Choose language
Other:
  • Start
  • / Nyheter
  • / Varberg har chans att behålla titeln årets superkommun
02 maj 2019

Varberg har chans att behålla titeln årets superkommun

Dagens Samhälle har efter noggrann granskning återigen nominerat Varberg till att bli Årets superkommun i kategorin småstads- och landsbygdskommuner. Den 15 maj avslöjas vilka som blir de nya vinnarna på Stora Samhällsgalan i Stockholm.

För femte året i rad ska tre superkommuner utses i varsin storlekskategori. Dagens Samhälle konstaterar att Varberg platsar in bland de tre främsta kommunerna i kategorin ”småstad- och landsbygdskommuner” som 136 av landets kommuner tillhör.

Hur går mätningen till?
När Dagens Samhälle jämför landets kommuner tas det hänsyn till faktiska resultat som kan härledas till arbetssätt och beslut, men också till yttre förutsättningar som ligger bortom kommunernas egna kontroll, till exempel geografiskt läge.
Nytt för det här året är att man också inkluderat variabler från FN:s 17 globala utvecklingsmål som kategoriserats enligt följande: inkluderande samhällen, hållbar konsumtion, hälsa och välbefinnande, god samhällsutveckling, jämställdhet, hållbara samhällen samt klimat och miljö.

Vad gör Varberg till en superkommun?
Det som framförallt lyfter Varberg i undersökningen är en attraktiv arbetsmarknad, hög befolkningstillväxt och goda skolresultat. Enligt Dagens Samhälle är ett syfte med undersökningen att identifiera föregångare som kan användas som goda exempel för övriga svenska kommuner, och som kan vara förebilder i hur kommuner kan utveckla välfärden.

- Vi är väldigt stolta och glada över att för andra gången bli nominerade till Årets superkommun. Det känns mycket bra att bli uppmärksammade för det målmedvetna arbete vi tillsammans utför. Det är många som bidrar till en fin utveckling för Varberg, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande.

Senast ändrad: 2019-05-02