• Start
  • / Nyheter
  • / Galler och trappor - en nisch som fungerar
08 oktober 2019
Anders Stegerud

Anders Stegerud

Galler och trappor - en nisch som fungerar

Anders Stegerud är grundare och VD till Varbergsföretaget Stegerud Steel. Här tillverkar de något så specifikt som gallerdurk och ståltrappor - bara. Vi träffade Anders för att prata industri, TEK och vad gallerdurk egentligen är.

Hej! Här på Stegerud Steel producerar ni alltså gallerdurk. Men vad är det för någonting?

- Hej! Exakt, det stämmer. Gallerdurk är ett industrigolv gjort av plattjärn som används mycket på pappersbruk, sågverk och liknande industrier där man har gångplan i olika våningar men ändå vill kunna se rakt igenom. Det används också väldigt mycket i brandtrappor.

Hur länge har du haft Stegeruds Steel?

- Jag startade företaget 1995 och anställde min första medarbetare fem månader senare. Nu är vi nitton som jobbar här totalt. Vi tillverkar bara gallerdurk och ståltrappor – ingenting annat.

Det låter extremt nischat att bara jobba med gallerdurk och ståltrappor.

Gallerdurk

Gallerdurk

- Ja, det är det. Men vi måste vara extremt nischade eftersom det bara är vi och Weland i Smålandsstenar som producerar gallerdurk i Sverige. Allt annat är import. Från 1997 så gjorde vi på Stegerund Steel all gallerdurk till alla nyproducerade pappersbruk i hela världen. Vi tillverkade här, packade det i containrar och skickade till Sydamerika, Sydafrika och Kina. Miljömässigt är det väldigt skönt att det har ändrats, nu behöver vi inte skicka varorna kors och tvärs över hela världen.

Ni levererar just nu gallerdurk till Northvolts testfabrik i Västerås där de ska producera batterier till elbilar. Berätta om det.

- Precis, det är deras pilotanläggning för att se hur de ska bygga sin ännu större fabrik i Skellefteå sen. Vi har levererat till fabriken sen i februari så det är ett ganska stort jobb. Det har också blivit större än vad som först var sagt för att beställaren upptäcker efter hand att golvet inte passar så som de hade tänk. Det kan till exempel bero på att de får in maskiner som har andra mått än de trodde. Då ringer de hit, vi ritar om och producerar nya bitar som ska passa. Det är som ett pussel för vuxna, säger Anders.

Och om det går bra så finns det möjlighet för er att få leverera gallerdurk till den ännu större fabriken i Skellefteå.

- Ja, vi hoppas kunna få leverera dit också så klart. Till fabriken i Västerås har vi levererat ungefär 3000 kvm gallerdurk och fabriken i Skellefteå kommer bli ungefär tio gånger så stor. Det kommer bli Europas största batterifabrik.

Ni har varit väldigt duktiga på att ta extern hjälp med exempelvis kompetensutveckling och mentorsprogram. Ni är även med i ett nätverk för tillverkande industri som vi på NOD har tagit initiativ till. Vad har det gett er att vara med där?

- Det började med att vi tog datakörkort vilket känns som på Hedenhös tid. Nu har vi precis gjort marknadslyftet genom TEK och nu håller vi på med Digiresan (ett digitaliseringsprojekt). Den passar oss väldigt bra, vi fick en genomsyring av företaget med var vi är idag och framförallt var vill vi komma. Vi har faktiskt anställt tre nya medarbetare tack vare marknadslyftet vilket är jätteroligt. Det har gjort att vi har ökat med 15% tre år på raken utan att köra nästan någon övertid.

Vad skulle du säga till andra som jobbar i industrin och kanske inte tycker att det med mjuka värden som bland annat TEK erbjuder är något för dem?

- Jag rekommenderar det verkligen, det är väldigt väl investerad tid. Det är lätt att tänka att det inte är en värd investering för att det inte gäller sådant som man ”måste ha” som till exempel truckkort. Men det finns annat som är nyttigt också och som kanske är svårare att ta på. TEK är en lättsam väg till att få utbildning skulle jag säga.

Till sist: vad har ni som framtidsmål?

- Vi jobbar mot något som vi kallar vision 130. År 2025 vill vi ha trettio anställda och omsätta 100 miljoner kronor. Idag är vi nitton anställda och omsätter 73 miljoner kronor.

Senast ändrad: 2019-10-09