16 september 2021

Hej Bio Capitol!

Biograf Capitol i Varberg premiäröppnade 1937 med filmen "En gång i maj", en operamusikalisk storslagen romantisk komedi. Nu satsar de stort på att göra biografen så fin som möjligt, med stor kapacitet för många filmer och att kunna erbjuda en riktigt bra bioupplevelse!

Vilka är ni?

Familjeföretaget Svenska Bio som drivs av Peter Fornstam, grundades när farfar Karl Fornstam i början av 1900-talet öppnade en tältbiograf i Stockholm. Verksamheten utvecklades så småningom till en biografkedja som med tiden adderade fler och fler biografer till sitt utbud. Svenska Bios kännetecken har blivit företagets förkärlek för kvalitetsfilm, vilket har resulterat i en lyckad blandning av smalare och bredare film på biografernas repertoarer.

Målet för företaget är att samtliga biografer ska kunna ge en helhetsupplevelse vid ett biobesök. Service och kunnig biografpersonal ska hålla samma höga kvalitet som komfort och teknik. Svenska Bio har idag 38 biografer på 35 orter från Trelleborg i söder till Skellefteå i norr. Biograf Capitol i Varberg premiäröppnade 1937 med filmen En gång i maj, en operamusikalisk storslagen romantisk komedi.

Varför har ni valt att satsa på Varberg?

Varberg har historiskt sett varit en fantastiskt bra biostad med många biobesök under somrarna. Nu har Varberg blivit en stad som lever året om och vi ser en möjlighet att genom rätt förutsättningar få visa film för många biobesökare. Så nu satsar vi stort på att göra biografen så fin som möjligt, med stor kapacitet för många filmer och riktigt bra bioupplevelse.

Hur ser ni på utvecklingen av biografen och dess framtidsvision?

- Svenska Bio tog över biograf Capitol 2018. Vi befinner oss i en renoveringsfas av biografen och vi har hunnit med några delar såsom fasaden och utsidan av biografen, entrén och foajén samt salong 2 och 3. Vi har skapat en öppnare och mer välkomnande biograf ut mot gatan och salongerna har totalrenoverats med ny teknik och nya fåtöljer säger Suzanna Holmqvist på Svenska Bio.

- Under ombyggnaden har vi tagit bort ett visst antal platser för att skapa bättre komfort och få in lyxigare fåtöljer i salongerna. Vi tror på att det är viktigare att satsa på komforten än kapaciteten för att filmupplevelsen ska bli så omslutande som möjligt. I nästa steg kommer vi att vända på salong 1 för att skapa en bättre sittkurva och få in en större filmduk. Genom att göra detta får vi dessutom utrymme för att bygga nya toaletter.

- Vår dröm är att vi ska få till en fjärde salong för att ytterligare öka utbudet av film och få chans att visa smala filmer.

Korta fakta

Namn: Biograf Capitol, Svenska Bio.
Adress: Västra Vallgatan 4, Varberg.
Näring: Biografkedja med 38 biografer i Sverige.
Antal anställda: Ca 500 personer. Många av dessa är biografanställda ute i landet som arbetar deltid.
Roliga fakta: I snitt äter biografbesökarna på Capitol i Varberg 1,3 liter popcorn till sin film, detta gör Capitol till en av våra mest popcorn-älskande biografer. Under ett vanligt år visar vi över 140 olika filmer på biografen och dessa filmer visar vi ca 3000 gånger i biografens tre salonger.

Senast ändrad: 2021-09-16