19 oktober 2019
Glitter

Varbergsgalans vinnare 2019

Spänningen stor inför årets prisutdelningen på Varbergsgalan. Många, inte minst de nominerade, satt längst ut på stolsitsen och väntade spänt på att höra vinnarna ropas upp. För dig som missade galan, eller helt enkelt vill ha en påminnelse, kommer här en lista på alla vinnarna och motiveringarna. Stort grattis igen till alla vinnare!

Årets Lantbruksföretag 2019

Vinnare: Örjan och Anna Bertilsson, Persgården 
Motivering: Årets Lantbruksföretag väljer att optimera möjligheterna och resurserna som man har på gården före att växa och bli större. Man vill och har skapat ett hållbart företag i harmoni med naturen och med stor lönsamhet.

Årets Besöksnäringsföretag 2019

Vinnare: Karin och Claes Dahlgren, Brukstorget
Motivering: Årets besöksnäringsföretag har lyckats med konstycket att förvandla en industrilokal en bit från stadskärnan till en destination för besökare alla dagar i veckan, i ur och skur.

Aktörerna handplockas och oavsett om du är ute efter att äta, handla, träna eller umgås så levererar de på allt. Kreativiteten flödar med design och återbruk som viktiga dragare.

I takt med att staden växer norrut så hamnar årets pristagare ännu mer i centrum. Satsningen är lika gedigen som attraktiv och vi är säkra på att de kommer att inspirera andra att följa i deras fotspår.

Årets köpman 2019

Vinnare: Juvelerare Annika Andersen, Guld o silversmedjan 
Motivering: Redan som liten följde hon med både sin farfar och pappa till jobbet och har på så sätt lärt sig yrket från grunden och har det verkligen i blodet. Endast 21 år gammal flyttade Årets köpman till Varberg och förvärvade sin första butik. För några månader sen var det dags igen när hon förvärvade sin andra butik och slog ihop verksamheterna och flyttade till en större lokal.

Hon har en egen smedja och tillverkar i guld, silver, titan, stål, platina och såklart läder och ädelstenar – allt enligt kundens önskemål – eller som Årets köpman själv säger: ”Kom hit med lite gammalt guld och säg vad du vill ha”!

Alla hennes medarbetare är väldigt duktiga på att möta kunderna – målet är att alla ska vara nöjda när de lämnar butiken! Årets köpman är en modern ledare som vill jobba med vi-känsla på jobbet – inte jag och dom! Hon vill aldrig bli kallad för chefen.

Sedan flytten till större lokaler har hon möjlighet att utveckla verksamheten ytterligare med bättre service, bredare sortiment och en ännu större smedja.

På frågan varför hon ska bli Årets köpman svarade hon bland annat: ”För att jag verkligen tror på Varberg och vill att Varberg ska vara en levande köpstad”! 

Årets Kreativa Företgare 2019

Vinnare: Eva-Lena och Håkan Johnsson, Johnssons Gård
Motivering: Med besökarupplevelsen i fokus för hemestrande Varbergsbor, nyfikna Hallandsgrannar och långväga besökare, har årets kandidat till pristagare målmedvetet arbetat med en omställning till en välbesökt året-runt destination.

En intressant mix av spännande företag med passionerade entreprenörer har beretts plats i rampljuset för Varbergs gäster genom en fokuserad omvandling från lantbruk till ett kreativt besöksmål. Snackisen i Vare går från klarhet till klarhet och vi är övertygade om att de är i början på sin resa.

Årets Energi- och Miljöföretag 2019

Vinnare: Greentime
Motivering: Greentime kännetecknas av ett mycket stort engagemang och har med ett unikt verktyg nått ut till nära 500 aktörer inom evenemangsbranschen. Verktyget Hållbart Evenemang, som inkluderar och konkretiserar Agenda 2030, får aktörerna att tycka det är enkelt och lärorikt att jobba med hållbarhetsfrågor.  

Årets Potential 2019

Vinnare: Eva-Lena Carlstein – Varbergs Vingrossist
Motivering: Vår vinnare har en passion, kunskap och drivkraft utan dess like, värnar om alla människors välbefinnande och har ett mål om en renare planet där vi bevarar respektive lands fauna. Fokuset är innehållet i det som vi får i oss för att vi ska kunna leva längre och mer hälsosamt utan att behöva ta bort smakrika upplevelser – Wine for Life helt enkelt.

Årets Fastighetsägare 2019

Vinnare: Galleria Trädgården
Motivering: Årets fastighetsägare arbetar långsiktigt och målmedvetet med att utveckla sin fastighet, platsen och det lokala samverkansarbetet med andra nyckelaktörer.

