Choose language
Other:
  • Start
  • / Kustbageriet - Hantverksbagaren

Kustbageriet - Hantverksbagaren

I hamnområdet cyklar studenterna mot Campus, och lastbilarna kör ut ur Stena-Line färjan. En underbar doft av nybakat sprider sig mellan husen.

Vi stormtrivs här i hamnen, den ruffiga miljön och känslan av att det är sista utposten mot världen. Bortom hamnen finns äventyret, säger bagaren Niklas Gustafsson på Kustbageriet.

Kustbageriet har hittat rakt in i varbergarnas hjärtan. På bara några år har hantverksbageriet blivit en del av stadens alltmer påtagliga identitet som en kreativ plats, där närproducerad god mat har en självklar roll. I den stilrena och enkla lokalen i hamnen, ligger de vackra och rustika bröden i prydliga rader. Här producerar bagaren Niklas Gustafsson och hans fru Jenny Bergsten bröd och bullar från klassiska svenska och internationella recept, med utvalda råvaror från Halland.

man som håller i en stor deg

– Vi bakar med mjöl från Limabacka kvarn. Det är en speciell känsla. Lantbrukaren Johnny Svensson i Träslöv säljer sin ekologiska skörd till Lima. Många som bor granne med hans fält kommer sen till oss och handlar bröd som är bakat med mjöl från Johnnys gård. Från ax till limpa inom en och en halvmils avstånd. Det är unikt, säger Niklas.

Resan tillbaka mot Varberg

Kärleken till mat har alltid funnits i Niklas liv, under hela sin uppväxt i Varberg intresserade han sig för mat. Efter gymnasietiden flyttade han till Grythyttan där han gick en treårig kockutbildning. Det ledde till huvudstaden där Niklas under flera år jobbade på flera av Stockholms finaste restauranger. Intresset för bakning ledde dock till en ny lärlingsperiod.

– Jag ville bli bättre på matbröd. Riddarbageriet som leddes av Johan Sörberg var då det hetaste i Stockholm och jag gick dit som lärling. Det var en grym tid, han anställde bara kockar som lärlingar och vi hade en avslappnad och lärorik tid tillsammans. Där började allting för mig, säger Niklas.

Under tiden i Stockholm föddes Niklas och Jennys idé att tillsammans starta ett bageri. En plats där kvalitén står i fokus, där man bakar med de finaste råvarorna och med en stor dos kärlek och inspiration.

– Jag längtade också tillbaka till Varberg, till lugnet, havet och stränderna. Men också till inlandet, de halländska skogarna och det levande lantbruket. Här är det nära till allt och det var det jag saknade i storstaden. För Jenny som bodde i hjärtat av Östermalm blev det ett stort steg att ta, men vi trivs väldigt bra i Varberg, berättar Niklas.

Flyttlasset gick till Träslövsläge där Niklas har nära till sin andra stora passion vid sidan av bakning och matlagning, surf. Han har byggt om en gammal militärkärra till brädvagn som kan kopplas på cykeln och på ett par minuter kan han vara i vattnet och vågsurfa eller vindsurfa då det är storm, eller paddla SUP när vattnet är platt.

– Havet och hamnen är ständigt närvarande i våra liv, från havet hämtar vi inspiration och vid havet hittar vi ro, säger Niklas.

Senast ändrad: 2018-09-03