• Start
  • / Nyheter
  • / ”Det är roligare att skriva böcker än att dammsuga”
28 november 2018
Sara Olsson

”Det är roligare att skriva böcker än att dammsuga”

Grattis Sara Olsson - författare, lektör, bokförläggare och snart manusagent! Du blev Årets nyföretagare på Varbergsgalan 2018. Varför förtjänar du priset? - För att jag har lyckats förverkliga både mina och andras drömmar. Det känns fantastiskt att få uppmärksamhet för det jag gör, det blir en bekräftelse på att jag nått ut.

Berätta om din karriär hittills.
- Jag jobbade på kontor med orderplanering och fakturering runt tio år, och skrev ofta på kvällarna. Men jag längtade efter att skriva mer, så jag gick ner på halvtid och tog en skrivarkurs på distans. Under min tredje föräldraledighet beslutade jag mig för att starta eget och började med lektörtjänster i bolaget Manushjälpen. Efter ett antal nej tack från olika förlag startade jag 2016 bokförlaget SOL och gav bland annat ut min egen bok. Hittills har SOL gett ut 21 titlar. Men min tredje bok är utgiven på annat förlag. Det blev enklare att separera mitt eget författarskap från förlagsverksamheten.

Vad är bäst och sämst med att vara egenföretagare?
- Bäst är absolut friheten, att få bestämma allting själv. Jag kan testa alla mina idéer. Sämst är den osäkra inkomsten.

Hur är det att jobba ensam och i hemmet?
- Det är helt ok, jag gillar att sitta i mysbyxor med datorn i köket. Jag har bra arbetsdisciplin och struntar i obäddade sängar och tvättmaskiner. Det är mycket roligare att skriva böcker än att dammsuga! Sen blir det sociala möten med författarkollegor och vid nätverksträffar, så helt ensam är jag inte.

Dina tankar om att driva företag i Varberg?
- Bra! Varberg gör mycket för sina företagare och är duktiga på att skapa mötesplatser för nätverkande. Jag kände inte till det innan jag startade eget och då välkomnades till Entreprenörskolan, företagarträffar och annat.

Vad krävs för ett framgångsrikt företagande?
- Målmedvetenhet. Att ha tydliga mål, veta vart man vill och sen kämpa sig dit. Själv tog jag på skygglappar och sneglade inte alls på andra, jag ville göra allt på mitt eget sätt.

Och vad är målet?
- Mitt tidigare mål var att försörja mig på att skriva, och det har jag uppnått. Ett nytt mål är att starta en agentur i början av nästa år. Min vision är att fler författare ska få komma in i branschen och få bli utgivna.

Vad är du mest stolt över?
- Att jag hittat så många bra manus och kunnat hjälpa mina författare till framgång. Men självklart är jag också stolt över mina egna böcker, alla tre har sålt i över 50 000 ex. Den fjärde är på gång och kommer ut i sommar.

Sara Olsson Varbergsgalan


Juryns motivering:
Priset för Årets nyföretagare går till en entreprenör som under tre år har gjort en otroligt spännande entreprenörsresa. Den första enskilda firman blev en språngbräda för nya och utvecklade affärsidéer som lanserades i ett aktiebolag. Årets pristagare använder sitt entreprenörskap för att göra både sina egna och andras drömmar till verklighet i en bransch som tidigare präglats av stora drakar. Genom samverkan med andra småföretagare har hon lyckats med konststycket att både göra sig ett eget namn i branschen och samtidigt vara en viktig pusselbit i att bidra till diversifiering och förnyelse. 

Senast ändrad: 2018-11-28