20 maj 2022

Östra Långgatan blir Sommargatan!

Med start på onsdag nästa vecka, öppnar ”Sommargatan” på en del av Östra Långgatan. Under perioden 25 maj till 2 juli kommer den del som ligger mellan Kyrkogatan i söder och Borgmästaregatan i norr, att vara avstängd för biltrafik. Istället kommer här att bli ett skönt häng med bland annat uteserveringar och foodtruck. Dessutom kommer det att bjudas på olika aktiviteter som konstutställningar, försäljning av hantverk, musik och olika happenings under dessa veckor.

- Vi har tillsammans med Derome, som äger en del av fastigheterna på motsatta sidan vår, arrangerat olika event på denna gatan sedan flera år, berättar Annette Wenklo på Maleryd Fastigheter. Det har varit pingisturnering, gatumålning, musikunderhållning, vinter-AW och allt möjligt. Men då har det handlat om att vi stängt av gatan under en eller två dagar. Nu slår vi på stort och skapar ”Sommargatan” som sträcker sig över nästan sex veckor. Vi hoppas att detta ska bli ett riktigt härligt och långt försommarevent mitt i stan!

En del av programmet för Sommargatan är spikat, men det kommer också att finnas plats för spontana aktiviteter och uppträdanden. Efter ett upprop i en av varbergsgrupperna på Facebook har flera intressenter hört av sig med förslag och önskemål om att få vara med och bidra med underhållning och workshops.

- Vi kommer varje måndag att presentera ”Veckans program” vid ingången till Sommargatan. Redan nu kan vi berätta att den söndagen 29 maj kommer Lokalen Snackbar att ha sin uteservering extraöppen för Mors Dags-firande och dagen efter, måndagen den 30 maj klockan 16.30, är det dags för avtäckning av ett nytt konstverk på väggen mellan Lifebutiken och Bryggan 30 Café & Butik. Det är ett arrangemang av Maleryd Fastigheter och Kulturskolan Varberg, som tillsammans under flera år har anordnat en årlig konsttävling för unga konstnärer. Det vore jättekul om vi fick publik på plats då!

Bryggan 30 kommer att ha sin uteservering öppen på dagtid tisdag-lördag och här kan man njuta av våfflor, glass, hembakat och lättare luncher. Lokalen Snackbar öppnar upp sin uteservering på eftermiddagarna onsdag-lördag och kör fram sen kväll. Restaurang Nami har sin foodtruck på plats under samma dagar och tider som Lokalen.

Som gjort för härligt heldagshäng med andra ord.

- För att kunna göra verklighet av Sommargatan har vi tagit hjälp av Campus & Co. Två elever från event- och managementprogrammet, Olivia Swedin och Felicia Lundgren, håller i all praktisk planering och marknadsföring och de kommer också att projektleda eventet under dessa veckor. De är guld värda och har en stor och viktig del i att Sommargatan nu blir verklighet!

Senast ändrad: 2022-05-20