Med stor lyhördhet för hyresgästernas önskemål och i nära och förtroligt samarbete med andra lokala fastighetsföretag har man i en tid när handeln genomgår stora omställningsprocesser genomfört en av de största kommersiella fastighetsinvesteringarna i Varbergs historia. Med fokus på hållbarhet och arkitektur som harmonierar med den omgivande bebyggelsen har man stärkt stadskärnans attraktionskraft på ett sätt som kan vara avgörande för den framtida handelsutvecklingen.  

Årets Företagare 2019

Vinnare: Ästad Vingård
Motivering: Det började med en farsa som grävde en sjö. Ur böljorna steg tre unga entreprenörer. Med ärvd lekfullhet och smart affärslusta byggdes en riktigt svettig anläggning, som fångade gäster med god mat, förnämligt boende och egna rankor. Ett unikt exempel på vad man kan göra av en före detta bondgård. Nu undrar du säkert vem vi tänker på som Årets Företagare. Ja säjer man A så får man säja Ä. 

 Årets Unga Företagare 2019

Vinnare: Simon Lautrup och Lautrup Media 
Motivering: Tystnad. Tagning. Första klappan för Det svarta vattnet. Andra klappan för Brännbollsyran. Tredje klappan för Summerburst. Fjärde klappan för Måns Zelmerlöv. I kväll gör han ytterligare ett klipp. Vi ger Fem Hela Klappor för Årets Unga Företagare 2019. 

Årets Nyföretagare 2019

Vinnare: Josefine Aiff med Designlyftet 
Motivering: Priset för Årets Nyföretagare går till en företagare som under två år har gjort en otroligt spännande entreprenörsresa. Med strategiska partnerskap har hon lyckats växa successivt och är nu en stabil aktör inom sin bransch i Varberg. 

Årets pristagare använder sitt företagande för att skapa värde hos sina kunder. Genom samverkan med andra etablerade företag på den lokala marknaden har hon lyckats med att både göra sig ett eget namn i branschen och samtidigt vara en viktig pusselbit i att bidra till diversifiering och förnyelse. 

Priset för Årets Nyföretagare går till en företagare som under två år har gjort en otroligt spännande entreprenörsresa. Med strategiska partnerskap har hon lyckats växa successivt och är nu en stabil aktör inom sin bransch i Varberg. 

Årets pristagare använder sitt företagande för att skapa värde hos både sina egna kunder. Genom samverkan med andra etablerade företag på den lokala marknaden har hon lyckats med konststycket att både göra sig ett eget namn i branschen och samtidigt vara en viktig pusselbit i att bidra till diversifiering och förnyelse. 

Årets Näringslivsprofil 2019

Vinnare: Henrik Martinsson
Motivering: Årets näringslivsprofil håller en ganska låg profil. Med en ödmjuk attityd och stor handlingskraft är hen en viktig medskapare på flera olika arenor.

Profilen vårdar på ett väldigt fint sätt Varbergs själ, både i förvaltande och förnyande. Profilens Varbergshjärta går det inte att ta miste på och vi kan bara ÖNSKA att hen vill fortsätta i samma anda i många år till.

Som butiksägare, fastighetsägare och ordförande i fastighetsägarna Varberg, ett stort och sannerligen välförtjänt grattis! 

Krögarförening uppmärksammar 2019

Vinnare: Peter Gustavsson - Societen 
Motivering: Denna kända krögare och nöjesprofil med stort engagemang för Varberg och har satt restaurang och nöjeslivet på Sverigekartan. Med stora event och tillställningar som drar mycket folk och skapar stämning. Som tillsammans med sin framåtanda bidrar till en bättre position för kollegor i samma bransch. Med denna utmärkelse hoppas vi i Krögarföreningen att krögaren kommer fortsätta verka för utvecklingen i Varbergs krog och nöjesliv.

Årets samarbete för framtiden 2019

Vinnare: Josefina och Kjell Sallén
Motivering: Vinnarna har på ett avgörande sätt påverkat en av Sveriges största gymnasieskolor, Peder Skrivares Skola, med att få fokus på framtidens största fråga, att ta vara på jordens resurser.

Pristagarna har på ett generöst sätt bjudit på sina kompetenta nätverk och därigenom utvecklat både skolledning, pedagoger, elever och näringsliv inom området Cirkulär Ekonomi.

Pristagarnas initiativ har resulterat i:
-          att flera klasser blivit delaktiga i Chalmersforskares studier om cirkulär ekonomi.
-          att fler skarpa projekt med fokus på cirkulär ekonomi skapats med näringslivet.
-          att massvis med UF-företag bytt från linjära till cirkulära affärsmodeller.
-          att flera internationella samarbeten med fokus på cirkulär ekonomi genomförts.
-          att en ny mötesplats kallad Cirkulär Afterwork skapats på PS.  Hit är alla i Arena Varberg välkomna den 18 mars.

De bidrar i allra högsta grad till PS strävan att bli navet i västkustens kreativa mittpunkt!

Senast ändrad: 2019-11-14