Per Johansson äger Källängs kontrollhönseri och tog hem priset årets lantbruksföretag på Varbergsgalan i höstas. Vi träffades för att prata om vad som är bäst med landsbygden, framgångsfaktorer och vad ett kontrollhönseri egentligen är.
Grattis till priset som årets lantbruksföretagare 2018! Varför tror du att ni vann?
- Det kan man fråga sig, jag vet faktiskt inte riktigt. Källängs kontrollhönseri är ett företag i tredje generationen och vinsten kan ha att göra med vi har utvecklats med tiden och med de utmaningar som har kommit med den.
Vad är egentligen ett kontrollhönseri?
- Begreppet kontrollhönseri är egentligen förlegat, det kommer från förr när kycklingarna kläcktes här hemma på gården. Då byggde verksamheten på att kläcka fram kycklingar, föda upp dem och se sälja dem vidare till andra gårdar och äggproducenter. När man hade egna avelsdjur så fanns det ett kontrollprogram från staten som skulle följas för att garantera god avel. Uppfyllde man de olika kriterierna så blev man ett kontrollhönseri. Den betydelsen försvann i slutet av sextiotalet när vi slutade avla och föda upp kycklingar för att sälja vidare och istället rikta in oss på att producera ägg. Men namnet har hängt kvar.
Hur många hönor har ni på gården?
- Vi har cirka 55 000 kycklingar som vi föder upp för att bli värphöns och drygt 46 000 värphöns som vi har för att producera ägg.
Vad är det bästa respektive sämsta med att driva eget på landsbygden?
- Det bästa med att driva eget generellt är den relativa friheten. Det finns mycket måsten när man är egenföretagare men kan ändå välja att disponera sin tid som man vill och välja när man gör saker. På minussidan finns bundenheten som kommer av att ha djur, dom måste tas om hand sju dagar i veckan året runt. Vill man ha semester så måste man åka bort, stannar man hemma för att bara ta det lugnt kommer det dåliga samvetet och gnager. Då springer man och fixar en grej och sen en grej till och så plötsligt är det inte semester.
Vad är det bästa med landbyggden?
- Att man har mycket egen yta och utrymme. Och att man inte har grannar vägg i vägg som stör, så var det mycket när vi bodde i lägenhet.
Hur tycker du att företagsklimatet i Varberg är?
- Jag har nästan bara haft kontakt med miljö- och hälsa och det funkar jättebra. Dom är kanon där inne, väldigt serviceminded och hjälper till.
Vad tycker du är de viktigaste framgångsfaktorerna för företag som vill växa?
- Förmåga och möjlighet att hitta bra personal. Det är svårt och jag tror att det kan ha att göra med att lantbruket har varit dåligt på att hänga med i löneutvecklingen vilket gör att många väljer bort det. Men det är branschens eget ansvar att hänga med och sätta rimliga löner för sina arbetare, det är så vi får arbetskraft och sen får den att stanna.
Vad är du mest stolt över?
- Jag är stolt över att vi tar fram en produkt som jag kan stå för. Att vi lämnar ifrån oss något som är så bra som möjligt - vare sig det är unghöns eller ägg.
Hur kan du som företagare påverka i samhället?
- Genom att vara arbetsgivare, och förhoppningsvis en bra sådan. Jag önskar dock att jag kunde anställa fler, men det beror ju på hur bra företaget går så klart. Sen är det kul att kunna hjälpa till med sponsring för saker som man tycker har ett värde, till exempel idrott.
Vad krävs för ett framgångsrik företagande?
- Engagemang, arbetsglädje och intresse för det man gör. Men det krävs också en noggrannhet för att hela tiden minimera sina egna misstag i verksamheten. Det är så man utvecklas och blir bättre.
Motivering: Ett modernt och lönsamt företag som idag sysselsätter tre personer. Företagets affärsidé är att producera ägg av bästa kvalité, man har lyssnat på vad konsumenterna vill ha och tidigt byggt stallar för frigående höns, vilket gett en attraktiv vara som säljer bra på marknaden.