• Start
  • / Nyheter
  • / Varberg satsar på höstlovet med Rys och Mys
24 september 2021

Varberg satsar på höstlovet med Rys och Mys

Under höstlovet arrangeras ”Rys och Mys” i Varberg. En ljusupplevelse utomhus för barnfamiljer, där besökarna vandrar omkring mellan olika ljusinstallationer i centrala Varberg.

Under 10 dagars tid kan besökarna kostnadsfritt delta i evenemanget, och uppslutningen är stor med flera medarrangörer: Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen, Varberg Energi, Hallands kulturhistoriska museum, Statens Fastighetsverk, Varbergs Fastighets AB, Region Halland, lokala besöksnäringsföreningar och Varbergs kommun.

Varbergs Fästning som arena

- Vi har av tradition många besökare på höstlovet, och såg redan på förra årets Rys och Mys att vi ökade antalet besökande familjer. Vi är glada för årets större upplaga, där besökarna till fästningen får en spännande vandring genom historien upp till borggården och muséet. Vi är också glada att ännu fler kan uppleva den nya utställningen om Bockstensmannen och vi vill gärna påminna om att barn och unga till och med 18 år alltid har fri entré, säger Cajsa Lagerkvist, chef på Hallands kulturhistoriska museum.

Belysning av den mörka årstiden

- För Varberg Energi är det en glädje att kunna bjuda såväl besökare som Varbergsbor på en stad i upplyst mörkerskrud. Vi har arbetat intensivt in i det sista med att designa och färdigställa årets ljusinstallationer som vi hoppas ska värma besökarna. En del av vårt uppdrag är att jobba med en trygg och inspirerande vinterbelysning och Rys och Mys är ett sätt att visa både vad vi kan göra med ljus och inte minst att Varberg är en vacker plats även den mörka årstiden, säger Björn Sjöström, VD Varbergs Energi.

En mikrosäsong för Varbergs besöksnäring

- Varberg har ett välkänt renommé som sommardestination, och Rys och Mys är en del av satsningen på att göra Varberg attraktivt året runt. Vi vill skapa en reseanledning under höstlovet och skapa en mikrosäsong mellan sommar och jul för att stärka vår besöksnäring, vilket är extra viktigt efter pandemin, säger Martin Andersson, näringslivsdirektör i Varbergs kommun.

Rys och Mys invigs fredag 29 okt på Varbergs Torg med musikuppträdande, maskeradparad och upptändning av fasadbelysningen på Varbergs Sparbank. Det går även att bo rysligt under Rys och Mys-veckan på stadens boendeanläggningar.

Läs mer om Rys och Mys Länk till annan webbplats.

Senast ändrad: 2021-09-24