22 oktober 2021

Nu vänder det!

Corona har slagit hårt mot stadskärnor i Sverige, även för oss här i Varberg. I veckan presenterades Cityindex, som är en objektiv, heltäckande och mellan stadskärnor helt jämförbar kartläggning av den kommersiella utvecklingen i samtliga Sveriges 107 stadskärnor.

Cityindex är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och Handelns Utredningsinstitut. Varberg definieras som en medelstor stad, och har behållit ungefär samma andel av som omsättning som jämförbara städer under 2020.

En tidig prognos för 2021 visar att det verkligen har börjat vända och att konsumtionen i Varbergs stadskärna har ökat, inte minst tack vare ännu en stark sommar.

Det råder en positiv stämning bland stadskärnans aktörer och framtidstron är hög.

En sammanfattning av rapporten:

  • Dagbefolkningen i stadskärnan uppgår till 269 procent av nattbefolkningen, vilket innebär ett nettoinflöde av arbetskraft till stadskärnan. Detta är något högre än för jämförbara städer.

  • 4 procent av kommunens befolkning bor i stadskärnan. Detta är en något lägre andel än jämförbara städer.

  • Omsättningen i Varbergs stadskärna minskade med 8,3 procent 2020, vilket är ett lite större tapp än andra jämförbara städer. Den bransch som gick bäst var hem och fritid, medan beklädnad och kommersiell service tappade mest.

  • Varbergs kommun har ett försäljningsindex över hundra, vilket tyder på att kommunen attraherar köpkraft från andra kommuner.

  • Detaljhandelsförsäljningen har minskat mer i stadskärnan jämfört med kommunen i helhet.

  • Stadskärnan står för 25 procent av kommunens totala detaljhandelsomsättning. Detta är en något större andel än jämförbara städer.

Här kan du läsa hela rapporten Pdf, 10.5 MB.

Senast ändrad: 2021-10-22