Choose language
Other:
01 november 2018
Titta

Företagsbesök ger kommunen insikt

Vecka 43 höll Näringslivs- och destinationskontoret (NOD) och politiken företagsvecka. Tillsammans besökte tjänstemän och politiker femton spännande företag - allt från fordon och bygg till kläder och tvätteri. Alla företag är olika och står med sina egna utmaningar. Syftet med besöken är att kommunen ska få insikt i vad företagen ser för förbättringspotential i näringslivsklimatet i Varberg.
Nedanför ser du ett axplock av företagsbesöken.

CWS

CWS boco Länk till annan webbplats.

CWS boco finns i hela Sverige och har flera arbetsområden, men lokalt är verksamheten inriktad på tvätt och arbetskläder. Filosofin ”Återanvänd istället för slit och släng” speglar den viktiga miljöaspekten inom företaget, berättar VD Jonahs Bredahl (mitten på bilden) under besöket. En stor del av kunderna är från hotell- och restaurangbranschen, och att Varberg är en sommarstad märks därför även i tvätteribranschen. Ett trettiotal anställda jobbar nu enligt lean – ordning och reda är nödvändigt när drygt elva ton tvätt om dagen hanteras på i lokalerna.

På bilde från vänster: Jakim Nilsson (NOD), CWS bocos VD Jonahs Bredahl och Martin Andersson (NOD).

Ekoplast

Ekoplast Emballage Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ekoplast Emballage har funnits i Varberg sedan 70-talet. 2002 köptes företaget upp av Trioplast, och numera är det med ett tjugotal anställda en del av Trioplasts industridivision.
Trioplast jobbar intensivt med sustainability. ”Återbruk är enda vägen framåt”, menar Mattias Lindskog, VD och säljare på Ekoplast Emballage. ”Plast är ett jättebra material, vi måste bara använda det smartare.”

På bilden från vänster: Mattias Lindskog, VD och säljare på Ekoplast Emballage, Martin Andersson (NOD) och Joakim Nilsson (NOD).

Karlsson & Dahl

Karlsson & Dahl Länk till annan webbplats.

Glasbranschen är i ständig utveckling, och det gillar syskonen Cecilia Angergård och Martin Karlsson, ägare av glasmästeriet Karlsson & Dahl. De ser ett kommande behov av utbildade glasmästare, något som det nu råder brist på. Numera jobbar man mycket mindre med traditionella glasrutor och bilglas. Istället är moderna lösningar som industriglasväggar till bostäder och kontor, skjutdörrar till uteplatser eller glasinredda duschar som lockar kunderna, berättade Cecilia och Martin när NOD besökte dem.

På bilden från vänster: Ägarna Cecilia Angergård och Martin Karlsson.

Scanvo

Scanvo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Scanvo Lastbil AB träffade kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) Scanvos vice VD Roland Poulsen (mitten) och VD Allan Andersen (till höger). Det diskuterades bland annat utmaningarna inom rekrytering och att man gärna skulle anställa fler kvinnor som tyvärr är underrepresenterade i branschen.

Scanvo säljer, hyr ut och leasar framför allt lastbilar och har även verkstadsservice. Företaget har nu mer än trettio år i branschen. 

Lolles

Lolles Länk till annan webbplats.

På Lolles tar ägaren Mattias Hedberg emot i en butik med gamla historia men med nytt läge. Sedan i maj 2018 ligger butiken mitt på torget - ett riktigt lyft lägesmässigt tycker Mattis som har jobbat på Lolles i tjugo år.
Mattias berättade för besökarna från NOD om sina tankar om hur man skulle kunna jobba med centralt belägna lastzoner för speditionsföretag vid varuleveranser. Det diskuterades också hur man skulle kunna belysa innerstaden under vinterhalvåret före och efter julbelysning.

Fregatten

Hotell Fregatten Länk till annan webbplats.

Josefine Gudmundsson är Varbergs yngsta hotelldirektör och driver ”en unik hotellpärla i centrala Varberg, nära både stationen och strandpromenaden” – nämligen Hotell Fregatten. Här finns 95 rum, alla dubbelrum, och fyra konferenslokaler. Josefine har en utvecklingsplan för 35 nya rum som ska stå klara till hösten 2019. Utöver det önskar hon en renovering lobby, restaurang och matsal. Vi kan absolut förvänta oss mer av denna drivna 28-åring!

På bild från vänster: Josefine Gudmundsson (hoelldirektör på Frgatten), Elisabeth Welzenbach (NOD) och Åsa Åkesson (NOD).

Koi

Emges Damm & Trädgård Länk till annan webbplats.

På Emges Damm & Trädgård har man en stor bredd - här jobbar man med dammkonsultation, dammbygge, vattenkonsultation, vattenspel, fontäner, trädgårdsdesign, anläggning, plantering, skötsel och mycket mer för den som är intresserad av trädgård och damm. Emges har också en spännande koi-farm som är full med de orangea fiskarna med ursprung från Centraleuropa och Asien. Här föder de upp koi-fiskarna och säljer dem sedan vidare. Varje år håller de koi-släpp på Botaniska trädgården varje för 15 000 nyfikna besökare. Ett spännande och annorlunda inslag i Varbergs näringsliv.

Bygg och Inredningar Snickeriet i Varberg

Bygg & Inredningar med snickerier i Varberg Länk till annan webbplats.

Detta företag är en rutinerad bygg- och mässmonterfirma som både ritar och bygger i original för hela Sverige. Den första augusti år gick två företag samman: Bygg & Inredningar med Snickeriet i Varberg. De bygger bland annat mässmontrar, showrooms, butiksinredning och snickerier. De jobbar också med bebyggelse av mark efter gamla industrispåret.

På bild från vänster: Tomas Lundström (ägare av Bygg & Inredning med snickerier i Varberg), Åsa Åkesson (NOD) Ulrika Rylin (NOD), Jana Nilsson (kommunalråd) och Carl Bartler (Varbergs komundirektör).

Får

Törlans Lantbruk

Tänk dig att ha ett jobb och en livsstil som gått i arv i elva generationer. Så är det på Törlans lantbruk som finns på Fagared gård. Här finns, förutom den elfte generationen, 280 mjölkkor och 250 tackor. Varje år håller man ett populärt ko-släpp och årligen får gården 4000 besökare, många som kommer genom skolan där man har ett fin samarbete.

Senast ändrad: 2018-11-01