• Start
  • / Nyheter
  • / ”Vårt mål är att ingen i Varbergs kommun ska hamna i Lyxfällan”
29 januari 2019
Sarah Åkerlind & Jennie Svahn

”Vårt mål är att ingen i Varbergs kommun ska hamna i Lyxfällan”

På Varbergsgalan i höstas kröntes Varbergs sparbank som vinnare av priset Årets samarbete för framtiden. Vi träffade Jennie Svahn, ft. VD/privatmarknadschef, och Sarah Åkerlind, barn ungdoms- och studentansvarig, på Varbergs Sparbank för att prata samhällsansvar, framgång och Lyxfällan.

Varbergs Sparbank faktaruta

Grattis till ert pris på Varbergsgalan 2018! Varför utsågs ni till Årets samarbete för framtiden, tror ni?
Jennie: Tack! Jag tror att det beror på att projektet är långsiktigt och att vi träffar elever kontinuerligt under låg-, mellan- och högstadiet samt gymnasiet. Det här är inget vi gör tillfälligt utan något som vi på Varbergs Sparbank vill fortsätta med – det är alltså inte en tillfällig insats utan också en satsning för framtiden!

I juryns motivering står det att ni samarbetar med samtliga grund- och gymnasieskolor i kommunen med syfte att stärka elevers kunskaper kring privatekonomi. Varför tycker ni att det är det så viktigt att satsa på just detta?
Sarah: Samarbetet med skolans elever är viktigt för att de förhoppningsvis är våra framtida kunder. Vi vill att de ska vara hållbara kunder med hållbar ekonomi som bidrar till samhället. Har man en hållbar ekonomi så underlättar det väldigt mycket för annat i livet. Vårt mål är att ingen i Varbergs kommun ska hamna i Lyxfällan.

Var är ni mest stolta över inom projektet?
Sarah: Att vi får möjligheten att nå ut till alla barn och ungdomar i kommunen och att de får en likvärdig utbildning inom privatekonomi och livskunskap. Vi vill vi bidra till ett sunt och växande samhälle och projektet kan hjälpa till på vägen dit.

Och med banken?
Jennie: Samhällsengagemanget! Och att vi har möjlighet att vara med att bidra och utveckla Varberg som kommun.

Vad är framgång för er på Varbergs Sparbank?
Jennie: Oj, det var en svår fråga, framgång går ju att definiera på så många olika sätt. Men framförallt att vi generellt har väldigt nöjda kunder - det är det bästa kvitto som vi kan få på att vi är framgångsrika. Det motiverar också oss som medarbetare att komma till jobbet och fortsätta göra ett bra jobb.

Vad krävs för ett framgångsrikt företagande?
Jennie: Det är samma för oss som för alla andra företag – vi måste alltid leverera på topp till våra kunder. Utan nöjda kunder som vill stanna hos oss så har vi ingen bank. Det är också jätteviktigt att ha nöjda medarbetare som trivs och som tycker att det är roligt att gå till jobbet. Vi vill göra det bästa för både våra kunder och medarbetare.

Vad är eran bild av företagsklimatet och näringslivet i Varbergs kommun?
Jennie: Det är en väldigt välmående kommun med ett gott näringsliv och mycket bra samarbeten. Det finns många fina företag som utvecklas och växer här.

Var vill ni vara om fem år?
Sarah: Om fem år hoppas vi att vårt fina samarbete och arbete tillsammans med skolorna har spritts till andra banker och kommuner runt om i hela Sverige. Att ännu fler ungdomar får utbildning kring hur man skapar sig en hållbar ekonomi och framtid.

Vinnare 2018


Juryns motivation:
Varbergs Sparbank har sedan 2015 samarbetat med samtliga grund- och gymnasieskolor i Varbergs Kommun, med syfte att stärka elevers kunskaper kring privatekonomi och livskunskap. På ett inspirerande sätt bidrar banken till en likvärdighet i alla elevers utveckling av valkompetens. Med sitt stora engagemang bidrar också banken till en entreprenöriell kultur samt inspirerar till goda val utifrån ett hälsoperspektiv. I förlängningen genererar detta goda förutsättningar för ett hållbart arbetsliv med kreativa och engagerade medarbetare i Varberg. Varbergs Sparbank har visat att ingenting är omöjligt i samverkan skola- arbetsliv. Det går att hitta kreativa samarbetsformer – varje år, år efter år!

Senast ändrad: 2019-01-29