08 oktober 2021

Välkommen till Varberg - Honse design

Garnkonstnären Moa Blomqvist förenar hantverk och high fashion i sin färgsprakande och kreativa butik som nyligen öppnat på kyrkogatan 13 i Varberg. Med ett förflutet i modebranschen, en stor kärlek för färg och form och ett helhjärtat kreativt arbete så skapar hon en ny syn på vad man kan och inte kan göra.

Vem är du?

Jag som driver Honse heter Moa, är 29 år och bor sedan två år tillbaka i Varberg. Jag har virkat sedan min mormor satte garn i min då åttaåriga hand, och designat virkmönster sedan 2020. Min kärlek för färg och form, och hur vi använder dem för att klä våra kroppar, har funnits med mig långt mycket längre än Honse och innan jag blev garnnörd på heltid har jobbade jag länge inom modebranschen som personal shopper och stylist. Min vision har sedan dag ett varit att skaka om synen på handarbete och att lekfullt, färgsprakande och passionerat riva ner gamla föreställningar om vad man får och inte får göra. Jag tror fullt på att kreativt arbete ska göras huvudstupa, hjärtat först och butiken är en plats som erbjuder folk möjligheten att göra just det.

Varför har du valt att starta företag i Varberg?

När jag startade Honse som designverksamhet sommaren 2020 var allt jag behövde garn och en dator så kunde jag jobba från vilken plats som helst i världen men i takt med att företaget växte och drömmen om en garnbutik blev reell blev platsen desto viktigare. Varberg är en stad som nästan känns kontinental, dels vad gäller tempo och kulturhistoria, men framför allt i människorna som lever i den. Varbergare är modiga, medvetna och nyfikna. På en sådan plats är det enkelt att se ens egen dröm bli accepterad, och mina fantastiska kunder bevisar varje dag att vara företagare i Varberg är ett privilegium.

Vad är ditt mål och vision för verksamhetens utveckling i framtiden?

Honse är, och kommer att fortsätta vara en helt unik garnupplevelse där hantverk och high fashion möts. Jag har som mål att butiken ska vara det självklara valet för trendkänsliga garnentusiaster i Västsverige och att fungera som en språngbräda för andra att upptäcka och utveckla sin kreativitet.

Rolig fakta om Honse design

Min design ’Let’s Boogie Balaclava’, en virkad skidmask som kräver cirka 150g garn och 6 timmars arbete, finns med i Augustiupplagan av Vogue China och har i det sammanhanget setts av över 1,6 miljoner människor - inte inräknat alla som sett bilden online.

Korta fakta

Näring: Butikshandel och designverksamhet.
Adress: Kyrkogatan 13, 432 41 Varberg
Ägare: Moa Blomqvist, ägare och garnkonstnär.

Senast ändrad: 2021-10-13