• Start
  • / Nyheter
  • / Danska studenter blev resurs för varbergsföretaget Systeminstallation
27 november 2018
Systeminstallation

Danska studenter blev resurs för varbergsföretaget Systeminstallation

I februari 2018 kom danska programmerarstudenter till Varberg på matchmaking. Under Innomatch Talent Day sammanfördes studenterna med varbergsföretag i behov av programmerarkompetens. För Steffen Poulsen och Frederik Taaning Grundholm blev det ett möte som ledde till praktik på Systeminstallation.

I slutet av juli kom Steffen och Frederik till ett ovanligt sommarvarmt Varberg, för att etablera sig på ett ganska semestertomt Systeminstallation.
- Vår mentor Teodor Andersen kom in från ledigheten för att introducera oss i arbetet, och det ordnades fram utrustning så att vi fick precis det vi behövde.

Det fanns en plan, men inte mycket som blev som planerat. Jobbet innebar många andra saker än det som ingått i utbildningen på Dania Erhvervsakademi, och det var bara att plugga in nya kunskaper.
- Alla uppdrag har haft inriktningen att utbilda oss, och det gav oss chans att lära oss mycket. Vi har jobbat med olika ramverk. Vi behövde lära oss befintlig kod, som inte alls såg ut som vi är vana vid - det blev tre veckor av lärande. Uppdraget var att förstå vad koden gjorde eftersom det saknades dokumentation. Sen skulle vi utveckla moduler för serverfunktionalitet.

- Idag har vi haft workshop om programmet med de andra, och gjort en style guide som förbättrar användandet. Ett annat jobb var att se över inkonsekvens i användandet av svenska och engelska, då blev det rensning och översättning.

Glada att skapa värde
Båda är glada att deras jobb har fullt accepterats och att företaget nyttjar resultatet, framför allt med tanke på att det hela var första gången den här typen av praktik testades. Att studenterna verkligen kan bidra och är delaktiga i företagets verksamhet, och inte nyttjas för okvalificerat arbete, är viktigt även från universitetets sida.
- Vi har verkligen accepterats av alla medarbetare och varit en del av företaget. Det vi gör skapar värde och det är en härlig känsla att jobba med något som kommer att användas, att få göra verklig nytta.

Språket har till viss del varit en utmaning, men det har underlättat i jobbet att terminologin generellt är på engelska – något de båda två behärskar betydligt bättre än svenskan.
- Ingen av oss har någon erfarenhet av att prata svenska, men många utgår från att danskar förstår svenska. Vi pratar engelska hela tiden, och det känns som om Systeminstallation är glada över att få in mer engelska i vardagen på bolaget.

Trivs i Varberg
Trevliga och vänliga, tycker killarna om svenskarna, men det är ändå svårt att hitta riktiga vänner. Ett visst hinder är att allt socialt prat i lunchrummet är på svenska, då är det svårt att delta.
- Det är en glad och lättsam stämning på jobbet och vi känner att folk gärna jobbar med oss. Men om jag skulle stanna här och få en riktig anställning, skulle jag absolut gå en svenskakurs för att lättare komma in socialt.

Annars trivs både Steffen och Frederik, som känner varandra ganska väl efter flera år i samma klass, riktig bra i Varberg. Självklart har det underlättat att komma hit tillsammans, även om båda två skulle ha tagit chansen till jobbet oavsett.
- Här är jättefint! Vi bor nära Kvantum som är en fantastiskt bra affär, berättar Steffen. Min mamma var här och hälsade på och hon var lyrisk över delikatessdisken.

I november påbörjades en ny period som går utöver den vanliga traineetjänsten. Uppdraget har förlängts med ytterligare tre månader, vilket innebär att killarna jobbar kvar till januari. Några dagar ledigt innan det nya uppdraget gick åt till att skriva en rapport till universitetet, som också skickade en representant på besök.

Rekommenderar matchmaking
Att killarna deltog i Innomatch Talent Day var ett spontant infall. Ingen av dem var bekant med Varberg innan men båda vill gärna prova att jobba utomlands.
- Det blev ett litet steg ur utlandsperspektiv, men det är ändå ett stort steg att bo och jobba i ett land med annat språk. Och Systeminstallation har varit helt rätt företag att jobba på.

De kan absolut rekommendera andra studenter att delta i kommande möjligheter till matchmaking. Besöket öppnade dörrar och blev en utmärkt kontaktförmedling.
- Men det kräver att man är aktiv själv och tar ansvar för att följa upp kontakten. Sen är det en utmaning att hitta bostad, vi hade tur som fick hjälp.

Louise Wallmander på Näringslivs- och destinationskontoret i Varbergs kommun tog initiativet till Innomatch Talent Day.
- Vi har sett ett stort behov i näringslivet, berättar Louise. Företagen har svårt att hitta programmerare och löser situationen med internationell kompetens som inte jobbar härifrån. Genom EU-projektet Innomatch fick vi möjlighet att genomföra en första matchmaking för programmerare.
- Det finns utmaningar kring att lösa saker praktiskt eftersom vi inte har någon vana av detta sedan tidigare. Men vi är glada att redan första försöket resulterade i traineeplatser, och att vi även kunde lösa boende för studenterna.

Systeminstallation nöjda
Systeminstallation, som har funnits sedan 1998, har numera 76 anställda. Verksamheten rör främst installation av styrsystem och eftermarknaden som driftar systemen.
- Det har varit svårt att hitta utvecklare med programmeringskompetens. Vi vill att utvecklarna ska vara självtänkande – inte bara utföra uppgiften utan vara kreativa och leta värden, sa Bobo Ekelundh, en av grundarna till Systeminstallation, i samband med Talent Day i februari.

- Att ta in interner visar snabbt på om man har flaskhalsar i sin verksamhet, menar Teodor Andersson, handledare på Systeminstallation. Det kan gälla allt från dokumentation, och mötesformer till arbetssätt och upptrampade gångar. De har ifrågasatt, pekat på inkonsekvenser, tvingat oss att diskutera och validera vår verksamhet. Det har också varit en rolig och lärorik period för oss, inte minst för att vi tvingats fokusera på saker som vi annars kanske hade låtit glida förbi.

- Genom Innomatch Talent Day kan vi fånga upp unga, drivna människor som vill mer än att sitta av tiden, fortsätter Teodor. Det har verkligen märkts på energin de haft under sin tid hos oss! Jag kan rekommendera andra att sätta av interna resurser för att ta in praktikanter på denna nivå. Det har varit lärorikt och kul, både för dem och för oss!

Interreg loggan

Aktiviteten har finansierats av Innomatch.

Senast ändrad: 2018-11-27