• Start
  • / Nyheter
  • / Företag och nyanlända möts genom We Meet
21 november 2019
Anu, Josefine, Marcel och Inger

Företag och nyanlända möts genom We Meet

Behovet är tydligt: Många företag behöver arbetskraft och många nyanlända behöver jobb. Men de hittar inte varandra, matchningen saknas. Det är här We Meet kommer in.
- Det är i mötet mellan människor det händer, säger hotelldirektör Josefin Gudmundson, en av eldsjälarna bakom konceptet.

Bakom konceptet We Meet står Josefine Gudmundson som är hotelldirektör på Clarion Collection Hotell Fregatten, Inger Malmberg som är styrelseledamot i Röda Korset och Marcel Mulombo som jobbar på ungdomsgården Gauen.

Tre eldsjälar träffas
Det hela startade med att Josefine Gudmundson började jobba på Hotell Fregatten och fick i uppgift att hitta på och driva ett projekt inom ramen för The Good Neighboor. Detta drivs på alla hotell inom kedjan Nordic Choice och går ut på att vara en god granne som skapar ett gott lokalt samarbete.
- Eftersom jag inte är från Varberg och precis hade börjat jobba på Fregatten så hade jag inget nätverk att vända mig till, berättar Josefine. Så jag ringde upp Röda korset för att fråga om de ville samarbeta på något sätt.
Den som lyfte på luren var Inger Malmberg, dåvarande ordförande på Röda korset, och hon hoppade på direkt trots att Josefine inte hade en färdig idé ännu. Tillsammans med Marcel Mulombo som jobbar på ungdomsgården Gauen i Läjet skapade de en integrationsgrupp. Målet var att ta fram ett projekt som syftade till samhällsnytta och integrering.

We Meet föds
Josefine, Inger och Marcel började spåna och bolla idéer och landade i att ett av de bästa sätten för människor att integreras i samhället är genom att få ett jobb. Men som nyanländ är det ofta svårt att få jobb – hur löser man det? Så föddes det nya projektet We Meet, en gemensam lunch för nyanlända och företagare. Nu kom nästa steg – att hitta företagare som ville vara We Meet. Josefine, Inger och Marcel vänder sig till Anu Majkvist på Öppna företag – ett närverk som där företag som har öppna värderingar kring kreativitet och lönsamhet.

- Vi tror att det är i mötet med människor som det händer. Vi ville skapa en plats för de som inte möts naturligt att träffa och skapa nätverk som förhoppningsvis kan leda till anställningar, säger Josefine.
- Behovet är väldigt tydligt – många företag behöver arbetskraft och många nyanlända behöver jobb, men de hittar inte varandra. Matchningen saknas, säger Anu. Vår förhoppning är så klart att We Meet ska leda till jobb, men det är inget krav för företagaren eller garanti för den nyanlända, fortsätter hon.
- Och även om företagen som kommer på lunchen inte behöver personal just nu så kan behovet uppstå senare eller så kanske de känner någon annan som är i behov av arbetskraft. Då kan de tipsa om den där trevliga och kompetenta personen de träffade på We Meet, säger Marcel.
- Man ska inte underskatta vikten av nätverk: sju av tio jobb tillsätts just på den vägen, fyller Anu i.

Luncher med olika teman
We Meet-luncherna har olika teman varje gång. Lunchen med temat bygg hölls tidigare under hösten och fredagen den 29 november är temat vård och omsorg. Under våren fortsätter luncherna, då med tema hotell, restaurang och handel samt industri och tillverkning.

- Vi valde temana baserat på tre saker: vi tittade på inom vilka branscher arbetskraftsbehovet är som störst. Det är en stor brist på vårdpersonal och det är lättare att hitta astronauter än bra kockar, säger Anu.
- Vi tittade också på vilken typ av företag det finns gott om här i Varberg. Vi har många vårdföretag här och eftersom Varberg växer som det gör och många stora byggprojekt ska genomföras behövs det jättemycket arbetskraft för det. Och till sist: genom att ha teman så skapar vi så stor chans som möjligt för bra matchning mellan företag och nyanlända, fortsätter hon.
- Och så vet både företagare och arbetssökande att just den här träffen är anpassad efter deras bransch, fyller Inger i.

Vad vill ni säga till företagare som känner sig nyfikna på We Meet?
- Kom! Det är värdefulla timmar ni kommer lägger ner även om inte lunchen leder till en anställning där och då, säger Anu.
- Sist var det så lyckat att en timme efter att lunchen var slut hade inte en enda person lämnat lokalen. De hade helt enkelt så mycket att prata om, berättar Josefine. Det var otroligt roligt och inspirerande!

Här kan du anmäla dig till We Meet den 29 november. Länk till annan webbplats.

Senast ändrad: 2020-10-30