30 januari 2020
Annika Andersen

”Det ska vara roligt på vägen”

I Brunnsparken, mellan en inredningsbutik och ett smörgåsställe, ligger Guld- och silversmedjan med sina glimmande skyltfönster. Butiken drivs av Annika Andersen som är tredje generationens guld- och silversmed. När Varbergsgalan 2019 var över stod hon som stolt vinnare av priset Årets köpman.

Grattis till priset till årets köpman! Hur känns det?
- Tack, det känns jättekul!

Som tredje generationens guld- och silversmed lärde du dig yrket genom att följa med din farfar och pappa till jobbet. Vad har du med dig från dem in i ditt arbete?
- Förutom allt jag har lärt mig av att titta på när de jobbade och av att jobba tillsammans med dem så är det arbetsmoralen. De lärde mig att man måste jobba hårt för att komma någonstans. Hade jag inte gjort det hade jag aldrig kunnat ha min egen butik. Så det har jag med mig hela tiden.

Ni tillverkar föremål i guld, silver, titan, stål, platina, läder och ädelstenar. Vilket är det roligaste materialet att jobba med – och varför?
- Jag tycker att guldet är det som blir finast och det blir också ett värde i det på ett annat sätt. Så jag tycker det är roligast att jobba med guld. Men jag är silversmed, så det är lättare för mig att jobba med silver.

Vad är den vanligaste ”produkten” du tar fram?
- Vigsel- och förlovningsringar är det vanligaste, det producerar vi hela tiden. Vi säljer inga färdiga ringar utan vi har bara visningsringar alltså förslag på hur ringarna skulle kunna se ut. Kunden får ta fram sin egen design och så tillverkar vi en unik ring just utefter deras önskemål.

Ring

Var sker tillverkningen?
- Mycket sker här i butikslokalen, men jag jobbar fortfarande mycket med mina föräldrar och de har
verkstad både i Klippan och Ängelholm. Så alla guldsmeder hjälps åt.

Vad är det bästa respektive sämsta med att sämsta med att driva eget?
- Det bästa är friheten man
får när det går bra och när man har duktig personal. Det sämsta är när det inte flyter på som önskat och man måste jobba hela tiden. Då blir man väldigt fast som egenföretagare.

Vad är ditt tips för den som ska starta eget?
- Jobba mycket innan du startar i skarpt läge så att du vet vad du ger dig in på. Och ska du ha en butik så se till att inte bara stå bakom disken. Det finns mycket arbete bakom en butik som behöver göras och som du behöver ha koll på.

Vad krävs för ett framgångsrikt företagande?
- Jag tror på att göra något unikt och att jobba mycket.

Vad är du mest stolt över?
- Just nu är jag mest stolt över att jag har vågat flytta in butiken till stadskärnan. Det är många andra butiksägare som tycker det går knackigt här, men jag tror verkligen på stadskärnan. Det är här jag vill driva min butik.

Vad är framgång för dig?
- När jag känner mig nöjd med något som jag har skapat. Jag behöver inte tjäna massa pengar utan det ska vara roligt på vägen. Sen är pengarna så klart ett plus, men det är inte det viktigaste. Jag drivs av passionen för mitt yrke och går inte till jobbet om jag tycker det är tråkigt.

Var vill du vara med Guld och silversmedjan om fem år?
- Jag vill att verksamheten rullar på så pass bra att jag kan ha stor frihet. Då kan jag vara på jobbet när jag känner för det. Jag hade nog varit ganska mycket på jobbet ändå för jag älskar ju det här. Men jag önskar att det hade gått så pass bra att jag känner att jag har friheten om jag vill ha den.

Annika Andersen


Motivering
Redan som liten följde hon med både sin farfar och pappa till jobbet och har på så sätt lärt sig yrket från grunden och har det verkligen i blodet. Endast 21 år gammal flyttade Årets köpman till Varberg och förvärvade sin första butik. För några månader sen var det dags igen när hon förvärvade sin andra butik och slog ihop verksamheterna och flyttade till en större lokal.

Hon har en egen smedja och tillverkar i guld, silver, titan, stål, platina och såklart läder och ädelstenar – allt enligt kundens önskemål – eller som Årets köpman själv säger: ”Kom hit med lite gammalt guld och säg vad du vill ha”!

Alla hennes medarbetare är väldigt duktiga på att möta kunderna – målet är att alla ska vara nöjda när de lämnar butiken! Årets köpman är en modern ledare som vill jobba med vi-känsla på jobbet – inte jag och dom! Hon vill aldrig bli kallad för chefen.

Sedan flytten till större lokaler har hon möjlighet att utveckla verksamheten ytterligare med bättre service, bredare sortiment och en ännu större smedja.

På frågan varför hon ska bli Årets köpman svarade hon bland annat: ”För att jag verkligen tror på Varberg och vill att Varberg ska vara en levande köpstad”! 

Senast ändrad: 2020-01-30