• Start
  • / Nyheter
  • / "Det är hela spektrat – från blåställ till kostym."
14 februari 2019
Anders Johansson Fortinova

"Det är hela spektrat – från blåställ till kostym."

På Varbergsgalan vann Fortinova Årets Fastighetsägare 2018. Vi träffade Fortinovas VD Anders Johansson för att prata framgång, att skapa möjligheter för människor och vad en utedag är för något.

Grattis till årets fastighetsägare 2018! Varför utsågs ni till årets fastighetsägare, tror du?
- Tack! Jag tror att det beror på att vi är ett företag som har tagit mycket lokalt samhällsansvar på ganska kort tid och har varit duktiga på att samarbeta med det lokala nätverket för företagare och leverantörer.

Hur tycker du att det är att vara fastighetsägare i Varberg?
- Det är jättebra! Varberg är en fantastisk stad att leva, bo och jobba i. Det är häftigt att vara fastighetsägare här eftersom det händer så mycket – Västerport ska byggas och politiken vill att staden ska förtätas. 

Vad krävs för att bli en framgångsrik i din bransch?
- Långsiktighet och ödmjukhet. Du måste absolut förstå din kund. Vi ansvarar för folks hem och genom det till viss del för deras liv och det måste man ha förståelse för i den här branschen. Det är en utmaning, men en förutsättning för att lyckas att kunna förstå människors olika perspektiv och behov. Utan samförstånd och förståelse för kunden får du inget hållbart företag.

Vad tycker du är de viktigaste framgångsfaktorerna för företag som vill växa?
- Det är viktigt att vara målmedveten och modig men samtidigt vara medveten om vilken risk man tar och se till att risken inte är större än att man kan hantera den. För oss har det varit viktigt att omge oss med personer som kan mer än oss själva och vara lyhörd nog att lära sig av dem med mer erfarenhet för att undvika att hamna i fällorna som andra har hamnat i.

Vad är er största styrka?
- Kollegorna och miljön. Den absolut största tillgången vår arbetsmiljö; det är en platt organisation med väldigt högt i tak. Alla som jobbar på Fortinova är väldigt kompetenta, personalen är handplockade och dom är här av en anledning. Sen lyssnar vi på de som kan branschen bättre än vi och inspireras av dem, är lyhörda och tittar på hur vi kan anpassa andras idéer till vår egen verksamhet.

Vad är du mest stolt över?
- Jag är mest stolt över att kunna skapa möjligheter för människor. Både de som är i våra team men våra kunder och samarbetspartners. Att vi har skapat ett företag som ger som människor möjligheten att växa. Det kan vara en medarbetare som växer till att ta ett allt större ansvar i organisationen eller en hyresgäst som får möjligheten till sitt första hem eller en hyresgäst som får realisera sin dröm i en av våra lokaler.  Vi har också flera lokala entreprenörer som började som ensamföretagare och idag har tio anställda och som haft Fortinova som sin största kund hela tiden.

Vad är det roligaste med att driva ett fastighetsbolag?
- Mötet med människor och att arbetsdagen ofta är väldigt varierad. Det kan vara allt från att samtala med våra hyresgäster, förhandla med banken eller att inspektera nya fastigheter. Det är hela spektret – från blåställ till kostym.

Berätta något om Fortinova som inte så många känner till.
- Vi har något som vi kallar för utedagar då alla i organisationen tar på sig blåställ och så ger vi oss ut och arbetar på fastigheterna en dag. Då är det fastighetsskötarna som leder och bestämmer vad vi ska göra. Det kan till exempel handla om att tvätta en fasad eller rensa rabatter. Vi tror att det är viktigt för alla i organisationen, oavsett befattning, att komma ut och träffa våra kunder och få förståelse för hur det funkar ute i ”verkligheten”.

Hur ser framtiden ut för Fortinova?
- Vi kommer fortsätta växa. Vi har ett stort antal lägenheter på gång och har i uppdrag att utvärdera en lämplig marknadsplats för bolagets aktie. Det kan bli på börsen eller någonting liknande. Närmast ligger att vi kommer att bjuda in ytterligare delägare till bolaget. Vi kommer att fortsätta expandera och jobba för att få en bra utveckling för både våra kunder, samarbetspartners, delägare och för hela Varberg.

Fortinova

Juryns motivering: Årets fastighetsägare gör det möjligt för fler att på ett professionellt och affärsmässigt sätt investera i fastigheter lokalt i Varberg. På kort tid har man skapat en mycket positiv utveckling av sitt fastighetsföretag och är idag en av de tongivande och långsiktigt arbetande aktörerna.

Med stort kunnande, engagemang och hjärta i sitt utvecklingsarbete med bostäder och lokaler både på landsbygden och i stadskärnan är man väl förtjänta av utmärkelsen Årets Fastighetsägare i Varberg 2018.

Senast ändrad: 2019-03-04