Nyligen kom beskedet att Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, har valt att ge finansiering till Varbergsföretaget The Loop Factory. Anna Altner är ägare till The Loop Factory och brinner för företagets hållbara affärsidé - är att skapa nya hållbara förpackningar av cellulosa.
Startups, små och medelstora företag är viktiga för att få fram innovationer som driver på utvecklingen i näringslivet och samhället. Men de har ofta svårt att hitta finansiering i tidiga skeden av utvecklingsprojekt där riskerna är stora. Men hur går man till väga för att få finansiering från en myndighet som Vinnova?
Det finns stöd att söka
Många tänker inte på att det finns finansiering att söka, och det kan upplevas som en tröskel att formulera de byråkratiska texterna som krävs i en formell ansökan.
- Mitt tips till andra företag som vill arbeta med extern finansiering är att först vända sig till någon som kan innovationssystemet och bolla idéer. Jag ringde handläggarna på myndigheten och ställde ”dumma frågor”. De vill ju stimulera företag att utvecklas och finns där för att underlätta ansökningsprocessen, säger Anna Altner som äger The Loop Factory och som fått finansiera via Vinnova.
Företagsutveckling med stöd av Vinnova
Anna Altners idé handlade om att skapa hållbara förpackningar av cellulosa. Hon berättar hur idén växte fram;
- Jag insåg att företaget kommit till en fas där vi behövde kommersialisera tekniken, men det var för tidigt att ta in investerare. I en omogen fas var jag tvungen att fundera på andra sätt att jobba vidare med mina affärsidéer och där matchade mina behov med Vinnovas utlysning om stöd till innovativa företag perfekt.
Vinnovaprojektet på The Loop Factory kommer att löpa på under två år och bland annat innebära att företaget kan utreda marknadsmässiga förutsättningar och demonstrera konceptet genom att ta fram en prototypmaskin för utveckling och verifiering av teknik och prototypprodukter.
Att kommersialisera och även bidra till en hållbar värld
Anna beskriver att hon har en brokig bakgrund och hon har tidigare jobbat med breda frågor inom industri, teknik, marknad och med innovationer. För något år sedan kände hon sig för att satsa och starta upp företaget The Loop Factory.
- Jag kände att det var dags att bestämma själv och jag såg potential i cirkulär omställning och produktutveckling för en hållbar framtid. Den kompetensen finns sällan inom företagen men den kommer att behövas.
The Loop Factory arbetar idag med att utveckla teknik för att kunna göra förpackningar av cellulosa, men hjälper också sina kunder att ta fram nya innovativa material, skapa tillverkningsprocesser och utveckla produkter hands on. Testa och jobba praktiskt.
Det senaste året har The Loop Factory fokuserat verksamheten och breddat utbudet till små och medelstora företag där potentialen finns men man behöver mer stöd. Personalstyrkan har vuxit, och Anna anställer duktiga projektledare som tycker det är roligt att ta på sig blåbyxor och att jobba i verkligheten. Personer som brinner för hållbarhet.
Prototypmiljö skapas på Industrivägen i Varberg
Företaget har egna behov av oömma lokaler och har i dagarna flyttat in i nya lokaler på Industrivägen. Där satsar man på att utveckla pilot och prototyplabb. Anna är entusiastisk över framtiden och berättar:
- Jag vill utveckla en mötesplats där man kan komma och testa och utveckla idéer. Ett öppet forum, där man tillsammans hjälps åt. Jag är övertygad om att ska man jobba mot en cirkulär omställning måste man samverka mer än vad man gör idag, och på andra och nya sätt.
Om andra entreprenörer blir nyfikna på labbet uppmanar Anna dom att kontakta The Loop Factory och berätta vad de vill göra. Man vet aldrig vilka samverkansmöjligheter som finns eller om det går att jobba vidare.
Kreativa människor har roligt tillsammans
Anna menar att det behövs en mötesplats för kreativa människor som vill skapa förändring. I stort och smått.
- Livet är för kort för att vinstmaximera, man vill ju jobba med härliga människor, men samtidigt på sikt vara lönsam.
The Loop Factory vill gärna inspirera andra. De arbetar tillsammans med akademi, institut, andra företag och kommunen för att uppnå hållbara affärsmodeller. Anna berättar att de tar emot högskolestudenter med tekniskt kunnande och nyfikenhet för att alltid förse företaget med ”nytt tänk”.
- Vi behöver mötesformer för att hitta andra som vill och kan samverka. Att hitta varandra och arbeta konkret. Och att ha roligt tillsammans.