• Start
  • / Nyheter
  • / Så ska #naturkarma skapa omtanke om naturen
26 mars 2021

Så ska #naturkarma skapa omtanke om naturen

Nu lanserar vi #naturkarma – en kampanj som inspirerande och informativt lyfter budskapen i Allemansrätten. 

När pandemin medför att fler söker sig till naturen är det är viktigare än någonsin att inte störa eller förstöra. Därför vill vi lyfta Allemansrätten i ny kostym och inspirera till ansvar och ägarskap.

- Naturturism var en stigande trend redan innan och besökstrycket har ökat ytterligare, säger Martin Andersson, näringslivsdirektör. Som besöksdestination behöver vi ta ansvar för platserna vi marknadsför.
- Många aktörer, som till exempel Naturvårdsverket, arbetar redan med Allemansrätten på ett bra sätt och är viktiga partners för oss i denna satsning, men också i att sprida ett gemensamt budskap. 

Inspirerande budskap 

Kampanjen #naturkarma, som i första hand riktar sig till nya och kanske ovana besökare, koncentreras till platser med högt besökstryck. Skyltar kommer därför att sättas upp kring Kungsjölederna, Åkulla bokskogar och Hallandsleden. 

- Man kommer att mötas av budskap som påminner en om allemansrättens rättigheter och skyldigheter på ett lättsamt sätt, säger Martin Andersson. Det kan vara tips om hur man bäst gör sina behov i naturen eller uppmaningar kring eldning, övernattningar och skräphantering. 

Skyltningen sker i samarbete med Åkulla bokskogars intresseförening och Kungsäter-Gunnarsjö bygdelag, som båda har god kännedom om var flest människor rör sig. 

Skräpfritt på sociala medier 

Kampanjen pågår från april till oktober och syns även digitalt. Tanken är även där att motivera till hänsyn och idén om att inte lämna mer än sitt fotavtryck efter sig.

- Vi uppmanar alla att fotografera exempel på ett bra beteende och tagga sina ”skräpfria” bilder på Instagram med #naturkarma, säger Martin Andersson. Genom detta vill vi lyfta alla som gör rätt och inspirera fler att göra samma sak. 

visitvarberg.se/outdoor Länk till annan webbplats. finns från och med april ett samlat utbud av populära fritidsaktiviteter. Under varje aktivitet beskrivs vad man bör tänka på kopplat till Allemansrätten, för att man redan i planeringsstadiet av naturupplevelsen ska ha rätt förutsättningar. 

Senast ändrad: 2021-03-26