• Start
  • / Nyheter
  • / Kombinationen innovation och samhällsutveckling väcker inspiration!
20 september 2019
Presentation

Kombinationen innovation och samhällsutveckling väcker inspiration!

Det uppstår något speciellt i mötet mellan människor. När organisationer och företag krokar arm och samskapar kring en hjärtefråga kan det bli hur bra som helst!

Fredagen den 20 september arrangerades Hållbarhetsdagen i Halland för första gången, en dag där ”de mjuka delarna” i samhällsutvecklingen var i fokus. Där människans drömmar och behov får vara utgångspunkten. Inte betong och byggmaterial.

Hållbarhetsdagen i Halland ser dagens ljus

Idén till Hållbarhetsdagen föddes ungefär ett halvår tidigare. Christian Frick från organisationen Coompanion Halland bollade en idé om en lärandekonferens med hållbarhetstema under ett möte med Louise Wallmander på Näringslivs- och destinationskontoret (NOD).  Eftersom båda hade intressen och drivkrafter för ett hållbart samhällsbyggande började idéer snabbt växa fram. Vad händer om man kombinerar idéer och något större tillsammans? Något man kan vara riktigt stolt över?

Christian brinner för att hjälpa företag att jobba med sociala innovationer, och hoppas att alla dagens intryck ger mersmak och inspirerar besökarna.

Louise Wallmander beskriver kommunens ingång;  
- Jag pratar nästan dagligen med kollegor på de stadsbyggande avdelningarna i kommunen. Alla de utmaningar vi har i en växande stad framöver går inte att lösa för en organisation. Vi på kommunen måste hitta samarbeten med andra för att kunna skapa ett hållbart Varberg, inte minst samarbeten med företagen.

Efterhand när Hållbarhetsdagen i Halland tog form krokade fler och fler samarbetspartners på. Slutligen samlades sjutton olika organisationer för att tillsammans skapa wow-känsla och bidra till att Varberg och Halland kan bli en ännu bättre livsplats.

Jenny Rydén, hållbarhetssamordnare i projektet Västerport och medverkande föreläsare på Hållbarhetsdagen fyller på;
-Vi har stora ambitioner att göra vad vi kan för att bygga Varberg med starkt hållbarhetsfokus. Det är också därför vi valt att certifiera Västerport genom Citylab. Målet är att kunna se tillbaka på våra insatser om många år och känna en stolthet över att vi valde en ny väg.

Mötesplatsen om smarta städer och samhällen

Dagen före Hållbarhetsdagen arrangeras ytterligare en spännande mötesplats i Högskolan i Halmstads regi som också handlar om innovation i samhällen - Innovation Conference 2019. Magnus Jonsson, professor och arrangör av dagen berättar om vikten att samarbeta för att kunna bygga framtidens hållbara städer, något han och kollegorna kommer göra med just Varbergs kommun i samarbetsprojekt framöver;
-Vi är mycket glada att få samverka med offentlig sektor och näringsliv för att bygga ut framtidens städer. Det ligger helt i linje med Högskolans övergripande profilområde, Smarta städer och samhällen.

Innovation Conference 2019 bjöd på gästföreläsare med utgångspunkter i såväl design och teknologi som hållbar livsstil och mobilitet. Vad Högskolan hoppas uppnå med sin mötesplats?

- Vi vill inspirera världen utanför Högskolan om den fantastiska forskning som finns och ge exempel på hur kunskap och teknik kan bidra till innovationer i samhället. Smarta och hållbara städer är ingen utopi, men kräver modiga beslutsfattare och aktörer som börjar testa och göra annorlunda. Vi måste få till ett samarbete där alla bidrar till en smartare helhet.

Louise Wallmander från NOD, Magnus Jonsson från Högskolan i Halmstad och Jenny Ryden från stadsutvecklingsprojektet Västerport

På Innovation Conference 2019 avslöjas att högskolan skall bygga upp ett styrkeområde och nätverk inom mobilitetsfrågor. En satsning som kan innebära ytterligare möjligheter för forskare att samarbeta med företag och kommuner vars utmaningar kräver hjälp av multidisciplinära teams som jobbar med öppen
innovation.

Halland är på gång inom stadsutveckling, hållbarhetsfrågor och innovationsarbete i offentlig sektor. Genom att satsa på ett smartare samhälle kan fler företag få upp ögonen för Halland och se möjligheter i att etablera sina verksamheter längs västkusten.

- Kan vi attrahera företag och talanger till ett växande Varberg kan vi bidra till att Varberg fortsätter att säkerställa en god välfärd och service. Företagen betyder enormt mycket för att resten av samhället skall fungera och blomstra. Det är vårt fokus på NOD, avslutar Louise Wallmander.


För mer information om Coompanions arbete med sociala innovationer, läs här. Länk till annan webbplats.

För mer information om Högskolan i Halmstads profilområde smarta städer och samhällen, läs här Länk till annan webbplats..

Senast ändrad: 2019-09-20