• Start
  • / Nyheter
  • / "Jag blir lätt rastlös och genom skapandet får jag utlopp för min energi"
29 juni 2020

Foto: Nicole Henriksson

"Jag blir lätt rastlös och genom skapandet får jag utlopp för min energi"

Det går inte att ta miste på energin och glädjen som ligger bakom skapandet. Virvla Janehag är grundaren till företaget Virvlas som skapar konstverk och skulpturer. Det som började med en inredningsidé för den egna lägenheten har idag blivit ett företag som drivs tillsammans med pappa Bo Magnusson som har en bakgrund som plåtslagare, och pojkvännen Martin Abrahamsson som är finsnickare.

Vi ses en eftermiddag på Näringslivs- och destinationskontoret för att ta del av historien bakom bildandet av Virvlas. Det var i samband med ett karriärbyte 2014 som skapandet tog fart på allvar. Den egna lägenhetens väggar gapade tomma och när det plötsligt fanns tid för skapande började olika konstverk växa fram. Virvla hade ett förflutet i krogbranschen och började skapa tavlor av vinkorkar.

- Jag har alltid varit intresserad av inredning, berättar Virvla. Jag är uppvuxen med en pappa som alltid har hållit på med att skapa, och ett tag övervägde jag att läsa på Konstfack. Det finns något i mig som alltid kollar och tänker. Jag letar efter färger och mönster hela tiden.

Den skapande processen rekonstruerar sig själv för Virvla. Ur korktavlorna föddes idén om att skapa konst i ramar. Genom kontakter kom Virvla över en större mängd gamla fina tavelramar som fylldes med allt från tyg, nycklar och korkar till delar från gamla urverk. Som en kul grej lade Virvla ut bilder på sina tavlor på sitt privata Instagramkonto och det dröjde inte länge förrän vänner och bekanta började höra av sig med önskemål om att köpa tavlorna.

I takt med att tavlor såldes uppstod också nya idéer på konstverk, men som novis visste hon inte alltid hur hon skulle gå tillväga. Virvlas pappas plåtslagarbakgrund kom väl till pass, och han hjälpte till hemma i verkstaden. Med tiden gick försäljningen bättre och bättre, och större verk skapades. Virvla började använda armeringsjärn och ibland svetsade hon ihop sina konstverk. Beställningarna fortsatte att ticka på, och det var dags att ta skapandet till nästa nivå. Hon skapade varumärket Virvlas med webb och konton på sociala medier. Pappa Bo som var nybliven pensionär tyckte det var kul med hantverket, och fick samtidigt utlopp för sin kreativa sida. 2016 var det dags även för Bo att starta ett bolag.

Den första riktigt stora beställningen till Virvlas kom i samband med att fästningsterrasen skulle öppnas, då tre stora tavlor med anknytning till terrassen skapades. Därefter har verk producerats för bland annat Pride i Varberg och nu senast även för Musikhjälpen 2019.

Virvla berättar att hon är en person med mycket energi.

- Jag blir lätt rastlös och genom skapandet får jag utlopp för min energi. Vissa saker gör vi unika och andra i små kollektioner med begränsad upplaga. Storsäljaren är konstverken Kyssen från 2015 och uppföljaren Mustaschen 2017 som finns i en mängd olika utföranden och materialval, berättar Virvla.

Målet är inte att kunna leva på det som skapas - målet är det glädjefulla skapandet i sig. Alla i bolaget jobbar även i andra verksamheter och Virvlas produktion läggs på en nivå som fungerar med ordinarie arbeten.

- Skapandet får vara en hobby för om det blir en heltidssysselsättning kan kraven på att dra in pengar ta död på skaparlusten. Det ska vara roligt!

kyss konstverk

Foto: Hidvi Group

Det senaste stora projektet genomfördes i samarbete med artisten Andreas Kleerup. Tillsammans skapades ett antal unika varianter på konstverket kyssen.

- Konstverken har varit väldigt uppskattade och är i stort sett slutsålda.

I början skapades bara saker efter egen design. Men efter ett tag kom det beställningar på att skapa utifrån teman, exempelvis ett konstverk inspirerat av havet med mått för att passa en specifik vägg.

- Det är kul att få en indikation på var konstverket ska vara, sen vill vi skapa resten själva. Vi tackar nej om beställningen är för detaljerad och inte stämmer med formspråket som vi tycker om.

Virvla drömmer om att få göra fler specifika och begränsade kollektioner tillsammans med artister och designers. I framtiden vill hon äga ett showroom, och hon drömmer också om inreda en hotell-lobby eller entré med Virvla-konstverk.

- Allra högst på listan är att något av våra verk ska bli en klassiker. Tex kyssen eller mustaschen. Inom inredning tar det ca 30-40 år innan en design blir en klassiker och det är många parametrar som ska synka, men drömma går alltid!

Senast ändrad: 2020-06-30