Dölj meddelandet
Aktuell information till dig som är företagare under pandemin.
Läs mer
Choose language
Other:

Så går du från ägarlett till ägarstyrt

På bilden ovan ser vi Jessica Hammargren, VD på möbelföretaget Rowico, och Daniel Carlsson, VD på Ästad VinGård. Båda representerar tredje generationens delägare tillsammans med sina syskon. Längst till höger den prisade styrelseordföranden i bland annat Ästad VinGård, Håkan Berndtsson.

Dagens tema: Att skapa nya moderna verksamheter med uppdaterade affärsidéer och affärsmodeller.

Temat rör ägarledda familjeföretag som framgångsrikt förflyttat sina företag från traditionella branscher och gamla beprövade affärsidéer till att skapa nya moderna verksamheter med uppdaterade affärsidéer och affärsmodeller.

Rowico har tagit steget från att ett möbelföretag med olika varumärken till att bli ett renodlaat designföretag med eget varumärke och världen som marknad. På Ästad Gård har man gått från mjölkproduktion och småskalig eventverksamhet till att bli Ästad Vingård och en upplevelseindustri.

Samtidigt har man genomfört generationsskiften och introducerat externa i sina styrelser. Med stor framgång.

Kort om företagen

Rowico är ett familjeägt företag, grundat 1971, av Roland Hammargren. Han började som grossist av andra varumärken. På 80-talet, nu under ledning av Rolands son Mikael, kompletterades utbudet med den första egendesignade möbelserien. 2009 köps ett större engelsk möbelföretag, vilket påskyndar en internationell distribution. 2015 går Mikaels barn, Fredrik och Jessica Hammargren in i företaget, för att idag,som tredje generation, leda företagets fortsatta expansion. Man har lagt i en extra växel och fokuserat helt på egen design och det egna varumärket Rowico, och har redan lyckats stärka affärerna via ett stort och växande återförsäljarnät över hela världen.

Ästad Vingård: År 1985 tog Rolf och Ann-Catrine Carlsson över Ästad Gård från Rolfs föräldrar. För att pröva något nytt styrde paret om verksamheten till ekologisk mjölkproduktion. Parallellt startade de också en småskalig turistverksamhet med gårdscafé, restaurang och rum för övernattning. Svenskarna var kanske inte helt redo för ekologisk mjölk vid den här tiden, men turista på landet ville de. Bokningarna började snart strömma in. Efter att ha jobbat på gården sedan barnsben fick Linda, Mattias och Daniel ta över Ästad Gård 2010. Den gemensamma drömmen var att återigen börja odla på markerna, och få fler besökare till det vackra landskapet omkring Åkulla Bokskogar. Intresset för mat och smakupplevelser gjorde att Ästad Gård blev Ästad Vingård.

Vill du ta del av hur de gör för att hålla ihop och växa både med sina verksamheter och sina familjerelationer? Den 29 september kan du få ta del av hur de tänker och gör!

Plats & tid

Digitalt seminarium.

29 september 16.00-17.00.

StyrelseAkademien Halland
halland@styrelseakademien.se

Senast ändrad: 2021-08-20