• Start
  • / Nyheter
  • / ”Vi kommer jobba tills Ästad får en plats på världskartan”
20 november 2019
Daniel och Linda

”Vi kommer jobba tills Ästad får en plats på världskartan”

Syskonen Daniel, Linda och Mattias blev med sitt Ästad vingård årets företagare på Varbergs Galan. Vi träffade Linda och Daniel för att prata om hur det är att driva familjeföretag, räkmacka och att ge Ästad en plats på världskartan.

Grattis till priset som årets företagare! Hur känns det?
Linda: Fantastiskt! Det var många som rycktes med på arbetsplatsen när vi vann och blev glada för priset, det var väldigt roligt.

Vad är det bästa med att vara egenföretagare?
Daniel: Jag tycker att det bästa är att skapa nya produkter. Vi drivs väldigt mycket av att ta fram produkter som vi själva skulle kunna vara konsumenter av. Företagandet i sig är också roligt och det har varit väldigt utvecklande på många sätt.
Linda: Jag håller med. Och att jobba med personal, bygga team och utveckla verksamheten tillsammans med dom är också väldigt roligt.

Ästad började som ett litet familjeföretag inom jordbruk med bara er farmor och farfar. Sen dess har ni ändrat inriktning och har nu 120 medarbetare. Har det varit svårt att släppa kontrollen i familjeföretaget?
Linda: I början tyckte jag att det var det svårt. Men nu blir jag bara väldigt inspirerad av att se andra människor utvecklas och ge dem den möjligheten i vår organisation. Så var det inte i början, då vågade vi inte anställa någon som hade högre kompetens än oss själva. Nu omger vi oss med nyckelpersoner som är jätteviktiga för oss och som har hög kompetens. De kan växa och vi kan lära oss av dem.
Daniel: Något som är viktigt för oss trots att vi är ett familjeföretag är att ingen i familjen är premierade på något vis på Ästad. Vi får ansöka om våra jobb precis som alla andra och det finns ingen räkmacka för oss. Det tror jag är väldigt bra - för hur ska vi annars får medarbetare som vill jobba, utvecklas och växa här om det bara är familjemedlemmar som blir befordrade?

Och på tal om familjen, hur är det att driva företag med sina syskon?
Linda: Mina bröder har varit mina närmsta vänner genom hela livet så jag kan inte tänka mig något bättre än att driva företag tillsammans med dem.

Vad är ni mest stolta över?
Linda: Jag är väldigt stolt över de produkterna som vi har tagit fram på Ästad, över vår personal och att ingå i ett så bra och starkt team.
Daniel: Ja, och över den resan vi har gjort, för vi har ändrat mycket sen vi tog över gården och har nu en hel annan målgrupp än förr. Det är ett annat företag idag och det var inte självklart att detta skulle fungera, men vi lyckades förverkliga vår vision.

Vad ser ni i Ästads framtid?
Daniel: Vårt mål har alltid varit att jobba tills Ästad får en plats på världskartan. Sen hur lång tid det kommer att ta får vi se.

Ästad vingård


Juryns motivering
: Det började med en farsa som grävde en sjö. Ur böljorna steg tre unga entreprenörer. Med ärvd lekfullhet och smart affärslusta byggdes en riktigt svettig anläggning, som fångade gäster med god mat, förnämligt boende och egna rankor. Ett unikt exempel på vad man kan göra av en före detta bondgård. Nu undrar du säkert vem vi tänker på som Årets Företagare. Ja säjer man A så får man säga Ä. 

Senast ändrad: 2019-11-22