• Start
  • / Nyheter
  • / Människan i fokus under näringslivsdagen
16 april 2018

Människan i fokus under näringslivsdagen

Näringslivsdagen samlade även i år en stor mängd av Varbergs företagare. Temat var Framtiden kan bara bli bättre. Men, som Christer Olsson påpekade, den blir inte bättre av sig själv - det är vi som gör den bättre.

Näringslivs- och destinationskontoret (NOD) var medarrangör till Näringslivsdagen som gick av stapeln i Sparbankshallen 12 april.

- En utmärkt mötesplats för våra företagare, tyckte Martin Andersson, näringslivsdirektör. Här laddar man med inspiration, kunskap och kontakter och det är klart att vi vill stötta. Det är också ett bra tillfälle för företag att visa upp sin verksamhet, men också för oss på NOD – vi vill självklart sprida på vilket sätt vi kan vara en resurs för näringslivet.

Dagens första föreläsare var stå upp-komikern och radioprofilen Emma Knyckare, som på kort varsel ersatte Marika Carlsson. Emma berättade om ”konsten att anställa en kvinna” och hennes stundtals brutala humor lämnade troligtvis ingen oberörd. Handfasta råd med bitande ironi guidade publiken förbi de hinder som ger kvinnor sämre villkor på arbetsplatsen.

Christer Olsson, en veteran i föreläsningsbranschen, fick också full uppmärksamhet av publiken. Med fokus på känslor satte han bland annat fingret på hur vi idealiserar individualismen.
- Vi har skapat ett samhälle där ingen ska vara beroende av någon. Men ensam är inte stark. Vi behöver jobba tillsammans, inte bredvid varandra. Vi behöver varandra och vi behöver känna att vi är behövda!

Han poängterade vikten av öppenhet, och hur man når den genom att våga vara sårbar.
- Värdet finns i de nära relationerna. Det händer något när vi lär känna varandra, först då kan vi förstå varandra. Om du lägger nittio procent av tiden på att försöka förstå, behöver du bara lägga tio på att bli förstådd.

Kommande besök av världens bordtenniselit, som har träningsläger och landskamp i Varberg inför lag-VM i Halmstad, satte pingisen på agendan. Jörgen Persson, ambassadör för VM, berättade om både erfarenheter och förväntningar. Läs mer om landskampen mot Japan 25 april här Länk till annan webbplats.

Eftermiddagen bjöd på Frida Boysen, ansvarig utgivare och digital chef på Bonnier Magazines, och även programledare och krönikör. Hon lyfte digitala trender under 2018 och tipsade om hur man når framgång på sociala medier: Tala till hjärtat! Fyra nycklar som berör och engagerar är ilska, glädje, värme och rädsla.
- Hat är ute, konstaterade Frida.

frida boisen

Att ha hjärtat på rätt ställe är smart på många sätt.
- Varje gång ni publicerar eller delar något på sociala medier, berättar ni var ni står för. Credda varandra offentligt! Ju mer ni jobbar tillsammans och hyllar er community, desto mer höjer ni ert varumärke och det drar business till Varberg. Makten ligger hos er – använd den!

Sist ut var tv-profilen Marcus Oscarsson, politisk kommentator på TV4. Att Marcus brinner för politiska frågor, i synnerhet svenska och amerikanska, var uppenbart då han med ett glödande engagemang spådde den politiska framtiden i kommande val 2018. Även han konstaterade trenden att den sympatiska och empatiska människan är en vinnare framöver.

christer olsson

Den intensiva dagen avslutades med after work-mingel. Det hördes många positiva reflektioner om dagen, inte enbart från publiken.

- Hög energi i rummet, konstaterade Christer Olsson. Det var en ovanligt intresserad publik, det kändes verkligen som att prata för lyssnare snarare än åhörare.
Frågan om vad som är den viktigaste egenskapen hos en entreprenör fick ett direkt svar, i linje med dagens föreläsningar:
- Att vara intresserad av människor, utan tvekan! Allt går att kopiera utom människan. Människan är unikt konkurrensavgörande i framtiden.

Niclas wilhelmsson och martin carlstein

Niclas Wilhelmsson på NW Event (här på bild med Martin Carlstein från Mediateknik) som arrangerar näringslivsdagen såg evenemanget som en framgång.
- En så här god uppslutning visar på att näringslivsdagen uppskattas och att det finns ett värde för företagarna med den här typen av event. Vi är jätteglada över att ha fått hit så proffsiga föreläsare, det blev en lyckad variation av underhållning och kunskap och även fina inslag av våra medarrangörer.

Martin Andersson

Martin Andersson var helnöjd med årets näringslivsdag:
- Fantastiskt härlig dag med mycket inspiration och dialog! En lärdom från flera av föreläsningarna är vikten av att göra saker tillsammans. Effekten blir stor om vi vågar ta med känslor och är generösa, då kan vi verkligen lyfta varandra.

VFAB

Lärorikt, inspirerande och roligt tyckte Frida Gren och Belinda Djupdahl från Varberg Fastighets AB i halvtid. Mest såg de fram emot Marcus Oskarsson.

 

 

 

Lotta Stenkil

Lotta Stenkil uppskattade engagemanget hos alla deltagare under Näringslivsdagen och gillade också det höga tempot i föreläsningarna.

 

 

 

Fler bilder från dagen:

Senast ändrad: 2018-08-15