• Start
  • / Nyheter
  • / Ta bussen till bokskogen i sommar – Åkturen rullar vidare 2020
29 januari 2020
Åkturen

Ta bussen till bokskogen i sommar – Åkturen rullar vidare 2020

Åkturen som under de senaste två somrarna lockat både varbergare och turister att besöka smultronställena på landsbygden runt Åkulla får en fortsättning även 2020.

Fram till idag har drygt 8000 personer satt sig på den 70 km långa bussturen från Varbergs station till Världsarvet Grimeton, förbi arton besöksmål, tolv vandringsslingor och tolv naturreservat på Varbergs landsbygd runt Åkulla. Turen har gått på helgerna under för- och eftersäsong och varje dag under sommaren. Upplägget kommer att kännas igen från när Åkturen var ett projekt med nu är det Varbergs kommun som tar över med support från Länsstyrelsen och Hallandstrafiken.

- Jag är väldigt glad för att Åkturen kommer att rulla även i år, säger Ann-Charlotte Stenkil, Kommunstyrelsens ordförande i Varberg. Det betyder mycket för alla som på ett enkelt och bekvämt sätt vill besöka några av de spännande och fantastiskt fina resmål som finns på Varbergs landsbygd. Åkulla Bokskogar är ett område som har en speciell plats i många varbergares hjärtan och att kunna kombinera det med hållbart resande känns som en god tanke i Västkustens kreativa mittpunkt.

- Framgången bakom Åkturen är att den är positiv ur så många olika aspekter menar Ulrika Rylin som är landsbygdssamordnare på Näringslivs- och destination kontoret (NOD) i Varbergs kommun och som är en av initiativtagarna. Den främjar ett mer hållbart resande till besöksmål på landsbygden. Den synliggör besöksmål som ger nya mervärden till besökaren i form av en genuint vacker miljö, möjligheter till vandring och rekreation från en stressig tillvaro. Besöksmålen på landsbygden jobbar ofta med lokala råvaror och hantverk samt nya upplevelser vilket också uppskattas mycket.

2020 blir turens tredje år och det finns goda förutsättningar och samlade erfarenheter för att turen skall få ännu fler resenärer och besökare i år.

Mia Carlsson, Turistinformationsansvarig i Varbergs kommun ser möjligheterna:
- Det är roligt att Åkturen har blivit en snackis och att det blir en förändring efter projekttiden! Vi har fått många positiva reaktioner från invånare och besökare och hoppas att fler upptäcker Åkturen i sommar. Vi ser ett stort intresse från besökare till lantliga turistmål, aktiviteter som vandring, cykling och upplevelser i naturen.

Intresset av Åkturen har varit stort och flera kommuner, regioner och turistområden har intresserat sig för satsningen. Det är speciellt roligt att Region Kalmar i sitt projekt kring klimatsmarta resor inspirerats av Åkturen och satsar på en hop-on hop off buss. Här kan du läsa mer om det. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fakta om ÅkturenÅkturen var ett projekt 2017-2019 finansierat av Lokalt ledd utveckling Halland (LLUH). Projektet ägdes av Varbergs kommun som drevs tillsammans med Länsstyrelsen i Halland. Trafiken köps av Hallandstrafiken. 2020 har Varbergs kommun valt att finansiera en fortsättning av Åkturen i samarbete med Länsstyrelsen och Hallandstrafiken. Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast ändrad: 2020-01-30