06 juli 2021

Hej Nami!

Nami betyder våg på japanska, och namnet lyfter kopplingen till Varberg.
Små rätter, sake och personlig service. Namis koncept är en skön mix av när och fjärran, av enkelhet och toppklass.

En och annan gäst har lyft på ögonbrynen när servitören på Nami glatt drar fram en stol och slår sig ner. Beställningen blir istället ett samtal och servitören blir din hjälpsamma vän.

- Det bryter barriärer och avdramatiserar, säger Klas Medin, krögare på Nami sedan 2013. Hos oss är det otroligt viktigt att man får vara den man är. Du är här för att ha en trevlig stund, och den regisseras av oss och vår måltid. Vi brukar säga till personalen att de ska servera gästen som om den var en älskad gammal lärare, eller dina föräldrars bästa vänner.

Nami ska kännas lyxigt men ändå som hemma. Om man har lite vidare ramar och vågar frångå det traditionella öppnar man för en riktigt skön stämning; stammisarna är vana vid varma handdukar och att klättra över soffor.

Bästa drycken

Konceptet är att dela ett antal smårätter, ”family style”.
- Nami är en japansk restaurang som serverar små rätter som på en tapaskrog, berättar Klas.

Här äter du grillat och friterat, kött, fågel, fisk och vegetariskt. Mycket är lokalproducerat och ekologiskt. Men självklart serveras det sushi och sashimi. Även drycken är inriktad på det japanska. Det går mycket japanska öl, och givetvis sake – nihon-shu.

- Vinälskare får ursäkta, men ingen annan dryck är så vänlig mot maten som sake.

I baren är man lika flexibel som vid bordet och det breda utbudet av cocktails anpassas gärna efter gästens önskemål.

- Vi gillar After work, säger Klas. Det gör väl alla!

Klas Medin, Krögare på Nami

Om Klas får välja En ledig dag:

- Bäst är att cykla ner till &Olles i Apelviken och börja där, följa stranden och avsluta dagen i stan. Eller så hoppar man på SUP-brädan och suppar från Ankaret till fästningen; att ställa sig på havet är en upplevelse. Men jag hänger också gärna på Getterön. Ett guldkorn är det lilla rökeriet – rökt makrill på Getterön, då har man en bra dag!

Drömgästen:
- Den ultimata gästen lever tyvärr inte längre, med det skulle absolut vara Anthony Bourdain. En mästerkock med öga för det lyxiga i det enkla, och en äkta livsnjutare.

Senast ändrad: 2021-07-07