Choose language
Other:
  • Start
  • / Josefine Gudmundson - hotelldirektör innan trettio
05 mars 2019
Josefine Gudmundson

Josefine Gudmundson - hotelldirektör innan trettio

När mamma jobbade som hotelldirektör lekte Josefine Gudmundson på hotellet. Idag är hon vuxen, har ett år kvar till trettio och är redan hotelldirektör för Clarion Hotell Fregatten - en anläggning med 190 bäddar. Från Kina, Schweiz, New York, Gotland och Norge har vägen lett Josefine Gudmundson till Varberg.

För Josefine Gudmundson var hotell en lika naturlig del av barndomen som hemmet. Hon började följa med sin mamma Charlotte till hotellet där hon jobbade redan vid sex års ålder. Medan mamma jobbade lekte Josefine i korridorer, sprang i matsalen och låtsades att hon checkade in gäster i receptionen.

Självklart val
Många år senare, när det var dags att välja karriär tvekade Josefine Gudmundson inte, det var självklart att det skulle bli hotellbranschen.
- Det har alltid varit självklart för mig att jag ska jobba på hotell. Det har känts som hemma sedan jag var liten och jag älskar stämningen och att jobba med människor. Ingen dag är den andra lik, det händer alltid mycket och man behöver vara en problemlösare. Vi säljer upplevelser och genom bra och personlig service kan vi påverka gästernas totala vistelse, något som jag älskar.

Arbetsmoralen, vännerna och familjen drog hemifrån
Josefine har jobbat inom hotellbranschen i flera olika delar av världen och jobbet har tagit henne till Kina, Schweiz och New York. Karriären tog fart på riktigt under hennes år som Clarion Collections Management Trainee vilken tog henne till Örebro och Norge. Hon pratar varmt om internutbildningen och säger att den resan är något av det bästa hon har gjort – både privat och karriärmässigt. Men gemensamt för Josefines utomlandsvistelser är en sak: hon har alltid kommit tillbaka till Sverige. Det var tre saker som drog hemifrån; arbetsmoralen, vännerna och familjen.
-Arbetsmoralen är helt annan här än utomlands. I till exempel USA upplevde jag att det är mycket av en ”one-man show” där många bryr sig bara om att själva komma framåt. I Sverige jobbar vi med att alla ska vara inkluderade och bidra och man lyfts tillsammans som grupp. Det är mer min typ av ledarskap där tillsammans är ett nyckelord.

-Jag upplevde också en annan hierarki i de andra länderna med tydliga roller där även små beslut skulle fattas av de som var högre upp i den hierarkiska ordningen. Vissa högre upp visade brist på respekt för de som arbetade under dem, vilket jag är helt emot. Sen saknade jag mina vänner och min familj också vilket gjorde att jag ville tillbaka hem till Sverige.

Nya idéer och utveckling ledde till Varberg
Josefine är uppvuxen i Göteborg men arbetar sedan februari 2018 som hotelldirektör på Hotell Fregatten i Varberg. Så hur hamnade hon just här och varför just på det här hotellet? Hon berättar att Fregatten lockade för att det kändes välkomnande med fantastiska medarbetare som var öppna för nya idéer.
-För mig är mitt arbete en livsstil och jag vill jobba någonstans där jag tillsammans med teamet kan utveckla hotellet framåt. Det kändes verkligen som att de möjligheterna fanns på Fregatten. När jag väl hade börjat jobba blev jag förälskad i Varberg och jag kände mig direkt väl mottagen i stan. Jag älskar när det händer mycket och det gör det verkligen i Varbergs kommun. Det växer så det knakar och man måste utvecklas för att hänga med, det är en spännande resa vi har framför oss.

En växande stad
Under de kommande åren ska Varberg växa och man räknar med att kommunen kommer ha 80 000 invånare runt år 2030. Arbetet med den nya stadsdelen Västerport, som kommer ligga alldeles intill Fregatten, har påbörjats och det kommer skapa ett helt nytt läge för hotellet. Fregatten följer med i utvecklingen av staden och under 2019 ska ytterligare 35 rum byggas. Under året kommer också lobbyn och restaurangen renoveras. Josefines vision för den nya lobbyn är att den ska bli mer av en mötesplats, speciellt när Västerport är klart.
-Alla i Varberg vet vad Fregatten är men inte så många har varit här, säger hon. Om fem år är min ambition att det en betydligt mer naturlig plats man möts och umgås på. I och med hur staden växer och utvecklas så kommer vårt läge vara ännu bättre om några år, även om det redan nu är perfekt i mitt tycke. Det kan bli som en hubb i staden!

Senast ändrad: 2019-03-05