På Varbergsgalan i höstas fick syskonparet Josefina och Kjell Sallén ta emot priset för Årets samarbete för framtiden. Vi träffade Josefina, verksamhetsutvecklare på Rise i Göteborg och Kjell, vindsurfinginstruktör på PS-gymnasiet för att prata mer om cirkulär ekonomi och hur dem har gjort för att få gymnasieungdomar att tänka nytt från början.
Cirkulär ekonomi är lite av ett trendord som ofta flyger förbi. För oss som inte redan har stenkoll på vad cirkulär ekonomi betyder, kan ni förklara vad det innebär?
Josefina: Cirkulär ekonomi är enkelt uttryckt, hushållning av resurser. Jordens resurser håller på att ta slut. I många sammanhang har vi fram till 2030 på oss att göra något åt detta innan det blir ett allvarligt problem. Att vi plockar av jordens resurser står för en stor del av växthusgaserna som släpps ut vilket har en stor påverkan på klimatet.
Kjell: Cirkulär Ekonomi handlar om att utveckla nya affärsmodeller som gör hållbarhet hållbart lönsamt. Det liknar på visst sätt det biologiska kretsloppet där allt återanvänds, inget går förlorat.
Kjell: Vi vet att det finns resurser som inom det närmsta kommer ta slut. Bland dem finns bland annat oljan som redan har peakat, som det kallas. Redan nu får man fram mindre olja. Fortsätter vi att använda olja som vi gjort så kommer den att vara helt slut inom en snar framtid. Och detta är bara ett exempel på de naturresurser som redan har peakat och är på väg att ta slut.
Vad krävs för förändring för att resurserna inte ska ta slut?
Josefina: För att vända detta krävs en kombination. Företag som förändrar hur de jobbar, nya lagkrav samt att konsumenterna förändrar sitt beteende och förstår fördelarna med det. Det är den samlade insatsen som räknas och allas bidrag gör skillnad. Att alla gör det de själva kan och på ett sätt som känns roligt så att man också fortsätter. Ett tips till dig som vill vara en del av förändringen är att börja med något som känns okej för dig. Prova med små grejer. Du kommer troligtvis även att inspirera andra!
Hur ska företagen göra för att jobba mer cirkulärt?
Josefina: Man pratar om Close, Narrow och Slow down. Close betyder att man sluter loopen och att det går att återanvända materialet igen. Narrow betyder att man använder så lite material som möjligt när man tillverkar något men fortfarande får samma funktion. En smartare framställning alltså.
Slow down innebär att man får materialet och produkterna att hålla betydligt längre tid. Oftast ligger detta inte i ett företags intresse då det länge varit fokus på att sälja fler produkter. Men det finns andra sätt att tjäna pengar på. Det gäller bara att våga tänka om och hitta andra affärsmodeller. Det är en stor utmaning att få företag att tänka cirkulärt istället för linjärt som man alltid har gjort.
Vilka är ni och hur växte detta samarbete fram?
Kjell: Jag är vindsurfinginstruktör på PS-gymnasiet och var då ordförande i lokal styrgrupp för Teknikcollege som samarbetar mellan tekniska utbildningar och näringslivet. Genom detta mötte jag Maria Gustafsson som var gymnasiechef på PS och idag är förvaltningschef på Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i Varbergs kommun. Maria har varit en väldigt bra och viktig ingång för oss och fört oss samman med rätt personer för att komma vidare.
Josefina: Jag jobbar idag på forskningsinstitutet Rise i Göteborg med de här frågorna. Jag hade inte börjat på Rise när idén och initiativet kom till men fångades upp av detta nya sätt att tänka. Eftersom det alltid svårare att vända om redan existerande synsätt är det bästa om vi redan i skolan kan få människor att tänka och leva på ett cirkulärt sätt. Man får göra skillnad där man kan och detta är där vi kan påverka. Man är inte själv större än sitt eget agerande men kan vi få många människor att röra sig bara en liten bit åt rätt håll så kan vi nå långt.
Varför är det så viktigt att få ungdomar att tänka cirkulärt redan nu? Och hur har ni gått till väga när ni implementerat detta på gymnasiet?
Kjell: Det är jätteviktigt att få eleverna att tänka cirkulärt redan nu. Vi som är lite äldre är många gånger förstenade i gamla tankegångar. Gräv upp, tillverka, använd, släng. Det är därför vi behöver ungdomarna, det är dem som tänker annorlunda, det är dem vi behöver få hjälp av. Till att hitta de där mängderna av nya affärsmodeller.
Josefina: En del i det är Ung Företagsamhet - UF. Där finns det även ett pris som Sparbanksstiftelsen delar ut till den som har bästa cirkulära affärsmodell. Det är en bra morot. Skolan har även jobbat ihop med Chalmers i ett forskningsprojekt kring konsumentbeteenden och hur man designar konsumentprodukter för en cirkulär användning. Där var eleverna med och gav sin input.
Många tänker kanske att resurserna inte kommer ta slut och att ni överdriver. Vad säger ni till dom?
Kjell: Det är svårt att tänka sig att det kommer bli verklighet när man inte kan föreställa sig det. Men innan internet och innan smartphonen så trodde man inte på det heller och på den förändringen som det innebar. Men idag är det vår vardag och cirkulär ekonomi kommer att bli vår nästa revolution.
Årets samarbete för framtiden
Motivering
Vinnarna har på ett avgörande sätt påverkat en av Sveriges största gymnasieskolor, Peder Skrivares Skola, med att få fokus på framtidens största fråga, att ta vara på jordens resurser.
Pristagarna har på ett generöst sätt bjudit på sina kompetenta nätverk och därigenom utvecklat både skolledning, pedagoger, elever och näringsliv inom området Cirkulär Ekonomi.
Pristagarnas initiativ har resulterat i:
De bidrar i allra högsta grad till PS strävan att bli navet i västkustens kreativa mittpunkt!
Vinnare är syskonparet Josefina och Kjell Sallén!