Dölj meddelandet
Här informerar vi dig som är företagare om länkar till sidor med aktuell information om covid-19/coronaviruset.
Läs mer
Choose language
Other:
  • Start
  • / Roxy & André - Idémaskinerna i Apelviken

Roxy & André - Idémaskinerna i Apelviken

André Pfeiffer och Rochanne Handing har på kort tid blivit en viktig del av Varbergs turistnäring. Från deras veranda med havsutsikt i Apelviken föds många idéer. Idéer som utvecklas till sköna upplevelser som exempelvis Brittas Strandveranda.

Varberg har en förmåga att locka till sig kreativa människor med driv och massor av idéer. André och Rochanne blev inspirerade och berörda på flera sätt, av stämningen och vad de kallar för utlandskänslan i Apelviken. Och efter att de arbetat i Varberg några månader blev det sugna på att bo här permanent. 

Rochanne och André är båda från Västerås. De är levande bevis på uttrycket ”opposites attract”. Rochanne är sprudlande, med pigga ögon som håller koll på allt som händer runt omkring och har nära till skratt. André är lugn, med kisande, drömska ögon och låter nästan som en norrlänning när han pratar.

Han är lugn och eftertänksam och inger förtroende. Men under den lugna ytan är han lika driven som Rochanne och båda peppar varandra att ge sig i kast med nya projekt. Här är det ingen som drar i handbromsen. De träffades i Åre där hon drev en restaurang tillsammans med sin bror. André hade länge jobbat i Åre, i tio år. Där lärde de känna varann men vänskapen blomstrade upp till kärlek i Varberg sommaren därpå.

Som sagt, Varberg inspirerar.

– Det kändes helt rätt när vi jobbade i Varberg och vi började leka med tanken om att öppna något vid stranden. André kollade på Blocket och där uppenbarade sig möjligheten – Brittas var till salu. Han ringde direkt, berättar Rochanne.

På den tiden var brittas en enklare blå kiosk med försäljning av glass och hamburgare, två luckor och en uteservering omringad av ett staket.

– Jag var den första som ringde och det tror jag spelade en stor roll i att just vi fick köpa stället, också att vi kom väldigt bra överens med Britta och Reine, berättar André.

– Vi hade ett gemensamt musikintresse och kände att det vore en hyllning till henne att namnet Brittas skulle leva vidare i ny anda. Förslaget togs emot väl, och det är vi glada för. Inte anade vi då att det skulle bli en liten Brittas koncern med tiden, tillägger han.

brittas strandveranda vid havet

Redan första sommaren blev det nya Brittas en succé. Dels för att konceptet visade sig rätt och för att André och Rochanne lyckades hitta rätt personal. Men också på grund av den speciella stämningen som råder i Apelviken.

– Det finns en rad restauranger och matställen längs med stranden, från Olles i söder till Solviken i norr. Men det råder ingen konkurrensstämning, här samarbetar vi i en förening som heter Vännerna i Viken som aktivt jobbar för att Apelviken är och förblir en fantastisk destination med upplevelser, sol, bad, surf, god mat, boende och musik. Vi har känt oss välkomna hit och är jätteglada för det, säger Rochanne.

Det finns dock små mekanismer som liksom ett gammeldags ur tickar oavbrutet inuti både Rochanne och Andrés huvud, två små idékläckarmaskinersom delvis får inspiration från resor runtom i världen. Det har resulterat i att det idag finns fyra Brittas. Originalet Brittas Strandveranda i Apelviken. Brittas trädgård i Kärradal. Brittas Minigolf & Kiosk i Träslövsläge och café-bussen Le Bistro Roulant.

Bistro Roulant

– Bussen var en sådan där galen idé som vi fann på Blocket och vi skapade ihop med vänner, berättar Rochanne.

Dubbeldäckaren från 60-talet som en gång i tiden trafikerade Blackpools gator stod i Skåne som ett renoveringsobjekt. Det var rost överallt och all inredning låg i en hög mitt i bussen.

bild på bussen på parkeringen med en gammal bil framför

– Vi satte igång att renovera den tillsammans med personalen och duktiga hantverkare, vi hade en tight deadline inför Surfer’s day så vi jobbade 18 timmar om dagen med bussen under 11 dagar. Vi lärde oss allt om pop-nitar, skrattar Rochanne.

Bussen står numera vid den stora parkeringen intill stranden i Apelviken på somrarna. Precis där surfarna byter om och barnfamiljerna springer ner till stranden. I Le Bistro Roulant kan man fika och äta Varbergs längsta korv, som Årnäs har tagit fram speciellt för Brittas.

Nästa utmaning blev korthålsbanan i Kärradal, med pay & play koncept. André och Rochanne hittade återigen ett fynd på Blocket och fastnade för banans läge alldeles intill havet. Där har de skapat Brittas Trädgård – Golf, Frisbeegolf och Café.

Och för att fortsätta i golftemat så hittade Rochanne och André ett nytt projekt på Blocket. Träslövsläges minigolfbana som numera heter Brittas Minigolf & Kiosk.

– Här har vi inte hunnit göra så mycket mer än att fräscha upp stället. Vi tycker att det är kul att bevara banorna som de är, då de är mycket omtyckta, säger André.

– Vi har flera idéer på lur också till kommande somrar. Det låter som att det är mycket, men vi känner att vi håller det enkelt och har kul på vägen, då fungerar det. Vi älskar att skapa och utveckla nya idéer, till oss själva och för andra, säger André.

Senast ändrad: 2018-02-09