• Start
  • / Nyheter
  • / "Presterar vi bra, kan vi göra allt det andra viktiga"
15 november 2018
Göran Borg

"Presterar vi bra, kan vi göra allt det andra viktiga"

Han har ingen förebild och han vet inte riktigt hur han är som chef. Men en sak är säker: Årets näringslivsprofil 2018 Göran Borg jobbar inte bara för egen vinning.

Grattis Göran Borg! Varför förtjänar du detta pris?
- Jag vet inte riktigt, det var oväntat! Det kanske beror på ett stort samhällsengagemang, både för kommunen men också för kultur- och idrottslivet. Jag gillar att vara med att bygga upp saker. Sen brinner jag för handeln, vi äger ju även Gallerian.

Jag är imponerad av Varbergs kommun för beslutet om att värna om handeln i centrum – ett mycket klokt beslut, och jag är övertygad om att det i framtiden visar sig vara helt rätt. Jag tror verkligen på Varbergs stadskärna och tack vare handelsstrategin vågar vi investera i Gallerian.

Vad är din bild av företagsklimatet i Varberg?
- Det är fantastiskt bra! Dels är det ett fint samarbetsklimat med bra kontaktytor mellan företagen. Dels är det goda relationer mellan kommunen och näringslivet. Jag flyttade hit från Borlänge 2011 och tror att många varbergare inte riktigt förstår hur bra det funkar här jämfört med andra platser.

Hur kan man som företagare påverka i samhället?
- Genom öppenhet och tolerans. Det är viktigt att vi företagsledare engagerar oss och gör vad vi kan för att påverka positivt på alla plan. Men här finns det, så klart, många svåra utmaningar.

Vad är framgång för dig?
- Att skapa resultat, så att man kan investera och skapa mervärde. Jag är väldigt resultatfokuserad och tittar mycket på resultatutveckling och vad vi kan prestera. Presterar vi bra får vi möjlighet att göra allt det där andra som att bidra i samhället, stötta med sponsring och så vidare.

Framgång privat är väl att komma ner i handikapp i golf! Jag är en hängiven golfare.

Vad är du stolt över?
- Priset som Årets näringslivsprofil! Extra glad blev jag över att många som gratulerade mig på Varbergsgalan la till ”Väl värt!”

Jag är också stolt över att Coop Varberg vann pris som Årets digitaliserade butik 2018 på Dagligvarugalan. Och att vi är den butik som har haft högst Nöjd Kund Index varje år sedan 2014 då mätningarna startade.

Sen är jag självklart stolt över att vi är den mest lönsamma Coop-föreningen i hela Sverige! Coop Varberg är en lokal förening som ägs av 17 300 varbergsbor. Vi jobbar för att ge mervärde till medlemmarna och jag är glad över effekten av framgångarna – att berika kooperativet.

Varför är ni mest lönsamma?
- Vi har koll på kostnaderna, en effektiv butiksdrift och fantastiska medarbetare.

Mycket att vara stolt över alltså!
- Ja, men jag vill absolut inte vara skrytig, jag känner mig ödmjuk inför alla framgångar.

Som inflyttad dalmas - vad tycker du om Varberg som livsplats?
- Fantastiskt! Jag bor i Östra Träslövsläge och har tre och en halv minut till jobbet och fem och en halv till Varbergs västra golfbana.

Nackdelen är kanske en tråkigare vinter än hemma i Borlänge. Men vinter-Åkulla ligger mig varmt om hjärtat. Jag har åkt några Vasalopp och uppskattar verkligen det fantastiska skidområdet. 2012 började vi sponsra Lilla Vasaloppet för barn och det har vi fortsatt med. Nu är det nästan 500 barn som deltar och det är jätteroligt att få vara med att utveckla eventet. Det ger en otrolig tillfredsställelse att få barn att aktivera sig.

Göran Borg


Juryns motivering:
”Årets näringslivsprofil verkar aktivt för Varbergs utveckling. En inflyttad mas som arbetar målinriktat, ibland i det tysta, och har gjort stor skillnad för Varbergs stadskärna. Rörelsen syns både här och där. Att arbeta hållbart och digitalt, lokalt är något som också uppmärksammats nationellt. Profilen har ett äkta engagemang för inkludering, öppenhet och hållbarhet, och arbetar i flera lokala nätverk för Varbergs bästa utveckling. Han är numera en uppskattad varbergare och även en samlande kraft i näringslivet för idrotten i Varberg.”

Senast ändrad: 2018-12-04