Dölj meddelandet
Aktuell information till dig som är företagare under pandemin.
Läs mer
Choose language
Other:
  • Start
  • / Nyheter
  • / Blivande företagare ger sig ut i verkligheten
11 december 2019
Per, Pär, Anna och Elisabeth

Blivande företagare ger sig ut i verkligheten

I höstens omgång av Entreprenörsskolan har vi mött sextiofem blivande företagare som gått igenom det mesta man behöver känna till som nyföretagare. Entreprenörsskolan arrangeras av Näringslivs- och destinationskontoret i Varbergs kommun tillsammans med fantastiska föreläsare, de flesta från Varbergs näringsliv. Fyra av de som gick Entreprenörsskolan är Per, Pär, Anna och Elisabeth.

Ni är fyra som tillsammans ska ta över friluftsgården i Åkulla (Annas man Pär kunde inte vara med vid dagens intervju). Hur kommer det sig att ni vill driva en friluftsgård på landsbygden?
- Vi har alla ett stort intresse av hälsa och av att röra på oss. Just Åkulla är avskalat vilket vi tror mycket på. Jag har jobbat länge inom träningsbranschen både gym och gruppträning. Jag tror vi behöver skala ner, komma ut i naturen och lämna prestationen, säger Anna.
- Hälsa är så mycket mer än att bara att svettas. Det kan till exempel vara att lyssna på skogens ljud eller sjöns kluckande, vilket man kan göra i Åkulla. I dagens skärmsamhälle är det viktigare än någonsin, säger Elisabeth.
- Alla trender pekar på att det kommer bli mer och mer attraktivt med friluftsliv och natur. Sen har vi alltid tyckt att det är en fin anläggning och när nu tillfället dök upp att ta över den så kändes det rätt, fyller Per i.

Hur tänker ni jobba för att alla fyra får en egen roll i företaget?
- Vi har gett alla var sitt ansvarsområde, berättar Elisabeth.
- Mitt område är mat, Pers är boende och sälj och Annas aktivitet och konferens. Annas man Pär kommer jobba på sin fritid och hjälpa till med allt som behövs. Sen är det klart att områdena går in i varandra, men vi har våra egna områden som vi kommer fokusera på. Då får vi vårt eget samtidigt som vi jobbar tillsammans.

Detta blir ju ett familjeföretag och då är det vanligt att barnen också blir involverade. Hur kommer det se ut i ert fall?
-
Jag och min man har tre barn, Liam som är 18 år, Ella som är 15 år och Maya som är 9 år. De är självklart välkomna att vara med och jobba och de tycker detta ska bli väldigt spännande. Men hur involverade de vill vara får de själva avgöra, säger Anna.
- Vår dotter är bara sex år än så länge, så det dröjer ett tag innan hon kan börja jobba. Men efter att vi berättade för henne att vi skulle ta över Åkulla har vi kommit på henne med att öva på att bära tre tallrikar samtidigt så att hon ska kunna servera. Så hon vill väldigt gärna hjälpa till, säger Elisabeth.

Vad är det som får er att våga släppa era fasta anställningar och starta eget?
-
Jag är en entreprenör som älskar utmaningar, jag tänker att det löser sig. Men jag har också haft eget företag innan, så steget kanske är lite kortare för mig, säger Anna.
- För mig var det bra timing. Hade jag stannat på mitt nuvarande jobb hade det blivit förflyttning till Stockholm för familjen. Så det kändes som ett bra tillfälle att göra någonting nytt. Det är så klart en stor utmaning ändå, men vi tror på vår idé och på att vi som familj ska kunna lösa detta tillsammans, säger Per.
-- Jag är en trygghetsnarkoman, så för mig var det ett väldigt stort steg och våga satsa på det här. Med vetskapen om att det oftast finns jobb att få inom vården så är det en trygghet för mig. Det är en viktig del för mig att våga satsa. Självklart så tror vi ju stenhårt på detta! säger Elisabeth.

Ni gick Entreprenörskolan tillsammans hösten 2019 som en förberedelse för att starta Åkulla Outdoor Resort. Hur har den hjälpt er?
-
Det som gav mig mest på Entreprenörskolan var inspirationen från entreprenörerna som föreläste. Och det var väldigt värdefullt att träffa andra som ska starta eget och skapa sig ett kontaktnät, säger Anna.
-Sen har Timbanken, varit superbra också. Där har vi fått gratis konsulttimmar inom de ämnen vi behöver.
- Skolan har varit jättebra! För mig som är oerfaren entreprenör gav det en värdefull inblick i hur det går till att driva ett företag. Det har varit skönt att höra andras historier och att alla har upp- och nedgångar i sitt företagande, säger Elisabeth.
- Jag håller med. Men framförallt har det varit nyttigt och rolig att vi har gjort det ihop, fyller Per i.

Vad är era tips till andra som funderar på att starta eget?
-
Våga hoppa! Du kan inte vinna om du inte vågar, säger Elisabeth.
- Ha någon som du känner att du kan bolla med. Gärna en person som kanske inte tänker på samma sätt som du själv gör. Då får du andra infallsvinklar, säger Anna.
- Och nätverka, det är superbra, fortsätter Elisabeth.
- Och skaffa dig en företagsmentor, säger Per. För det är så mycket att tänka på, och det kan vara skönt att ha hjälp.

Vad ser ni mest fram emot med att driva företag tillsammans?
- Det ska bli väldigt spännande att jobba tillsammans med familjen. Jag ser fram emot att efter jobbet kunna åka skidor, ta en promenad i skogen eller sitta på bryggan tillsammans. Det är min drömbild, säger Anna.
- Istället för sommarstuga så kommer vi ha en hel friluftsgård full med gäster! Det blir som att alltid ha gäster i sin egen stuga, det ser jag fram emot. Då alla ska känna sig välkomna. Men det ska också vara en plats där vi kan koppla av, säger Elisabeth.
- Jag ser fram emot att få utveckla en ny verksamhet som vi bygger för framtiden tillsammans, säger Per.

Om ni blickar framåt fem år, var hoppas ni vara med Åkulla Outdoor Resort då?
- Det ska vara det självklara valet att åka ut till oss, där alla ska känna sig välkommen. Människor ska känna att det är hit de vill komma för att få återhämtning, äta god mat, ha härliga upplevelser och sova gott, säger Anna.
- Om fem år ska vi känna oss trygga i våra roller och i vad vi vill, säger Per. Förhoppningsvis behöver vi inte jobba dag och natt utan också kunna unna oss att vara lediga och tjäna pengar på verksamheten. Och vi vill ha skapat fler arbetstillfällen, säger Elisabeth.
- Om fem år har vi fått igång Åkulla Outdoor Resort ordentligt och har en större organisation med personer som hjälper oss utveckla hela anläggningen. Det kommer bli några kraftår fram till dess, men vi tror på vår idé och är motiverade, avslutar Per.

Senast ändrad: 2019-12-19