Dölj meddelandet
Här informerar vi dig som är företagare om länkar till sidor med aktuell information om covid-19/coronaviruset.
Läs mer
Choose language
Other:
  • Start
  • / Verket - Gatukök möter Haute Cuisine

Verket - Gatukök möter haute cuisine

I det gamla brukshuset vid Brukstorget har du nu tillfälle att äta på ett nytt sätt. Verket är något annat än bara ännu en lunchrestaurang. Det är ett nytt koncept kring mat och dryck; en mötesplats och en visuell oas.

Mattias Svensson är en känd matprofil i Varberg och har drivit krogar i många år. Bland annat Vin & Skafferi Hus Nr 13 på fästningen som förärades med en plats i White Guide. Men Verket är något helt annorlunda, där Mattias har låtit fantasin flöda.

– Här ska du känna dig delaktig och träffa andra, hitta nya vänner samtidigt som du äter god mat. Verket ska vara socialt, en mötesplats där du kan ta dig tid och allt ska vara av högsta kvalité. Det är inte bara en god lunch, berättar Mattias.

Inspirationen

Han har hämtat inspiration till Verket genom sina otaliga gourmetresor, både i matens och vinets tecken. För några år sedan fick han idén att besöka de 10 topprestaurangerna som finns på Pellegrinos lista World’s 50 Best Restaurants. För att hämta inspiration till sitt eget yrke, men också för att han älskar god mat helt enkelt.

– När jag hade besök åtta av tio fick jag en känsla att det var inte rätt, att det kändes styrt och konstigt. Det var restaurangerna som styrde vad jag skulle tycka och känna. Då gav jag mig ut på gatan istället och började utforska den allt växande street food-kulturen, säger Mattias.

Ur dessa helt skilda men ändå sammanflätade perspektiv föddes idén till en restaurang som erbjöd en symbios av båda. En plats där du kan uppleva genomtänkt mat i en miljö som påminner om det sociala sammanhang som street food skapar.

– Här sitter du inte vid ett eget bord med de som du redan känner eller ensam, säger Mattias och pekar på de långa bänkarna och borden som står på rad. Du delar ett stort bord och det ger tillfälle att skapa nya sociala ytor, menar han.

En annan viktig detalj är att köket är öppet mot matsalen och du ser kocken förbereda maten du ska äta, bara några decimeter från dig när du står i kön.

– Det är ärlig matlagning, här går det inte att fuska med några halvfabrikat, då blir kocken avslöjad direkt, säger Mattias med glimten i ögat.

Verket skiljer sig från andra lunchrestauranger även när det gäller öppettider. Redan klockan 08:00 på morgonen slår butiken upp portarna och du kan köpa din lunchlåda på väg till jobbet. I butiken går det även att köpa utvalda deli-produkter. På fredagar håller Verket After Work med olika teman som exempelvis pinchos, med musik och trevligt umgänge.

– Vi ser vår AW som en mellanstation där du kan starta kvällen för att sedan gå vidare på stan eller hem till myskvällen, säger Mattias.

Satsar på barnen

På lördagarna har verket street food-market där det bjuds på olika enkla rätter beroende på säsong och personalens kreativitet. Det kan variera mellan danska smörrebröd till asiatisk ramen. Dessutom erbjuder Verket matskola för företag och även för barn.

– Satsningen med matskola för barn har varit otroligt lyckad. I varje omgång lär sig 20 barn i åldern mellan 8 och 12 år att laga en trerättersmeny och får sedan bjuda sina föräldrar på middag, vi lär oss lika mycket av det som barnen gör, säger Mattias.

För verket har barnen en speciell plats i kundkretsen. Både menyn och inredningen ska vara kreativ och lockande för att få de mindre att gilla god mat.

– Allt vi serverar går att få i halvportioner. Barnen kan prata med kocken när han lagar deras mat och barnen uppskattar bänkarna och långborden, berättar Mattias.

– Vi vill förändra agendan, i Sverige finns det inte samma kultur av att hela familjen går ut och äter tillsammans om man jämför med södra Europa. Det ska vi ändra på, tillägger han bestämt.

Nu växer varberg och med det nya området Västerport och den nya centralstationen kommer Brukstorget att plötsligt ligga ganska centralt. Då är Verket redo för att fortsätta inspirera varbergarna med mat, dryck, musik och delikatesser.

FAKTA OM VERKET

Vad: Lunch, social kitchen, foodstore och café.

Butik: I butiken hittar du kaffe, mackor, färdigmat för värmning hemma eller på jobbet.

Zero Waste: Verket hatar att slänga mat. Därför säljer de det som blir kvar av dagens lunch för bara 55 kr. Fråga efter dagens Zero Waste låda.

Webb: vbgverket.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast ändrad: 2018-02-12