• Start
  • / Nyheter
  • / UF-företag tog hem hälften av priserna
04 juni 2020

UF-företag tog hem hälften av priserna

UF-företaget Bipack från PS-gymnasiet i Varberg tog hem 4 av 8 möjliga priser i årets regionala UF-tävling. Vd:n Melker Eliasson som även blev nominerad till årets säljare fick tävla i SM och nu ska två av företagets 5 delägare även delta i EMAX.

Vi fick en pratstund med Vd:n Melker Eliasson.

Vad är det för produkt ni säljer?
"Vi tillverkar och säljer beewraps som ett miljövänligt alternativ till folie. Det är bivaxdukar gjorda av bomullstyg som går att återanvända flera gånger."

Vad tror du gjorde att ni vann så många av priserna?
"Jag tror att vi är bra på att samarbeta. Det är något vi lärde oss från början. Vi är också väldigt drivna vilket jag tror syns och också har resulterat i en bra försäljning."

Hur kom ni på idén?
"Vi hade fått en uppgift över sommaren att komma på en idé och skapa en grupp. Jag stod hemma i köket en dag förra sommaren efter att vi ätit tacos och såg all plastfolie som gick åt till att förvara den överblivna maten. Då tänkte jag att det här måste gå att göra bättre. Det kändes så onödigt med all plast. Då ringde jag min kompis Hugo Svensson och sen utvecklade vi det vidare tillsammans med övriga i gänget."

Tillverkas beewarps här i Varberg?
"Ja, det tillverkas i Tvååker så det är närproducerat och bra."

Bipack produkt

Vad är det unika och framgångsrika med er produkt?
"Vi har skapat en hållbar produkt. Det som skiljer våra bivaxdukar från många andra är att vi använder återvunnet tyg. Det kan vara både gammalt tyg som går att återanvända eller nytt tyg som ska slängas. Vi ger nytt liv till tyget, förlänger dess livscykel och gör dessutom en ny produkt av det."

Vad är er största styrka?
"Vi är bra väldigt olika saker. Från början var det svårt att veta hur man ska ta vara på det men det är något vi under årets gång. Tillsammans blir vi en helhet som kompletterar varandra."

Hur ser framtiden ut?
"Eftersom det har gått så bra med försäljningen är tanken att driva verksamheten vidare som ett AB. Men eftersom att det väntar ytterligare studier och militärtjänstgöring för några av oss så tänker vi att det får blir en sidoverksamhet."

Nu har ni även blivit utsedda att få representera Varberg på EMAX 2020. Vad tänker ni kring det?
"Jag och Hugo har fått möjlighet att delta. En riktigt rolig möjlighet där vi får utvecklas och träffa andra entreprenörer, bolla idéer och skapa kontakter för framtiden. Vi ser det som en väldigt stor förmån att ha blivit uttagna."

Ung Företagsamhet
Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. UF-företagande är en utbildning där elever under ett år får driva egna företag, med riktiga varor och tjänster och med riktiga pengar.

Emax
Emax är ett årligt evenemang för Sveriges främsta unga entreprenörer i åldern 18-20 år med syftet att ge dem kunskap, inspiration, nätverk och möjlighet att utvecklas i sitt unika entreprenörskap.

För de drygt 100 deltagarna väntar föreläsningar av inspirerande entreprenörer, fördjupande workshops, stora nätverksmöjligheter och coachning genom hela evenemanget av utbildade coacher.

Bipack-gänget
Senast ändrad: 2020-06-04