• Start
  • / Nyheter
  • / ”Samarbete med andra företagare berikar en själv”
12 december 2018

”Samarbete med andra företagare berikar en själv”

Grattis Jeanette, som tillsammans med maken Kristian driver Öströö Fårfarm - Årets besöksnäringsföretag på Varbergsgalan 2018. Varför förtjänar ni priset?
- Vi är ett av de största besöksmålen i Varberg, med 50-60 000 besökare per år. Det är också viktigt att det finns verksamhet i hela kommunen och inte bara i centrum. Och gården attraherar många olika målgrupper, här finns något för alla.

Ni delar med er av erfarenheter och engagemang, säger motiveringen till vinsten. Hur då?
- Det är roligt med utveckling och att ta del av vad andra gör – samarbete med andra företagare berikar en själv. Jag har engagerat mig bland annat i Åkturen, ett fantastiskt projekt som jag hoppas kommer att leva kvar.

Får i tomteluva Ööströ

Vad är bäst med att driva företag på landsbygden?
- Bäst av allt är miljön! Det är ovärderligt att bo och verka i ett sådant här område, med ett lugn precis utanför dörren som folk åker miltals för att uppleva.

Vad är din bild av företagsklimatet och näringslivet i Varbergs kommun?
- De sista åren har kommunen verkligen förstått vilken kraft och resurs landsbygdsföretagen är. Det finns många möjligheter men det är upp till en själv vad man gör med dem. När vi startade var ganska ensamma här ute och blev nästan idiotförklarade, då fick vi frågor om varför vi inte hade försäljning eller andra delar av verksamheten i stan istället. Men nu finns Smaka på Tvååker, Åkulla Bokskogar och Ästad Vingård och vi hjälps åt istället för att konkurrera – folk drar folk!

Hur kan du som företagare påverka i samhället?
- Det handlar ju om vad man har för värderingar och vilken profil man vill ha. Vi jobbar mycket med hållbarhet, till exempel genom att sätta upp solceller och att driva gården ekologiskt. Vi vill också lära människor om landsbygden och hur ett jordbruk fungerar, något vi berättar om under vår lammsafari och när vi erbjuder gårdsbesök för skolbarn.

Vad är framgång för dig?
- Att skapa något som man kan stå för med hjärtat och är stolt över varje dag. Positiv feedback från nöjda kunder är framgång!

Vad krävs för ett framgångsrikt företagande?
- Envishet, vilja och kämparanda! Och att inte göra något halvdant.

Vad är er största styrka?
- Att vi är bra på många olika saker, snarare än bäst på något specifikt. Kristian och jag kompletterar varandra jättebra och vill åt samma håll. Då kan vi vara snabba till beslut.

Vad är du mest stolt över?
- Att våra besökare kommer tillbaka bara för att det är trevligt att komma hit. Att vi kan locka med en skön plats på jorden och lite får. Lite verklighet.

Vad är målet?
- Första målet var att kunna leva på verksamheten. Nu har vi åtta året runt-anställda, och på sommaren 25. Självklart vill vi öka med inte till vilket pris som helst – vi måste fortfarande kunna vara en oas en lugn och mysig dag. Vi är väldigt måna om att behålla det genuina.

Slutligen, vad händer under hösten?
- Nu är det julförsäljning på gång och fullt ös på hantverket. 16 december är det Jul på Öströö Fårfarm för 26:e året i rad. Det är vårt sätt att bjuda tillbaka till våra besökare – inträde och aktiviteter är gratis och alla är välkomna hit!

Öströö Fårfarm - Jeanette & Kristian


Juryns motivering:
Årets besöksnäringsföretag är en verksamhet som funnits i Varberg i många år och som hela tiden växer och utvecklas. Företaget delar med sig av sina erfarenheter och sitt engagemang på ett ödmjukt sätt och är en förbild för andra inom branschen.

De har flera ben att stå på då verksamheten har hela kedjan från jord till bord. En av verksamhetens stora bidrag tillbaka till besöksnäringen är att man är en aktiv partner som samverkar i flera olika nätverk som tex. Åkulla bokskogar, Smaka På Tvååker, Kulinarisk resa och nu även Bocksten trail run. Med en säsong från påsk till jul tar de hand om såväl cykelturisten som den långväga internationella gästen. Bussresenärerna är många och ofta ringlar sig kön lång för att få sig en Bääwurst.

Nu när man har café, mat, konferens, gårdsbutik, ateljé, uppfödning och slakteri skall det bli intressant att se vad som är nästa steg i företagets utveckling.

Senast ändrad: 2018-12-13