20 oktober 2018
Glitter

Varbergsgalans vinnare 2018

Som varje år var spänningen stor inför prisutdelningen på Varbergsgalan. Många, inte minst de nominerade, satt längst ut på stolsitsen och väntade spänt på att höra vinnarna ropas upp. För dig som missade galan, eller helt enkelt vill ha en påminnelse, kommer här en lista på alla vinnarna och motiveringarna. Stort grattis igen till alla vinnare!

Årets Lantbruksföretagare 2018

Vinnare: Per Johansson på Källängs Kontrollhönseri
Motivering: Ett modernt och lönsamt företag som idag sysselsätter tre personer. Företagets affärsidé är att producera ägg av bästa kvalité, man har lyssnat på vad konsumenterna vill ha och tidigt byggt stallar för frigående höns, vilket gett en attraktiv vara som säljer bra på marknaden.

Årets Kreativa Företagare 2018

Vinnare: Kustbageriet
Motivering: Årets Kreativa Företag är en etablerad institution bland såväl Varbergsbor som besökare. Hantverkskunnandet är omvittnat erkänt, och de kryddar sitt utbud med intressanta crossover-samarbeten, populär kursverksamhet och lekfulla evenemang i och utanför sina lokaler.

Entreprenörernas satsning på att förvandla en gammal fiskfabrik till en omtyckt mötesplats har fallit synnerligen väl ut, och har skapat ett attraktivt varumärke. Kreativiteten jäser, nya oväntade men ändå självklara läckerheter presenteras löpande för kunder och i ett aldrig sinande vackert flöde i sociala medier. Lägg därtill ett föredömligt värdskap – Kustbageriet har satt Varberg på kartan!

Årets Köpman 2018

Vinnare: Kerstin Mehrens på Viola Parfymeri & Hudvårdssalong
Motivering: Årets pristagare brinner för sin butik, salong och personal. Hon har byggt ut sin butik med 100 kvadratmeter och är nu Sveriges största privata parfymeri. Butikens blandning med välkända varumärken, beautystudio och salong gör den unik i sitt slag och är känd långt utanför Varbergs gränser. Salongen firade i september 40 år och butiken har glatt oss i över 70 år. Hon är aktivt engagerad i Varbergs olika handelsfrågor såväl i Gallerian som i övriga centrum. 

Årets Besöksnäringsföretag 2018

Vinnare: Öströö Fårfarm
Motivering: Årets besöksnäringsföretag är en verksamhet som funnits i Varberg i många år och som hela tiden växer och utvecklas. Företaget delar med sig av sina erfarenheter och sitt engagemang på ett ödmjukt sätt och är en förbild för andra inom branschen.

De har flera ben att stå på då verksamheten har hela kedjan från jord till bord. En av verksamhetens stora bidrag tillbaka till besöksnäringen är att man är en aktiv partner som samverkar i flera olika nätverk som tex. Åkulla bokskogar, Smaka På Tvååker, Kulinarisk resa och nu även Bocksten trail run. Med en säsong från påsk till jul tar de hand om såväl cykelturisten som den långväga internationella gästen. Bussresenärerna är många och ofta ringlar sig kön lång för att få sig en Bääwurst.

Nu när man har café, mat, konferens, gårdsbutik, ateljé, uppfödning och slakteri skall det bli intressant att se vad som är nästa steg i företagets utveckling.

Årets Energi- och miljöföretag 2018

Vinnare: Taiga
Motivering: Taiga verkar inom textilsegmentet arbetskläder som används under extrema förhållanden där funktion och säkerhet är avgörande. Deras verksamhet spänner från ständig produktutveckling, via krav på material och leverantörer till utbildning för kunder.

Med en omfattande och väl underbyggd hållbarhetsstrategi visar Taiga på ett stort miljöengagemang och en imponerande handlingskraft (inom ett utmanande område).

