• Start
  • / Nyheter
  • / Över 100 företag i Varberg levererar till tunnelprojektet
18 december 2020

Över 100 företag i Varberg levererar till tunnelprojektet

2020 har varit ett turbulent år för många företag med tanke på coronakrisen. I en tid när mycket känns oroligt kan det vara skönt att veta att det finns ett projekt som går enligt plan, och som fungerar som en motor för många företag i kommunen – projekt Varbergstunneln.

Just nu är ett 100-tal företag från Varberg engagerade som leverantörer i projektet i olika utsträckning. Det handlar om alltifrån livsmedelsbutiker, hotell, fruktleverantörer, restauranger, hyresvärdar, materialleverantörer och lokalvårdsföretag till Implenias underentreprenörer som jobbar i själva byggprojektet.

Att arbeta med det lokala näringslivet ligger i linje med både Trafikverkets och Implenias klimatmål.

– Så långt det är möjligt försöker vi välja lokala leverantörer och underentreprenörer. Det är fördelaktigt på flera sätt. Bland annat ger det kortare transportvägar, vilket minskar miljöpåverkan samtidigt som vi ofta har bättre kännedom om företagen och vet vad de går för. Eftersom våra arbeten har en stor påverkan på våra grannar i staden känns det också bra att vi kan gynna lokala företag ekonomiskt, särskilt nu när coronakrisen ställer till det för många, säger Nils Ahlfors, biträdande projektchef på Implenia.

Många i projektet dag- och veckopendlar till Varberg och besöker restauranger och butiker samt nyttjar hotell och annan service i staden.

- Vi har haft tunnelbyggare som bott hos oss hela året. Dessa kunder är speciellt viktiga nu när vår bransch drabbas hårt av krisen, säger Erik Diding som driver Hotell Gästis i centrala Varberg.

”Vi skapar något för framtiden”

Av de lokala underentreprenörerna har majoriteten uppdrag inom mark- och ledningsarbeten. De är bland annat transportörer, mätare, målare, elektriker, stängselmontörer, ställningsbyggare, snickare och svetsare. I projektet finns också maskinägare som dagligen arbetsleder, koordinerar och kör grävmaskiner, hjullastare, kranbilar, lastbilar med mera på de olika arbetsområdena.

Stråvalla maskinstation har just nu maskiner igång på arbetsområdena för betongtunneln vid stationen och tråget bort mot Getteröbron.

- Vi trodde att någon stor entreprenör utifrån skulle få dessa kontrakt men blev glada när vi genom kontakter och referenser fick uppdraget. Arbetena i projektet betyder jättemycket för oss och sysselsätter en tredjedel av våra anställda. Det är verkligen roligt att vara med och skapa något för framtiden i staden, säger Per-Erik Nilsson som driver företaget.

Senast ändrad: 2020-12-18