• Start
  • / Nyheter
  • / ”Man måste vara envis och tro på det man gör”
16 september 2020

”Man måste vara envis och tro på det man gör”

Några av förra årets pristagare i Varbergsgalan är Örjan och Anna Bertilsson från Persgården som tog hem priset Årets Lantbruksföretag 2019. Vi träffades för ett tag sedan för att höra om de spännande utmaningarna med en grisproduktion och hur det är att vara först i Sverige med att producera 30 grisar per sugga/år!

Först och främst grattis igen till priset! Hur känns det?
Det känns hedrande. Det är roligt att bli uppmärksammad!

Hur började er historia och hur kommer det sig att ni arbetar med just grisar?
Det är en familjegård som vi tagit över efter mina föräldrar. Det var kor på gården fram till 1973 sen gjorde min pappa om ladugården och startade med 30 suggor. År 2000 tog vi över och samarbetade med en annan gård med liten produktion i trakten för att komma igång. Ett samarbete som höll på i 9 år men jag är en tävlingsmänniska och vill alltid göra färdigt, göra lite till och så småningom valde vi att utöka och köra på själva.

Jag har alltid hjälpt till och jobbat hemma på gården delvis men jag och min far var väldigt olika. Han sa alltid ”det är för dyrt” och ”det går inte”. Det är ju något som man själv alltid velat motbevisa. Jag ska minsann visa att det går! Man måste vara envis och tro på det man gör.

Hur många anställda är ni och hur hittar man en anställd som vill jobba i en grisproduktion?
Vi har tre anställda utöver oss två. Man kan annonsera på grönajobb.se. Två av våra anställda har läst djurvård i gymnasiet men sen finns det många som vill byta bransch och göra något annat. Vi har även en griskonsult som jobbar för oss. Hon hjälper oss med rekrytering bland våra egna grisar för att ta fram nya mamma-suggor bland smågrisarna.

Om man vill köpa kött från Persgården, hur gör man då?
Då får man titta efter Västsvenska gårdar i köttdisken. Under det varumärket samlas kött från gårdarna runt om här. Skulle vi ha ett eget varumärke för gården skulle priset stiga så pass mycket på köttet att exempelvis en barnfamilj inte skulle ha lika stor möjlighet att köpa det.

Griskulting

Vad är det bästa respektive sämsta med att driva lantbruk?
Det är väldigt givande att jobba med djur och numera är man också mer uppskattad som bonde. Tv-program som Bonde söker fru har verkligen lyft yrket.

Det är tråkigt när andra gårdar inte sköter sig och drar ner ryktet för andra. Sedan är det tufft med aktivister som vi får problem med. Men där har vi grupper där vi larmar och tipsar när något misstänkt händer. Det kan vara en person som går omkring på gårdarna utan anledning och då vet man inte riktigt vad de tänker göra eller vad risken blir för oss.

Har ni några tips till den som vill starta företag på landsbygden?
Ja man behöver absolut inte vara uppväxt på en gård för att starta den här typen av företag. Och ibland är det inte ens det bästa alternativet att lämna över till familjemedlemmar. Det handlar mycket om intresse. Man måste vara motiverad och ha viljan.

Hur tycker du att företagsklimatet i Varberg är?
Det är bra. Varberg känns som en riktig företagar-stad. Vi upplever att alla kontroller också sköts och funkar bra.

Vad är er största styrka?
Att vi är två som driver det tillsammans som en livsstil. Det möjliggör också att vi alltid kan bytas av när det är något som den andre behöver göra på annat håll.

Vad är ni mest stolta över?
Att vi var först i Sverige med att producera 30 grisar per sugga/år. Det är historiskt. Det är något som aldrig går att göra om. Man kan vara 1:a olika år men att ha varit allra först i Sverige känns extra bra. Varje år kan man delta i WinPig, där man tävlar i att producera så många grisar som möjligt per år. 2016 (produktionsåret 2015) var vi först i Sverige med att producera 30 grisar per sugga/år. I grisproduktion i Sverige så har vi alltid jagat just denna siffran.

Vi är också stolta över att vi försöker vara en hållbar produktion. Vi har solpaneler på maskinhallen som producerar el till våra värmepumpar. Vars värme går till golvvärme för grisarna. Vi har även grislampor till smågrisarna som känner av om det blir för kallt och bara startar när det behövs. Inredningen är restprodukt från ett vindkraftverks vingar. Glasfiberspillet där används till att tillverka inredningsskivor.

Om vi blickar framåt så har vi precis startat ett projekt tillsammans med många andra i trakten där vi vill kunna använda gödseln som biogas. Vi jobbar tillsammans med Varberg energi och ser om man kan använda gödseln för att producera energi.

Örjan och Anna Bertilsson, vinnarbild från Varbergsgalan

Årets Lantbruksföretagare 2019

Motivering
Årets Lantbruksföretag väljer att optimera möjligheterna och resurserna som man har på gården före att växa och bli större. Man vill och har skapat ett hållbart företag i harmoni med naturen och med stor lönsamhet.

Priset till Årets Lantbruksföretag tilldelas Örjan och Anna Bertilsson, Persgården

Senast ändrad: 2020-09-16