• Start
  • / Kustfolk - Med kraft från naturen

Kustfolk - Med kraft från naturen

Det är inte lätt att definiera Kustfolk. Ett kreativt kollektiv, kanske. Eller en rörelse. En skapande kraft ständigt i utveckling som fångar upp det bästa i Varberg.

Ett par gånger om året samlas konstnärer, fotografer, illustratörer, designers med mera i en lokal i Varberg och ställer ut sina kreationer under en helg. Då kallas utställningen eller marknaden för Kustfolk eftersom ursprungligen var alla utställare från kustsamhället Varberg.

– Idag kommer det deltagare från hela Sverige och intresset för att vara med är enormt. Det har blivit större än oss själva, berättar Jennie Blomkvist, illustratör på Kollijox Enterprise.

Kvartetten

Vi träffas i butiken FGL vid Bruket som drivs av Miranda Rebecca och Kristin Lagerqvist. Med Jenny och Lisa Burenius bildar de kvartetten som startade Kustfolk.

Det är fyra starka, oberoende och inspirerande kvinnor som tillsammans är med och sätter tonen för det kreativa Varberg. En skapandekraft som hämtar näring från livet vid kusten, det karga klimatet, vinden som blåser hårt och sveper kläderna runt dig, de underbara soliga sommardagarna. Kontrasterna.

– Det började som ett möte oss emellan och en önskan att lyfta varandra och bli ännu bättre i det vi gör. Det är en del av det vi kallar Varbergsandan, att samarbeta även om vi verkar inom samma arena, berättar konstnären Lisa Burenius vars abstrakta och färgmättade tavlor är starkt suggestiva.

Tre personer på en marknad inomhus

Foto: Kristin Lagerqvist

En viktig del i att de startade Kustfolk var önskan att ta tillvara på möjligheterna som de sociala medierna har skapat för att nå ut till en större publik.

– Vi ägnar oss åt lågteknologiskt, analogt skapande och hade en önskan att kombinera det med det nya digitala. Det är spännande att kunna nå ut till så många, berättar Lisa.

Instagram och egna bloggar har därför spelat en stor del i Kustfolks framgångs saga. Inte minst med draghjälp av Kristin vars alter ego Krickelin är en av Sveriges populäraste designbloggare. Krickelins blogg på Elle Decoration har fler än 30 000 följare.

När idén dök upp i samtalet, att skapa en gemensam plattform för att nå ut med allas alster, tog det inte lång tid innan en lokal var bokad och planerandet igång för det första av flera Kustfolk. Året var 2013.

– Vi är doers och det är korta beslutsvägar från idé till att vi verkligen gör det vi bestämt oss för, berättar Miranda.

– Så har det varit sedan dess. Vi träffas när vi får feeling och bestämmer att nu är det dags för nästa Kustfolk, och så blir det så, tillägger hon.

Första året hölls kustfolk hos en frisörsalong i en källarlokal. Sedan dess har Kustfolk växt och flyttat till allt större lokaler.

– Det är så roligt att träffa de som följer oss på Instagram i verkliga livet. En like eller en kommentar på Instagram betyder mycket för oss som jobbar mycket själva i våra egna ateljéer. Kustfolk har gett oss möjlighet att träffa våra digitala vänner i verkliga livet, berättar Kristin.

Kustfolket

Kristin Lagerqvist, influencer, fotograf och driver FGL Store både online och

fysisk butik/showroom.

Blogg: www.krickelins.se Länk till annan webbplats.

Instagram: @krickelin, @fglstore


Jennie Blomkvist, frilans grafiker, illustratör och konstnär

Blogg: www.kollijox.blogspot.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Instagram: @kollijox


Lisa Burenius, konstnär

Hemsida: www.lisaburenius.se Länk till annan webbplats.

Instagram: @lisaburenius


Miranda Rebecca Johansson, driver/äger FGL Store både online och fysisk butik i Varberg ihop med Kristin Lagerkvist. Modell.

Blogg: www.mirandarebecca.com Länk till annan webbplats.

Instagram: @mirandarebecca, @fglstore

Senast ändrad: 2018-09-03