• Start
  • / Nyheter
  • / Kunskapsintensiva Reliefed Technologies redo att rädda världen!
19 februari 2020

Kunskapsintensiva Reliefed Technologies redo att rädda världen!

En solig förmiddag togs vi emot av Mark J Kragh och Mikael Eklund, grundare till företaget Reliefed Technologies i Varberg. Företaget har vuxit fram som ett resultat av en rad forsknings- och innovationsprojekt inom 3D produktionsteknologi till det som idag kommersialiserats på marknaden. Företaget har lyckats landa in kontrakt med välkända globala kunder vilket möjliggjort att det nu finns planer på att expandera med flera investerare på väg in.

Idén föddes i hjulspår
Reliefed Technologies hjälper globala företag med att minska koldioxidutsläpp och optimera sin produktion med enkla medel. Grundidén föddes på en skogspromenad då en av grundarna, Mark J Kragh, inspirerad av hjulspår i leran, började fundera på möjligheter med 3D-extrudering och varför inte tillverkningsindustrin använde sig av det? Han var i princip säker på att någon borde ha utvecklat metoder redan men kunde snabbt konstatera att så var inte fallet.

”När jag förstod att idéen var unik jobbade vi intensivt för att säkra patent för både process och applikationer, och lyckligtvis lyckades patentet gå igenom redan på första försöket”, berättar Mark med ett leende.

Redan som liten pojke hade Mark ett äkta miljöengagemang och drivkraften att bidra till en bättre värld har följt med honom hela livet;

”Jag ser det som en livsuppgift att få bidra till en bättre värld. Om jag som ingenjör kan göra något litet för att påverka positivt är det bra”.

För att säkerställa att kunderna inser möjligheterna och teknikens positiva påverkan på miljön har Reliefed lagt mycket tid på att säkerställa data kring koldioxidutsläpp och visa på vilka effekter omställningen kan innebära. De flesta företagen är idag noggranna med att förbättra sitt hållbarhetsarbete men kan behöva verktyg för att ställa om. Och där kan Reliefed bidra med lösningar.

3D batterikoncept möjliggjort med Reliefed’s patenterade 3D teknologi.

3D batterikoncept möjliggjort med Reliefed’s patenterade 3D teknologi.


Paradigmskifte för avancerad 3D-produktion
Mikael förklarar hur företagets process och applikationer kan ses som ett paradigmskifte inom avancerad 3D-produktion. Många branscher kan med ny anpassad process och teknik spara både pengar och utsläpp genom att producera smartare, med mindre materialsvinn, produkter med lägre vikt och energiförbrukning, samt framställa intressanta lösningar rent designmässigt.
Mikael förklarar unikiteten;

”Det finns otroliga möjligheter med tekniken, med en variation av material samtidigt som det möjliggör en fantastisk designfrihet för nästa generations produkter. Kunderna behöver inte investera i ny utrustning i sin produktion för att ställa om. Reliefed uppgraderar befintlig utrustning vilket ger stor effekt för både plånbok och miljö.”


3Dbild

Reliefed med deras 3D-iExtrusion®har under ett antal år möjliggjort för Thule att förse deras takräcke WingBar med inlägg som reducerar ljudnivå och bränsleförbrukning.


En utmaning för Reliefed är den långa processen från första kundmötet till att en ny skräddarsydd produktion är igång;

”Vi kan jobba från användarperspektivet med så kallad User Experience, där vi optimerar tekniklösningar från ett mänskligt perspektiv. Både estetiskt och funktionellt. Vi kan också bidra till att system kan produceras med färre komponenter och blir lättare att plocka isär för att kunna återvinnas”, berättar Mikael.

Ibland är en idé svår att förstå men efter att den lanserats kan den kännas helt självklar. Så som Spotify omvandlat sin bransch kan Reliefed omvandla produktionsindustrin. Men det krävs enligt Mikael att hitta rätt individer som förstår och vågar;

”Samarbetspartners och kunder behöver vara modiga för att satsa på den omställning vi erbjuder” berättar Mikael. ”För oss handlar det om att hitta kunder som vågar bryta mönster och tänka annorlunda och inte fastna i business as usual”.

Ett framtida kompetenscentrum i Varberg på önskelistan
Varbergs myllrande näringsliv och livskvalitén i staden är en styrka för alla företag som etablerar sig i staden menar Mikael. Däremot ser han att det skulle behövas en mer synlig flora av kunskapsintensiva företag som bidrar till bilden av Varberg som attraktiv arbetsplats för ingenjörer.

”Kompetensförsörjningen är en stor utmaning” berättar Mikael. ”Vi ser gärna en sund massa av bolag som jobbar med liknande processer och innovationer. Ett nätverk eller kluster där man inte kanibaliserar på varandra, utan bygger en styrka tillsammans och sätter Varberg på kartan som en hot spot”.

Reliefed är gärna med i utvecklingen av ett unikt framtida 3D-extrusionscentrum där både unika kompetenser och testlabb kan ingå. Ett sådant centrum skulle också kunna bidra till att lösa knäckfrågan med kompetensförsörjning i konkurrens med stora städer som Malmö och Göteborg. Fler företag i kluster lockar arbetskraft med sin gemensamma dragkraft menar Mikael.

Rejäl satsning för framtiden
Reliefed Technologies är ett relativt litet bolag men med en global räckvidd. Både Mark och Mikael ser att det är nu, när marknadsintresset ökat markant, som det är läge att satsa rejält. Inom ett par år hoppas både Mark och Mikael att företaget vuxit och etablerat en spännande bas någonstans i Varberg.

”Vi är optimistiska och ser fram emot nästa fas i Reliefed’s resa, både gällande vad vi kan åstadkomma i Varberg men också med våra globala kunder. Om vi kan bidra till minskade koldioxidutsläpp på jorden känns detta inte bara roligt karriärmässigt utan även meningsfullt på riktigt. Det finns hopp för framtiden helt klart,” berättar Mark slutligen.

*https://sv.wikipedia.org/wiki/Extrudering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Reliefed Technologies Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi som besökte Reliefed var TEK Kompetens, EMC Energi- och miljöcentrum och Näringslivs- och destinationskontoret NOD från Varbergs kommun.

mötesbord med människor runt om

Från vänster; Birgitta Lennermo, Mark J Kragh, Mikael Eklund, Joakim Nilsson och Michaela Flenger.

Senast ändrad: 2020-02-19