Choose language
Other:
  • Start
  • / Nyheter
  • / ”Vi hade en önskan om att leva småskaligt och klimatsmart, med mindre konsumtion och mer fritid”
09 juni 2022

”Vi hade en önskan om att leva småskaligt och klimatsmart, med mindre konsumtion och mer fritid”

När stressen, pendlandet och vardagspusslet i Nynäshamn till slut började tära, bestämde Carl Einerfors och Amelie Willner sig för helt lägga om kursen. Idag lever de sin dröm och driver Fästningens rum vid havet i unik historisk miljö.

Berätta lite om er verksamhet!

- Vi driver ett Bed & Breakfast i charmiga gamla hus inne på Varbergs fästning, Fästningens rum vid havetmed 76 bäddar fördelade på allt från enkelrum till familjerum. Vår målgrupp är främst privatresenärer men vi har även konferenser och större grupper. Det är väldigt roligt att få välkomna gäster till denna unika plats!

Hur hamnade ni i Varberg?

- Innan flytten arbetade Amelie som specialistsjuksköterska och Carl med affärs- och verksamhetsutveckling på olika myndigheter. Vi trivdes i Nynäshamn och åren gick men något gnagde på oss. Vi längtade efter en vardag där vi kunde uppleva mer av livet och inte känna den ständiga kampen mot klockan. Vi hade också en önskan om att leva mer småskaligt och klimatsmart med mindre konsumtion och mer fritid. Idén om en egen verksamhet i form av ett livsstilsföretag föddes, och vi började drömma om ett litet B&B vid havet. Vi sökte efter lämpliga objekt både norrut och söderut, men när tillfället att överta anläggningen på Varbergs fästning dök upp så fastnade vi direkt.

Varför tror ni att ni belönats med priset Årets Nyföretagare?

- En anledning kan vara att vi tog över verksamheten precis innan pandemin bröt ut. Vi fick kämpa i motvind från start men höll ut, det fanns ingen återvändo till vårt” tidigare liv”. En annan anledning kan vara valet att flytta till Varberg just för att starta företaget. Vi såg en stor potential i det unika läget och har arbetat med att lyfta fram detta i marknadsföringen genom till exempel filmer, namnbyte och ny hemsida. Vi marknadsför platsen snarare än anläggningen, och vi tror och hoppas att detta stärker Varbergs fästning som besöksmål och Varberg som destination. Att vi som företagare trivs på platsen vi verkar på, skapar ett genuint engagemang och en långsiktighet i företagandet.

När startades företaget?

- Fästningens Logi Varberg AB startades i oktober 2019. Vi tog över verksamheten i januari 2020 och hade gäster redan från start, tack vare att vi övertog en välskött boendeverksamhet som varit i gång i många år. Idag är vi båda heltidsanställda, så det är ett litet familjeföretag. Under sommarsäsongen, på vissa helger och under skolloven har vi timpersonal, men annars är det vi två som sköter allt.

Varbergs fästning

Foto: Amelie Willner

Hur ser planerna ut det närmaste, och vad händer i sommar?

- Vi ser fram emot att få driva verksamheten under normala omständigheter, utan påverkan av en pandemi. Bokningsläge inför sommaren är bra och förhoppningsvis får vi äntligen uppleva en riktig Varbergssommar med alla stora konserter och festivaler!

Vad är ert mål och er vision inför framtiden?

- Att fler ska besöka oss under lågsäsong. Samtidigt vill vi behålla småskaligheten, där vi har möjlighet att personligen prata med gästerna i det dagliga arbetet. De ska få den familjära känslan som ger oss positiv feedback, rekommendationer och återkommande gäster. Vi vill också fortsätta att arbeta för att bli ett alltmer hållbart boende, mot målet om en hållbar besöksnäring.

Har ni några kul fakta om företaget att dela med er av?

- Vi har en trevlig tysk stamgäst som sedan 30 år har rest till Varberg och alltid bokat in sig en månad varje sommar på fästningen. Han liksom ingick i köpet när vi övertog verksamheten!

Vad är bäst med att vara företagare i Varberg?

- Här är ett gott företagsklimat och lätt att hitta lokala samarbeten. Det finns ett stort stöd från kommunen via NOD i form av företagsträffar för inspiration och nätverkande, som Timbanken och Entreprenörsskolan. Vi har känt oss välkomna som nya företagare i Varberg redan från start!

Vem tycker ni förtjänar det här priset nästa år?

- Någon som arbetar framgångsrikt med att minska klimatpåverkan, för sin egen eller andras verksamhet eller för privatpersoner.

Juryns motivering:
Priset för Årets Nyföretagare går till två entreprenörer som med en längtan till ett mer klimatsmart och hållbart liv valde att lämna storstaden för Västkustens pärla, Varberg. Med två pandemiår i ryggen går detta par stärkta ur krisen och blickar nu fram mot att stärka destinationen kring Fästningen, där de har skapat sin oas och sitt livsstilsföretag.

Senast ändrad: 2022-06-15