• Start
  • / Nyheter
  • / ”Den typiske varbergsföretagaren jobbar hårt och brinner för sitt företag”
14 oktober 2020

Från vänster: Kommundirektör Carl Bartler, Jeanette Qvist (S), Ulrika Rylin, Åsa Åkesson, kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M), Martin Andersson, kommunstyrelsens vice ordförande Christofer Bergenblock (C), Christian Skröder, Joakim Nilsson. Saknas på bilden gör kommunstyrelsens andres vice ordförande Jana Nilsson (S) och Tobias Carlsson (L) som också deltog i företagsbesöksveckan.

”Den typiske varbergsföretagaren jobbar hårt och brinner för sitt företag”

Tjugo varbergsföretag fick under förra veckan besök av politiker och tjänstemän från NOD. Företagsbesöksveckan genomförs två gånger om året och är en del av arbetet med att förbättra företagsklimatet. Läs om Ann-Charlotte Stenkils (M) intryck och lärdomar efter höstens besöksvecka.

Företagsbesöken arrangeras av NOD, som tillsammans med politiker hälsar på hos olika företag under ca 1,5 timme. Det var ett taggat gäng som gav sig iväg för att fånga upp planer och utmaningar, ris och ros.

- Företagsbesöksveckan är jätteviktig för vårt arbete, menar Martin Andersson, näringslivsdirektör. På deras hemmaplan är det lättare att få en bra bild av läget, och det är just relationerna med företagen som är grundläggande för vårt uppdrag. Alla vi besöker bjuder generöst på både sin tid och sina tankar och det blir många lärorika möten.

Vi ställde några frågor till kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M), som deltagit i sju av företagsbesöken:

Har du själv drivit företag?

- Ja, under många år drev jag Kvarnhyddan AB (chefsrekrytering). Nu är jag av naturliga skäl inte aktiv mot kund, men jag sköter fortfarande det administrativa.

Vad har du lärt dig i veckan, som du inte visste innan?

- Att punktligheten på busstrafiken är 99,9 % (Nobina), att det är stor produktutveckling och trender inom kök (HTH-kök), att det finns 180 ölsorter på Ölhallen, att Varbergs Optik själva slipar sina glas, vikten av hög lageromsättning (Beson Gross), att revision inte bara är siffror utan också viktig mellanmänsklighet (Varbergs Revisionsbyrå) samt att bemanning är en superviktig funktion som många är i stort behov av (Effektiv Bemanning).

Hur skulle du beskriva stämningen i Varbergs näringsliv efter årets utmaningar?

- Det varierar mycket beroende på bransch, vissa har fått ett rejält uppsving och andra har tappat mycket av sin omsättning. I grunden hoppfullt men samtidigt lite chockartat att förändringar kunde ske så fort. Många har tvingats, eller kanske passat på, att tänka om.

Vilken bransch går det bäst för just nu?

- Svårt att veta, men generellt; hemfixning och trädgård. Mycket inom mat och privat konsumtion verkar också ha gått riktigt bra under sommaren. Hemester har inneburit stort uppsving för många branscher.

Vilken bransch har det tuffast?

- På grund av restriktioner är det nog främst konferensmarknaden – fast många har istället ökat privatsegmentet. Konfektion, skor, sportartiklar verkar ha det tufft på grund av e-handelns stora ökning. Resebranschen, och fastighetsägare med stora lokalbestånd, står också inför stora utmaningar.

Finns det någon utmaning som är gemensam för företagen i Varberg (utöver konsekvenser av pandemin)?

- E-handeln slår hårt mot många. Privat konsumtion är kopplat till framtidstro och trygghet. Många avvaktar lite längre med att byta bostad, köpa bil och andra stora åtaganden. Riskerar man att bli arbetslös gör osäkerheten att man kanske skjuter på investeringsbeslutet.

- I Varberg vittnar många företag inom vitt skilda branscher om svårigheten att anställa nyckelpersoner.

Hur är den typiska varbergsföretagaren?

- Det finns inget enkelt svar. Varbergsföretagen är olika stora, olika personalintensiva/ kapitalintensiva och innefattar många branscher. Men generellt: idog, flitig, jobbar jättemycket och brinner för sitt företag. I många familjeföretag är man nästan uppvuxen på firman och är andra eller tredje generationen som driver företaget vidare.

Ann-Charlotte Stenkil

I kommunen är du en kändis – brukar du bli igenkänd ute på företagen?

- Eftersom jag är född och uppvuxen i Varberg och har bott här i nästan hela mitt liv, har tre söner och varit aktiv inom olika klubbar och föreningar, så har jag genom åren fått många kontaktytor och känner självklart många här. Så visst – det händer att jag blir igenkänd. Samtidigt är många inflyttade, och en del är inte speciellt intresserade av lokalpolitik.

- Slående är att många framgångsrika företagare också har ett brinnande intresse för sport och klubbverksamhet och ofta är starkt engagerade i sina barns fritidsaktiviteter.

Upplever du under företagsbesöken att det finns ett förtroende för politikerna?

- Det handlar egentligen inte om förtroende för oss politiker – det handlar om förtroende för kommunen! Att både tjänstepersoner och politiken har rätt inställning och bemötande till företagande.

- Genomgående så blir vi väldigt väl mottagna. Vi blir självklart glada för beröm, men en av anledningarna till våra företagsbesök är att få svar på vad man inte anser funkar i kommunens leveranser. Sådana frågor tar vi med oss och försöker åtgärda, men det går olika fort beroende på vad det gäller.

Ni tar del av företagens visioner. Påverkar det era beslut?

- Ja, det är jätteviktigt att så tidigt som möjligt få en uppfattning om företagens framtidsplaner. Det kan gälla behov av mark, behov av personal, svårigheter att kunna expandera där man just nu är etablerad. Många företag växer och expanderar i Varberg och har behov av den anledningen, men det motsatta händer också vilket är lika viktigt att vara förberedd på. Jag brukar säga att vi genom våra många företagsbesök har ”tentaklerna ute” så att vi känner av utvecklingen i ett så tidigt skede som möjligt. Det är företagen som möjliggör välfärden.

Om du skulle sommarjobba på något av företagen – vilket skulle du välja, och varför?

- Om jag ska välja mellan de sju företag som jag besökt, tror jag att det skulle vara på Nobina.

- Att vara busschaufför är ett ansvarsfullt jobb, säkert stressigt många gånger. Samtidigt gillar jag att framföra stora fordon – jag har kört en hel del hästlastbil – och skulle gärna köra en av de tre nya elbussarna som går i Varberg. Just nu är det ju inte så många som åker buss, men förhoppningsvis ska det bli bättre framöver!

Under veckan besöktes:
Varbergs Kakelhus
Getterön Fisk & Rökeri
HTH Kök
Nobina
XL-Bygg Byggcenter
VarbergsOptik
Varbergs Ölhall
Fästningens B&B/Vandrarhem
Rolands Kök & Bar
Björn Borg Footwear
Recordia
Kvarnbackens Bil & Båt
Pålsonplåt Hellberg & Co
Karin och Stefan Warefelt, Yttregård
Deilig
Renta
Effektiv Bemanning
Ica Nära i Bua
Varbergs Revisionsbyrå
Beson Gross

Såhär såg det ut i våra stories på Instagram under veckan:

Företagsbesök från 6 olika företag
Företagsbesök i kollage
Företagsbesök i kollage
Senast ändrad: 2020-10-14