Dölj meddelandet
Här informerar vi dig som är företagare om länkar till sidor med aktuell information om covid-19/coronaviruset.
Läs mer
Choose language
Other:
  • Start
  • / Ästad Vingård - Destination driven med passion
Ästad vingård

Ästad Vingård - Destination driven med passion

Det som en gång i tiden var ett stort lantbruk i ett av Hallands vackraste landskap är idag en komplett destination med aktiviteter, spa, konferens, hotell, fantastisk god mat och en av Sveriges mest unika vingårdar. Ett företag drivet av tre syskon med passion för mat, vin och livet.

Daniel Carlsson vrider flaskor av mousserande vin som ligger upp och ner snett på ett träställ. Han visar en markering på botten och förklarar:
– Traditionellt avlägsnar man jästfällningen genom degorgering, flaskorna ställs med halsarna ner i en brant vinkel och vrids en kvarts varv varje dag av en så kallad remueur, det görs för att fällningen som samlas mot korken inte ska bränna fast vid ett ställe.

Det är en speciell känsla att i Sverige kliva mitt in i vintillverkningen, något man förknippar med sydligare breddgrader. Fat av ek och tankar av rostfristål ligger tillsynes helt tysta och stilla i rummet. Men inuti dem pågår en process som så småningom leder till att du och jag får njuta av välsmakande vitt eller mousserande vin. Det är lite som trolleri.

Äästad vingård är ett familjeägt företag som drivs av syskonen Linda, Daniel och Mattias. De har ärvt entreprenörskapet från föräldrarna Ann-Catrin och Rolf. När livet på landet blev allt tuffare och det blev svårt att få lönsamhet i lantbruket, startade de en mindre turistverksamhet med café i det gamla hönshuset och äventyrliga aktiviteter samt övernattning i djurstallet, för att dryga ut kassan. På 90-talet lanserade Rolf och Ann-Catrin idén med Sinnenas Spa samtidigt som aktiviteten Fångarna på Gården tog rejäl fart och Ästad blev en känd destination i Halland. Syskonen har sedan fortsatt att utveckla gården som destination men också bakat in en dröm som har sitt ursprung i deras passion för god mat och framför allt för vin. År 2011 planterade de 15000 vinstockar på en sydsluttning på gården och det var startskottet för en helt ny verksamhet, vingården.

Ästad vingård

– Företaget har hela tiden utvecklats åt ett håll som passar våra ambitioner och det vi brinner för. Aktiviteterna är fortfarande en viktig del av Ästads identitet men idag är vingården, restaurangerna och hotellet minst lika viktiga. Vi känner ett behov av att separera varumärkena så de tilltalar rätt målgrupp, förklarar Daniel.

Vingård driver i fortsättningen hotell- och konferens­verksamheten där själva vinproduktionen ger anläggningen en alldeles speciell karaktär. Inom varumärket Ästad Vingård görs det en stor satsning på mat på hög nivå i två olika restauranger med skilda inriktningar. Restaurang Logen fortsätter att leverera lokalproducerad gårdsmat med det lilla extra. Nyöppnade Äng satsar på gourmetmat under ledningen av den extremt duktiga kocken Filip Gemzell och hans team. Äng bjuder på elva rätters avsmakningsmeny för den som har känslig gom och i konceptet ruvas en ambition att vara ett av de bästa matställena i Halland.

– Filip har en oerhörd känsla för mat och har jobbat bland annat med Gordon Ramsey i London och i kända restaurangen Huset i Svalbard. Han jobbar efter principen att köpa endast salt och peppar utanför Halland, resten ska vi antingen odla själva eller köpa lokalproducerat från våra duktiga grannar, berättar Daniel.

Ästad vingård


– Vi har ett fantastiskt läge i Hallands inland, lugnet, landskapet och närheten till allt. Det är svårt för mig att hitta en bättre plats på jorden, utbrister han.
under hösten 2018 slog det nybyggda hotellet upp sina portar. Nu kan Ästad Vingård erbjuda flera typer av boenden som passar alla, från familjen på besök för att uppleva aktiviteterna till konferens­gästerna som önskar något extra. Det nyinvigda hotellet bjuder gästerna på en annorlunda upplevelse, med inslag av trä och mossbeklädda väggar infinner sig en känsla av att naturen har flyttat inomhus.
– Konkurrensen i branschen är stor och därför måste vi sätta ribban högt. Vi vill vara bäst bäst inom vår nisch, säger Daniel.

Senast ändrad: 2019-04-25