01 november 2019
Henrik Martinsson

"Man måste vara proaktiv"

På Varbergsgalan vann Henrik Martinsson Årets Näringslivsprofil 2019. Vi träffade Henrik för att prata framgångsrikt företagande, att börja jobba inom familjeföretagen när man är femton år och balans i livet.

Varför förtjänar du priset?
- Tack! Jag blev oerhört glatt överraskad för jag har aldrig tänkt att jag skulle kunna få ett sådant här pris. För mig har det alltid varit naturligt att göra det jag gör och på det sättet jag gör det. Men om jag tänker tillbaka och rannsakar mig själv så har jag jobbat med samverkansfrågor och utveckling av Varbergs stadskärna i upp emot tjugo år. Så jag tror att det är därför man tycker att jag har lagt min själ i detta. Och man har nog sett att jag har gjort, och gör det, för Varbergs väl, säger Henrik.

- Sen har vi kanske en lite speciell sits i vårt företagande på Martinssons fastigheter. Vi har fastigheter både i stadskärnan och utanför den, med både lokaler och lägenheter. Så vi får ett helhetsperspektiv. Därför har jag också, som de sa vid prisutdelningen, blivit väldigt engagerad på flera olika arenor eftersom jag är med på så många platser i Varberg.

Vad krävs för ett framgångsrikt företagande?
- Jag tror det krävs ödmjukhet, lyhördhet, öppenhet för förändringar och så är det viktigt att sätta sig in i kundens behov. Man måste vara proaktiv – kunden ska inte själv behöva komma till dig utan du ska kunna förutse deras behov och lösa det för dom. Ett exempel från verkligheten är när vi satte in ett nytt innertak i en butik i stan. En liten sak för oss som fastighetsägare som inte kräver så mycket resurser men som blev ett enormt lyft för hyresgästerna och deras butik. Vi försöker hitta saker som dessa och hjälpa till med dem.

Vad är din största styrka i ditt företagande?
- Att jag är väldigt diplomatisk och försiktig i min framtoning. Man vill ju ha det på ett visst sätt och vill att saker ska gå åt ett visst håll. Att då vara diplomatisk och övertyga min omgivning om att ”så här gör vi för då blir det bra” är jag duktig på.

Martinssons fastigheter

Henrik visar upp Martinssons Fastigheters nya skylt. Dessa ska de sätta upp på alla sina fastigheter.

Vad är du mest stolt över?
- Vår familj har haft en ganska tuff resa med familjemedlemmar som varit sjuka och som gått bort i förtid. Men ändå har vi tillsammans med mamma, som efter att pappa gick bort när vi barn var i tidiga tonåren, lyckades driva företaget vidare. Redan när jag var femton år så engagerade jag mig, tillsammans med mina syskon, i familjeföretaget med Önskebutiken, Lekhuset och Martinssons fastigheter för att hjälpa mamma Maj-Britt så att vi skulle kunna behålla företaget. Jag är väldigt stolt över den resan vi har gjort och att vi klarade det - speciellt under den kämpiga tiden under 1990-talet efter bank- och fastighetskrisen.
De senaste femton – tjugo åren har vi inte bara förvaltat utan också växt och utvecklat företaget och är nu ungefär dubbelt så stora som vi var för tjugo år sen. Jag är också väldigt stolt över att vi har lyckats föra min pappa Alvars anda och företagskultur vidare i företaget.

Vad tycker du är de viktigaste framgångsfaktorerna för företag som vill växa?
- Att överträffa kundens förväntningar, vara proaktiv och verkligen överleverera. Företagandet idag är, för min del i alla fall, dygnet runt. Speciellt när vi hyr ut boende för där ska det finnas el, värme och vatten i kranen alla dygnets timmar för alla våra hyresgäster. Det gäller verkligen att lösa saker när det krånglar, och göra det så snabbt som möjligt. På så sätt får man ett gott rykte och det genererar mer affärer som gör att man kan växa.

Vad är framgång för dig?
- Att skapa sig möjlighet att göra det man vill i livet. Då menar jag inte att man skall sträva efter att leva något lyxliv utan det handlar om att må bra i tillvaron med familj och vänner. Att ha en balans i livet mellan arbete och fritid. Som företagare är man driven att göra mer affärer men det är väldigt lätt att hamna i ett ekorrhjul där man konstant måste välja bort det som man egentligen vill göra för att det är för mycket arbete. I slutändan är det familjen och vännerna som är det viktigaste och det är när jag är med dem, efter en arbetsvecka, som jag mår som bäst.

Var vill du vara om fem år?
- Jag vill resa mer och upptäcka andra kulturer och natur så om fem år hoppas jag att jag har gjort mer av det. Jag inspireras av min bror Rickard som föddes med en muskelsjukdom och var sjuk hela sitt liv, men som ändå såg till att resa och se världen innan han gick bort. Kan han så kan jag! Mitt stora intresse är vindsurfing så även om vi bor på en av de platser i världen med bäst vindsurfing så hade jag ändå velat åka till fler andra platser och uppleva surfing där med.

Henrik Martinsson

Juryns motivering: Årets näringslivsprofil håller en ganska låg profil. Med en ödmjuk attityd och stor handlingskraft är han en viktig medskapare på flera olika arenor.

Profilen vårdar på ett väldigt fint sätt Varbergs själ, både i förvaltande och förnyande. Profilens Varbergshjärta går det inte att ta miste på och vi kan bara ÖNSKA att han vill fortsätta i samma anda i många år till.

Som butiksägare, fastighetsägare och ordförande i fastighetsägarna Varberg, ett stort och sannerligen välförtjänt grattis

Senast ändrad: 2019-11-01