• Start
  • / Nyheter
  • / "Jag försöker bidra med mitt kunnande och min passion jag har för hållbara viner"
04 juni 2020

"Jag försöker bidra med mitt kunnande och min passion jag har för hållbara viner"

I höstas stod hon på scen som en av Varbergsgalans pristagare och hyllades för sin passion, kunskap och drivkraft när hon tog emot priset som Årets potential. Eva-Lena Carlstein driver Varbergs Vingrossist och brinner för hållbara viner.

Grattis till priset som årets potential! Hur känns det?
- Tack, det känns fantastiskt! Det är en magisk känsla att bli uppmärksammad så här och jag fick gåshud när de ropade upp mig som vinnare.

Varför tror du att du har fått det här priset?
- Jag tror det beror på att jag har en väldig drivkraft och ett väldigt stort engagemang. Jag försöker bidra med mitt kunnande och min passion jag har för hållbara viner. Jag vill att människor ska får reda på hur det ser ut inom vinområdet – hur mycket man faktiskt processar vin, vilket är dåligt både för miljön och smaken. När vi är många som har kunskap kan vi tillsammans bidra till en bättre och mer hållbar värld.

Hur kom det sig att du valde att starta eget?
- Tanken på att starta eget har funnits hos mig i snart tjugo år, men det var först för nio år sen som jag vågade. Jag tänkte ”Varför inte? Kan andra så kan jag.” Har man en bra idé eller ett ämne man brinner för så tycker jag man ska köra. Sen måste man så klart vara medveten om att det kostar i både tid och pengar, speciellt i början. Men tycker man att det är lika roligt varje dag, som jag tycker, så är det värt det.

Vad är det bästa respektive sämsta med att driva eget?
- Det bästa är att det är så himla roligt! Det sämsta är att tiden inte räcker till.

Vad krävs för ett framgångsrikt företagande?
- Passion, vilja och drivkraft. Och att man är öppen för andras idéer och inspel.

Hur kan du som företagare påverka i samhället?
- Tyvärr har många bara skrapat på ytan när det gäller hållbara viner. Många krögare har gjort ett aktivt val och arbetar målmedvetet med miljö och hållbarhet men det gäller främst material och närproducerade råvaror. När man kommer till drycken blir det ofta sekundärt. Det är inte så konstigt eftersom många saknar kunskapen om tillverkningen av vin då den inte finns att tillgå på ett enkelt sätt. De efterfrågar inte biologisk mångfald och vet helt enkelt inte om hur processat de flesta viner faktiskt är. Så att möta och inspirera dem som står i startgroparna eller redan arbetar miljömässigt smart, ger en kick.
Jag kan bidra genom att dela med mig av min kunskap så att fler får upp ögonen och lära människor det som de inte ens vet att de borde tänka på eller fråga efter. Vad restaurangen förmedlar ut till sina kunder har stor betydelse för medvetenheten hos allmänheten och jag är helt säker på att efterfrågan på rena viner och det som påverkar miljön minst kommer ligga i framkant. Och efterfrågan styr så tillsammans har vi möjligheten att påverka hela produktionskedjan att tänka mer hållbart.

Vad är din största styrka?
- Att jag är driven, envis och målinriktad.

Vad är framgång för dig?
- Att få med mig andra människor på tåget så att de får upp ögonen för hållbart vin. Att mina hjärtefrågor får gehör helt enkelt.

Var vill du vara med Varbergs vingrossist om fem år?
- Jag vill vara företagsledare som håller på med de sakerna som jag är riktigt bra på. Och så har jag anställda som hjälper mig med det som de är bra på.

Vinnarbild på Årets potential 2019 - Vingrossisten

Årets Potential - Eva-Lena Carlstein, Varbergs Vingrossist 

Motivering
Vår vinnare har en passion, kunskap och drivkraft utan dess like, värnar om alla människors välbefinnande och har ett mål om en renare planet där vi bevarar respektive lands fauna. Fokuset är innehållet i det som vi får i oss för att vi ska kunna leva längre och mer hälsosamt utan att behöva ta bort smakrika upplevelser – Wine for Life helt enkelt.

Senast ändrad: 2020-06-04