• Start
  • / Nyheter
  • / "Vi satsade allt och hoppades på det bästa"
24 februari 2021

"Vi satsade allt och hoppades på det bästa"

Under Varbergsgalan 2020 fick killarna bakom Zup Burger ta emot priset som Årets Unga Företagare! Men nu vill vi lära känna det omtalade food truck-företaget lite mer! Här berättar de om hur det är att driva företag i en unik del av restaurang-branschen, framtidsplaner och en för många okänd detalj de fått lära sig i yrket...

Grattis till utmärkelsen! Varför förtjänar ni att bli Årets Unga Företagare?
- Jag tror vi hade tur att välja rätt bransch, för det är många som kämpar, säger Oscar Nilsson, medgrundare till Zup Burger och 25 år ung företagare. Food truck-verksamhet har inte drabbats lika hårt som övriga restaurangbranschen under pandemin, som kanske tvärtom gynnat oss.

Hur startades företaget och vad är det ni sysslar med?
- Vi startade Zup Burger, food trucks för kvalitetsburgare, i juni 2019. Då hade vi inte så stora förväntningar utan tog det som det kom, vi satsade allt och hoppades på det bästa. Men det har gått långt över förväntan. Nu har vi fyra food trucks under sommaren, och två av dem är igång under vintern.

- Roberto, som är medgrundare, och jag jobbade tillsammans på Varbergs Stadshotell och ville göra något eget. Vi provade först lite olika saker och startade en verksamhet för att hjälpa äldre att sortera och slänga skräp och röja förråd. Det blev uppskattat och vi hade mycket att göra, men det blev väldigt mycket jobb när vi samtidigt jobbade som kockar. Vi kände att vi hellre jobbade med mat och landade på food truck-satsningen. Första året fick vi mycket hjälp av Jakob, som då var kökschef på Havanna. Andra året köpte han in sig i bolaget, så nu är vi tre delägare.

Har ni samarbeten med andra i Varbergs näringsliv?
- Inte direkt, med food trucks är man lite för sig själv. Men vi är alltid öppna för samarbete och vill bidra och skapa bra kontakter med andra aktörer. Vi jobbar med föreningarna genom att sponsra HK Varberg, och är på plats på BoIS-matcherna. Vi ger också rabatter till skolungdomar för att stötta.

Vad är er nyckel till er framgång?
- Jag tror det är att vi själva är från Varberg och har stort lokalt nätverk. Vi är också i bra ålder för den här verksamheten. Och sen är det självklart viktigt att servera riktigt bra mat, men bara det räcker inte.

Har ni någon ”fun fact” att dela med er av?
- Något vi lagt märke till under våra år med Zup Burger är att tyskar är väldigt känsliga för chili. Det kan lätt uppstå komplikationer om de beställer fel burgare...

Vad har ni framtidsplaner?
- Det är klart att vi har haft tankar på att driva restaurang, men food truck är väldigt smidigt; lättskött, flexibelt och inga stora omkostnader. Men vi vill absolut växa. Nu har vi planer på att driva konceptet Zup Burger i större städer och har kontakter som jobbar med att utveckla planerna.

Tre killar i en foodtruck


Motivering:
”Ta dig sen dito en, dito två, dito tre, så dö-ör du nö-öjdare”, så diktar Carl Michael Bellman.

Allt fler lunkar, klunkar och mumsar längs vägen.
Kommer inte du dit, så kommer de till dig.

Mobila och matiga gör steksakerna sitt segertåg över Halland.

Och visst kan du också få en zup till burgaren, om du nöjer dig med svagdricka.

Så ta dig en eller två eller tre av menyns bästa.

Senast ändrad: 2021-03-15