Dölj meddelandet
Här informerar vi dig som är företagare om länkar till sidor med aktuell information om covid-19/coronaviruset.
Läs mer
Choose language
Other:
  • Start
  • / Sabina Grubbesson - Min lön är att göra skillnad

Sabina Grubbesson - Min lön är att göra skillnad

Sabina Grubbesson driver Loza Foundation som arbetar för de mest utsatta människorna i Europas fattigaste länder. En stiftelse som grundades 2017.

Grattis Sabina Grubbesson, som blev årets nyföretagare på Varbergsgalan 2017. Varför är du en värdig vinnare?

- Jag har gjort det många tänker att man borde göra. Jag har i hela mitt liv tänkt att jag vill göra skillnad, men det är lätt att fastna i att man inte vet hur man går tillväga. Jag tog reda på hur man gör och genomförde det. Och jag är glad för att Loza Foundation har fått uppmärksamhet genom priset. Det handlar så mycket om vinst i samhället nu, då blir det ännu viktigare att lyfta andra värden.

Vad utmärker en framgångsrik entreprenör?

- Att man går från ord till handling. Och man måste våga tänka nytt – det finns inte bara ett sätt att göra saker på. Ta med utvecklingen i beräkningen, världen förändras och det behöver metoderna också göra. Tänk större och ta in hur omvärlden ser ut, läs in hela strukturen. Och gör sen inte det som alla andra gör.

Hur ser dina utmaningar ut?

- Svårast är att skapa förståelse för de frågor som vi jobbar med inom Loza Foundation. I Sverige har vi svaga kopplingar till det fattiga Europa, och avståndet mellan hur man lever i till exempel Makedonien och här är stort och ogreppbart för många. Föreställ dig att leva helt utan socialt skyddsnät – råkar du ut för en olycka eller har funktionshinder så är du nästan körd. Men det är en balansgång att informera om detta, för med bilder som berör exponerar vi människor i redan utsatt läge.

Vad är du mest stolt över?

- Många sa att det är omöjligt, men jag tycker att jag har lyckats. Vi gör det som ingen annan gör, där inga andra hjälporganisationer är på plats. Det är min drivkraft, och min lön är att göra skillnad.

Vad tycker du om företagsklimatet i Varberg generellt?

- Jag är tyvärr inte så bekant med det eftersom jag tidigare främst har jobbat på andra orter. Men jag vill skapa ett nätverk i näringslivet här. Just nu är vi jätteglada för det stöd vi fått från Vagabond, SWT Paper, Varbergs Stadshotell, Davids och Stål & Hyrmaskiner. Nu hoppas vi att fler företag vill ansluta sig och hjälpa till.

Vad önskar du för Loza Foundations del under 2018?

- Att människor förstår att det krävs engagemang och att både företagare och privatpersoner stöttar med bidrag – som ny aktör är detta jätteviktigt, annars överlever vi inte som organisation. Priset har satt ljuset på Loza Foundation och jag hoppas att det får effekt.

Och för egen del?

- Att kunna göra många och stora insatser för de människor som jag hela tiden har på min näthinna. Och det hade varit roligt med en partner att samarbeta med, någon med samma engagemang. Ibland är detta ett ensamt arbete.

Och slutligen vem blir Årets nyföretagare nästa år?

- Jag hoppas att det kommer fler nya företagare som vill arbeta med större värden än den egna vinsten, och att priset går till någon av dem. Företagare har ett större ansvar att se sin egen påverkan och har möjligheten att lägga till produkter eller tjänster som påverkar världsutvecklingen. Alla är ju en del i helheten.

Sabina vann med motiveringen:
"Priset för Årets nyföretagare går till en entreprenör som har ett brinnande engagemang och en enastående förmåga att driva igenom det hon har föresatt sig att göra, oavsett vilka hinder som dyker upp på vägen. Och hon har valt att göra något som är svårt, riktigt svårt. Men varje utmaning har hon jobbat sig igenom med envishet och med ögonen fästa på målet.

Under det senaste året har Årets nyföretagare visat att man kan använda entreprenörskap till så mycket mer än att starta företag. Med entreprenörskap kan man förändra världen en smula. Och när en entreprenör bestämmer sig för att förändra världen – då går det undan!"

Senast ändrad: 2018-02-15