• Start
  • / Nyheter
  • / Möbelformgivaren som printar återvunnen plast
25 september 2019
Foto: Anna Lindblom/Picpeople

Foto: Anna Lindblom/Picpeople. 


Möbelformgivaren som printar återvunnen plast

Vi träffas på ett frukostseminarium om hållbara material. En liten skara med siktet inställt på att ställa om till cirkulära affärsmodeller och produkter.

Måns Broman, sedan många år bosatt i Läjet och surfkille in i själen, berättar om Sculptur, ett företag han som möbelformgivare arbetar i tillsammans med kollegor från hela Sverige;

- Vi är ett gäng som tog fram små 3D-prototyper för ett par år sedan på uppdrag från det som idag heter RISE*. Vi var designkonsulter och ville visa kunder hur en fullskalig produkt skulle kunna se ut. Men vi gick aldrig längre än till just prototypstadiet vid den tidpunkten.

Sculptur AB sticker ut som en av få företag i världen med 3D-printade designmöbler av återvunnet material. Möblerna tillverkas av granulat från bilindustrin och när kunderna tröttnat på dem kan de lämna in dem till företaget och få pant tillbaka.

- Jag är tacksam att kunna få göra saker som är klimatpositiva, särskilt då jag precis som många andra lider av lätt klimatångest, fortsätter Måns.
- Vi insåg någonstans att vi hade resurserna, eller skräpet, mitt framför näsan. Och vi hade börjat nosa på tillvägagångsätt med 3D-printer också. Varför inte jobba vidare med detta på riktigt i stor skala?

Det är en utmaning att hitta bra återvunnen plast, framför allt snygg sådan. Men Måns och kollegorna tror på framtiden och att potentialen är enorm.

- Designmöjligheterna med 3D-printer är en önskedröm för mig som formgivare. Dubbelt så bra blir det när vi kan slopa transporter och jobba med ”global print on demand” framöver. Kunderna skriver ut sina möbler i närheten där de bor.

Måns

Varberg som en cirkulär hot spot?
Kommunen håller just nu på att bygga upp en kunskapshubb eller nätverk för att främja cirkulär omställning och hållbarhet i Halland tillsammans med Region Halland, RISE och ett antal spännande aktörer. Måns får frågan om han tror att ett sådant initiativ behövs?

- Ja, verkligen! Materialet finns ju redan här omkring oss. Råvaran är nära, i havet, överallt! I Amsterdam finns coola exempel där lokalbefolkningen hjälpt till att samla in skräp som sedan malts ner och printats ut till schyssta parkbänkar som idag placerats ut i staden.

Vad har hänt om 20 år? Måns skiner upp och undrar hur visionär han får vara;

- Jag hoppas att print om demand  har ökat och att de miljöförstörande transporterna minskat. Jag hörde att man forskat fram material som binder koldioxid idag. Tänk om vi kan printa trädgårdsmöbler som tillsammans med växterna skapar ett bättre klimat?

Det vi gör idag är bara början menar Måns och visar exempel på spännande projekt med nya material i sin mobil. På frågan om vad han vill skicka med till andra företag i Varberg som funderar på att ställa om sitt hållbarhetsarbete svarar han entusiastiskt;
- Vi har enorma möjligheter i Varberg att jobba med cirkulära innovationer. Inom alla branscher och produkter. Vi har bara skrapat på ytan!


Har du som läser detta tips på innovativa företag i Varberg som kan inspirera andra? Maila gärna louise.wallmander@varberg.se


Länkar:
Mer info om Sculptur AB och kontakt till Måns hittar du här. Länk till annan webbplats.

*RISE – Research institutes of Sweden, ett nationellt statlig forskningsinstitut

Senast ändrad: 2019-09-26