• Start
  • / Nyheter
  • / Nominerade Varbergare i alla kategorier till Årets Landsbyggare 2019
11 mars 2019
lampa

Nominerade Varbergare i alla kategorier till Årets Landsbyggare 2019

Den 28 mars är det dags för Landsbyggaredagen 2019 i Halland. Priset för Årets Landsbyggare delas ut till dem som har gjort en insats för att skapa en levande landsbygd i Halland och visat på en positiv bild av entreprenörskapsklimatet genom sitt entreprenörskap eller på annat vis. Från Varberg har vi fyra nominerade: en i varje kategori.

Entreprenör
Björkängs fisk från Varberg är nominerade till Årets Landsbyggare i kategorin entreprenör. I motiveringen står det att bröderna Mikael Bernhardt och Mattis Larsson som är ägare av Björkängs fisk genom nytänkande och kunskap har byggt upp en lönsam verksamhet baserat på småskaligt kustnära fiske. Genom sin försäljning av egenfångad fisk har de utvecklat sin företagsamhet och ökat sin lönsamhet. De har genom sitt lokala engagemang skapat ett namn som står för lokala produkter av hög kvalitet.
I sin kategori tävlar de mot Ahla Mossens Vilthägn som har gårdsbutik, vilthägn och viltslakteri samt Unnaryd Modell som jobbar med modelltillverkning från konstruktion till produktion.

Förening
I kategorin förening är Varbergsföretaget Kungsäter – Gunnarsjö bygdelag nominerade. Motiveringen är att genom samverkan med kommunen, Företagarna, äldrevården, idrottsföreningar, Svenska kyrkan med flera skapar de en attraktiv plats för både boende och besökare. Bygdelaget och Bengt Hjalmarsson, ordförande i föreningen, har hela tiden följt utvecklingen, samlat orten, informerat politiken och engagerat sig för platsens utveckling. Dessutom driver bygdelaget projektet Kungssjölederna och satsar mycket på vandringsleder i området för att fler ska komma ut i friluftslivet. Det har lett till en enorm ökning av vandrare och bidrar till utveckling av området.
Mottävlande är Landeryds Järnvägsmuseum som utvecklar den gamla, anrika järnvägsmiljön i Landeryd samt Solskensfarmarna som driver B&B, gårdsbutik och köttproduktion och visar på möjligheterna med att bo och leva på landet.

Attityd
Emma Svensson från Varberg är nominerad inom kategorin attityd. Motiveringen bygger på att Emma är ledamot i LRF Ungdomen Halland och under flera år har engagerat sig i kampanjer, aktiviteter och frågor för att visa på möjligheterna med landsbygden. Hon driver projektet Västkustens vassaste lantbrukare som är en tävling med syftet att lyfta lantbruksnäringen och skapa gemenskap hos de med liknande intresse. Hon var också drivande i en kampanj för att lyfta svenskt lantbruk som en miljöviktig verksamhet, som fick stort genom slag i hela landet.
Mot henne tävlar Britten Toftarp som, har en egen ateljé och är drivande i Ljusfesten som hon startade för fem år sedan samt Angelica Gustafsson som jobbar med lyfta Solbackens betydelse som samlingslokal och träffpunkt vilken ska vara till för alla.

Ung
I kategorin ung är Varbergstjejerna Ronja Peterson, 17 år, och Ellen Svensson, 16 år, nominerade. De har i flera år arrangerat en motorträff för ungdomar i Tvååker och under åren vågat testa nya tävlingar och aktiviteter för att utveckla träffen ännu mer. Tjejerna är även engagerade i Hallands 4H där de anordnar läger, aktiviteter, resor och kurser för barn och unga. Genom sitt engagemang i både Hallands 4H och Tvååkersträffen skapar de mötesplatser på landsbygden där ungdomar kan träffas, känna gemenskap och utveckla sitt intresse och engagemang.
De andra nominerade är Matilda Norberg, 18 år, och Ellen Westberg, 16 år, som har utvecklat en ny träningsform som möjliggör att fler kan ta del av ridsporten samt Arbana Maxhuni Kadriu och Isabella Mezei, båda 16 år, som i flera år har genomfört sommaraktiviteter för barn och unga i Oskarström.

Är du nyfiken på mer? Här kan du läsa motiveringarna för alla de tävlande Länk till annan webbplats..

Senast ändrad: 2019-03-11