Årets Fastighetsägare 2018

Vinnare: Fortinova Fastigheter
Motivering: Årets fastighetsägare gör det möjligt för fler att på ett professionellt och affärsmässigt sätt investera i fastigheter lokalt i Varberg. På kort tid har man skapat en mycket positiv utveckling av sitt fastighetsföretag och är idag en av de tongivande och långsiktigt arbetande aktörerna.

Med stort kunnande, engagemang och hjärta i sitt utvecklingsarbete med bostäder och lokaler både på landsbygden och i stadskärnan är man väl förtjänta av utmärkelsen Årets Fastighetsägare i Varberg 2018.

Årets Företagare 2018

Vinnare: Simplicity
Motivering: Allt är inte lätt som en plätt i företagsvärlden. Det som på ytan ser ut som en enkel räkmacka kräver tjockt pålägg av kompetens, faktainhämtning, split-vision, mod och omdöme. Med det i bagaget kan man tryggt vila på en fond av marknadskunskap och fingertoppskänsla och slå de stora drakarna på fingrarna i prestigefyllda tävlingar. Men enkelt är det inte även om företagsnamnet anspråkslöst talar om ”enkelhet”.

Årets Unga Företagare 2018

Vinnare: Marinette Månsson och hennes BLOMSTERDEKORATÖREN
Motivering: Vatten är naturens kraftfullaste resurs. Det bryter ner och bygger upp, det ger liv åt stort och smått. Det får en späd planta att bryta igenom den hårdaste asfalt. Men Årets Unga företagare är inte ett ”glas vatten”. Med stor kreativitet, vågade cross-over-grepp, färgglädje och entusiasm har en liten planta blivit allt mer synlig i Varbergs stenöken. För en maskrosmänniska överraskar alltid med att lyckas mot tuffa odds.

Årets Nyföretagare 2018

Vinnare: Sara Olsson med bokförlaget SOL
Motivering: Priset för Årets nyföretagare går till en entreprenör som under tre år har gjort en otroligt spännande entreprenörsresa. Den första enskilda firman blev en språngbräda för nya och utvecklade affärsidéer som lanserades i ett aktiebolag. Årets pristagare använder sitt entreprenörskap för att göra både sina egna och andras drömmar till verklighet i en bransch som tidigare präglats av stora drakar. Genom samverkan med andra småföretagare har hon lyckats med konststycket att både göra sig ett eget namn i branschen och samtidigt vara en viktig pusselbit i att bidra till diversifiering och förnyelse. 

Årets näringslivsprofil 2018

Vinnare: Göran Borg
Motivering: Årets näringslivsprofil verkar aktivt för Varbergs utveckling. En inflyttad mas som arbetar målinriktat, ibland i det tysta, och har gjort stor skillnad för Varbergs stadskärna. Rörelsen syns både här och där.
Att arbeta hållbart och digitalt, lokalt är något som också uppmärksammats nationellt. Profilen har ett äkta engagemang för inkludering, öppenhet och hållbarhet, och arbetar i flera lokala nätverk för Varbergs bästa utveckling. Han är numera en uppskattad varbergare och även en samlande kraft i näringslivet för idrotten i Varberg.

Årets samarbete för framtiden 2018

Vinnare: Varbergs Sparbank
Motivation: Varbergs Sparbank har sedan 2015 samarbetat med samtliga grund- och gymnasieskolor i Varbergs Kommun, med syfte att stärka elevers kunskaper kring privatekonomi och livskunskap. På ett inspirerande sätt bidrar banken till en likvärdighet i alla elevers utveckling av valkompetens. Med sitt stora engagemang bidrar också banken till en entreprenöriell kultur samt inspirerar till goda val utifrån ett hälsoperspektiv. I förlängningen genererar detta goda förutsättningar för ett hållbart arbetsliv med kreativa och engagerade medarbetare i Varberg. Varbergs Sparbank har visat att ingenting är omöjligt i samverkan skola- arbetsliv. Det går att hitta kreativa samarbetsformer – varje år, år efter år!

Senast ändrad: 2018-12-07