medarbetare. Av totalt 28 personer på företaget har många utländsk bakgrund. För oss är mångfalden bland medarbetare något som bidrar kreativt till verksamheten.

När bildades BIMA Plastteknik?

- BIMA bildades 1981 och drevs då av min man Joakims föräldrar.

Hur ser planerna ut det närmaste, vad händer i höst?

- Försäljningsmässigt kommer vi att delta på mässor för att nå ut med våra produkter. Tillsammans med andra företag utvecklar vi flera nya produkter och lösningar. Inom produktionen hoppas vi att bli färdiga med digitaliseringen av företaget. Digitaliseringen har varit ett stort jobb som kommer att lyfta vårt arbetssätt avsevärt.

Vad är ert mål och er vision inför framtiden?

- Vi vill behålla vår ställning som pålitlig leverantör på den nationella marknaden. Men vill även utveckla och utöka de samarbeten vi har med våra utländska kunder.

Har ni några kul fakta om BIMA Plastteknik att dela med er av?

- Lite statistik kanske: På ett år sågas det 113 653 dynor. Det limmas 91 956 dynor och sys 114 723 överdrag. Inte så illa, eller hur?

Vad är bäst med att driva företag i Varberg?

- Först och främst gillar vi Varberg som stad, med det fina läget vid havet och goda kommunikationer när det gäller transporter. När vi deltog på Varbergs Frukostgala fick vi uppleva en fin stämning mellan företag och myndigheter. Vi i Varberg hejar på och stöttar varandra, det är härligt! Det är också bra att beslutsvägarna här är förhållandevis korta.

Vem tycker ni förtjänar det här priset nästa år?

- Jag har inget specifikt förslag, men det bör vara ett företag där man är kreativ i både tanke och arbetssätt. Ett företag som vågar, vill och kan!


Motivering till priset Årets kreativa företag 2021
Årets pristagare är ett lokalt företag från Läjet med världen som arena. Med stort hjärta och engagemang för sina anställda bidrar man synligt och föredömligt med integration och inkludering på sin arbetsplats. För att bli Årets kreativa företag i Varberg ska man på ett nytänkande och kreativt sätt bidra till kommunens utveckling och göra avtryck i och utanför kommungränsen. Med kundunika produkter underlättar pristagarna människors vardag efter sjukdom och skada, och utför ett skräddarsytt hantverk för hållbar rehabilitering.
Stort grattis, Monica och Joakim Johansson, BIMA Plastteknik!

Senast ändrad: 2022-09-19